Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
4°C

21 martie, Ziua Mondială a Sindromului Down. "Prietenii mei, comunitatea mea"

21 martie, Ziua Mondială a Sindromului Down.

Ziua mondială a sindromului Down se marchează anual la 21 martie. Este o zi de conștientizare, la nivel global, a problemelor cu care se confruntă cei care suferă de acest sindrom, o afecțiune congenitală cauzată de existența unui cromozom suplimentar - 21. În România se află la cea de-a XI-a ediție și are ca temă "Prietenii mei, comunitatea mea", potrivit site-ului dedicat zilei worlddownsyndromeday.org, citat de Agerpres.

Din anul 2008, Ziua Mondială a Sindromului Down este recunoscută și de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar din noiembrie 2011, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluția ce stabilește data de 21 martie — Ziua Mondială a Sindromului Down. În România, Ziua mondială a sindromului Down a fost marcată pentru prima dată în 2012, când au avut loc evenimente în 18 orașe

Ce este sindromul Down? Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează aproximativ unul din o mie de copii. În 1959, pediatrul si geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit că Sindromul Down era cauzat de prezența unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, față de 46, cât are un om în mod normal. Astfel, perechea de cromozomi 21 conține unul în plus. Din această cauză, sindromul este cunoscut și sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism. Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice si caracteristici distincte și, deși sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectați, beneficiind de o îngrijire adecvată, pot duce o viață normală și activă.

Asociație în Sibiu

Pentru că Ministerul Sănătății decontează doar zece ședințe de terapie  pe lună, iar un copil cu sindrom Down trebuie să facă terapie de cinci ori pe săptămână, părinții Adrianei, o fetiță  cu sindrom Down, s-au gândit că poate mai sunt în Sibiu părinți care au copii cu acest sindrom și împreună le-ar fi mai ușor să facă ce este mai bine pentru micuții lor. Așa a luat naștere Asociația Sindrom Down Trisomia 21 Adriana Sibiu. În 2015 erau în asociație părinții a 12 copii, care merg împreună la teatru, călărie, logopedie, stimulare motorie și înot.Povestea Adrianei poate fi citită aici

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus