Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
2°C

“Când aud de Sibiu, mă gândesc la Trasfăgărăşan”. Cum vede Sibiul unul dintre cei mai buni piloţi bulgari care vin la Raliul Sibiului

“Când aud de Sibiu, mă gândesc la Trasfăgărăşan”. Cum vede Sibiul unul dintre cei mai buni piloţi bulgari care vin la Raliul Sibiului

Kalin Benchev, la 30 de ani, este unul dintre cei mai experimentaţi piloţi de raliuri din ţara vecină, Bulgaria. Are în palmares etape şi titluri câştigate în Campionatul Naţional al Bulgariei, iar acum se pregăteşte să tureze motorul pentru Raliul Sibiului de pe 15-16 aprilie, pentru că în acest an Sibiu Rally este, în premieră, şi prima etapă din CN al Bulgariei. Pilotul bulgar, care va pilota pe un Subaru Impreza, a oferit un scurt interviu pentru Turnul Sfatului în care povesteşte cum a luat contact cu lumea motorsportului, cum vede România şi cu ce lucru îl fascinează Sibiul.

Reporter: Pentru ca publicul din România să te cunoască, descrie-te în câteva cuvinte. Cine e pilotul Kalin Benchev?

Kalin Benchev: Am 30 de ani şi sunt implicat în lumea motorsportului de mai bine de 12 ani. De opt ani mi-am canalizat toate resursele şi eforturile pe fabricarea maşinilor Subaru. Încă de pe vremea aceea am creat compania STI.bg, specializată în pregătirea maşinilor Subaru de oraş şi de curse. Totul dintr-o pură pasiune.

11070265_781012491981032_4458374839049380245_n

Rep.: Cum ai luat contact cu lumea sportului cu motor? Care e povestea ta? De unde a apărut această pasiune pentru viteză?

K. B.: Mi-am început cariera la vâsta de 15 ani, când concuram la întrecerile de karting. Când am împlinit 18 ani, pasiunea mea pentru maşini m-a fascinat şi m-a purtat pe braţe, astfel că am decis să-mi pregătesc prima maşină cu caroserie întărită cu lonjeron – cu aceasta am trecut primul meu test pe care l-am făcut. După aceea, am început să-mi pregătesc cu atenţie următoarea maşină, cu scopul de a participa la Bulgarian Time Attack Championship, cu un Opel Kadett. A fost maşina pe care am folosită timp de trei ani. Din 2008 însă ne-am cumpărat prima maşină Subaru şi am început să dispunem cu adevărat de o maşină de curse. Apoi am participat în diferite evenimente din Bulgaria şi Grecia.

“În 2012 am luat titlul la clasa X/4”

În 2011, am avut prima apariţie în Bulgarian Hill Climb Championship – unde am făcut o greşeală de începător şi am fost nevoit să abandonez cursa, dar campionatul l-am încheiat pe primul loc la clasa mea. În 2012, am avut o nouă echipă, cu unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din Bulgaria, Rumen Dunev, el m-a ajutat în multe aspecte. Am participat în toate etapele din campionatul Bulgariei şi am câştigat titlul la clasa X/4. În 2013, am fost alături de liderul echipei, Rumen Dunev, care a fost penalizat pe nedrept, şi am decis împreună cu toată echipa să nu mai participăm şi sa ne canalizăm atenţia doar pe antrenamente. Ca în fiecare iarnă, noi am făcut mii de kilometri pe drumurile cu zăpadă pentru a ne antrena, şi când s-a apropiat 2014, federaţia a anunţat un raliu de viteză pe zăpadă, astfel am decis să concurăm din nou. Am reuşit să facem o cursă foarte bună şi am terminat pe locul al treilea.

11062375_1035359213144321_3223352338722411711_n

“Am fost primii campioni din istoria Rally Sprint Championship”

După aceasta, eu şi copilotul meu Alex Spirov am câştigat  Rally Sprint Championship 2014 şi am devenit primii campioni din istoria acestei competiţii. Anul trecut am avut un program destul de limitat în Campionatul Naţional al Bulgariei pentru că maşina noastră nu a fost pregătită 100%. Rally Bulgaria a fost unul dintre exemple – aveam al treilea cel mai bun timp, dar imediat după o problemă tehnică ne-am compromis cursa. Anul acesta suntem aproape de o colaborare cu una dintre cele mai puternice companii din România care pregăteşte maşini de curse Subaru – Dog Tuning. Împreună vom pregăti maşina noastră de curse pentru acest sezon.

Rep.: În legătură cu Raliul Sibiului, în 2012 şi 2013 acesta a fost etapă de IRC şi ERC. Ce înseamnă pentru tine să concurezi pe meleagurile unde a pilotat şi faimosul pilot francez Francois Delecour?

K. B.: Sibiu… Sibiul va fi cu totul şi cu totul o nouă experienţă pentru noi. Bineînţeleş că ştiam că a fost etapă de ERC şi IRC, şi sunt foarte mândru să pot pilota în locurile în care au fost prezenţi piloţi renumiţi din întreaga lume. Când aud de Sibiu, primul lucru care îmi vine în minte este Transfăgărăşanul… unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume. E fascinant!

Rep.: Transfăgărăşanul a fost înlocuit cu Transalpina în acest an de Sibiu Rally…

K. B.: Am auzit, din păcate… am fost un pic supărat să aud asta, că etapa nu include această bijuterie de drum. Oricum, mă aştept să fie un raliul dificil, cu multe echipaje şi cu o luptă acerbă în care sute de participanţi vor încerca să dea totul pentru a câştiga.

 Rep.: Mai cunoşti şi alte lucruri despre Sibiu, în afară de Transfăgărăşan?

K. B.: Știu doar că dispune de unul dintre cele mai frumoase raliuri. Pentru noi este cu totul şi cu totul un nou loc, dar sper să învăţăm mai multe despre Sibiu, când ajungem acolo. Cred că va fi minunat!

1455031_866526893384208_2687506267764680454_n

Rep.: Cum ţi se pare ca un oraş din România să organizeze o etapă din Campionatul Naţional al Bulgariei? Este a doua oară în istorie când se întâmpla ca un oraş din România să organizeze o etapă din altă ţară. Acum mai bine de cinci ani, Aradul organiza o etapă de Campionat Naţional al Ungariei.

K. B.: Cred că această colaborare între federaţiile României şi Bulgariei este un lucru excelent, care face propagandă acestui sport, şi trebuie încurajat. În trecut, etape din Bulgaria s-au mai desfăşurat în Serbia. Acum sunt foarte mândru şi mulţumit că în acest an raliul din România va fi etapă din campionatul nostru naţional.

Rep.: Când te gândeşti la România, care e primul lucru care îţi trece prin cap?

K. B.: Când aud de România, gândul îmi zboară la faptul că suntem separaţi doar de un râu (zâmbeşte). Ambele ţări încă mai au mult de lucrat pentru a deveni, cu adevărat, state europene şi o parte din ceea ce se doreşte în Europa.

Rep.: Între români şi bulgari a existat mereu o rivalitate. Cum ţi se par piloţii din ţara noastră?

K. B.: Sper că te referi la rivalitatea în motorsport (râde). Cunosc mulţi piloţi români foarte talentaţi, care au participat la raliuri în Bulgaria. Aveţi mulţi piloţi foarte buni!

11084262_1035360029810906_3751683335636036610_n

Rep.: În final, vreau să te întreb ceva care n-are legătură cu motorsportul. O curiozitate. Ai auzit celebra replică despre România – “Mamalicki go home” – spusă de cel mai bun fotbalist bulgar din istorie Hristo Stoichkov, imediat după ce România câştigase în faţă Bulgariei, în 2006?

K. B.: (zâmbeşte). Eu nu prea urmăresc fotbalul, dar ştiu că Stoichkov este cel mai mare jucător bulgar din toate timpurile. Nu pot comenta ce a zis pentru că nu-mi amintesc acest eveniment. Cred însă că acele cuvinte au fost spuse la cald, în contextul în care a fost supărat. Asta e doar o presupunere.

Rep.: Mulţumesc frumos. Și multă baftă la Raliul Sibiului!

K. B.: Mulţumesc şi eu. Să fie!

foto: Facebook personal

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus