Vineri,
09.12.2022
Partial Noros
Acum
1°C

Televiziune națională

Poate nu s-a înțeles de către toată lumea – televiziune națională înseamnă GRIJĂ CALIFICATĂ, PROFESIONISTĂ, pentru:

  1. Susținerea interesului național strategic. Respectiv coerența statului, identitatea populației majoritare, deci și caracterul creștin al culturii noastre românești, combaterea agresiunii ideologice prin intermediul războiului propagandistic asimetric !
  2. Cultura vie a poporului român – aceea care transmite moștenirea istorică, patrimonială (materială și imaterială) specifică acestui neam și în acord cu tradițiile care i-au asigurat existența până acum.
  3. Demersul de armonizare între această tradiție și necesarul dialog cu națiunile și organizațiile supra-naționale, în contextul complex al arenei mondiale actuale. Deci e vorba despre DIALOG, nu dictat și nu presiunea de a transforma naționalul în fenomen „retrograd” !
Iată că discuțiile din peisajul nostru mediatic și politic asupra televiziunii naționale tind să eludeze tocmai aceste norme, fundamentale pentru unul dintre cele mai importante instrumente ale coerenței naționale din vremurile acestea. Pentru că exact ocolirea acestor norme și prezentarea lor sub forma unor reglementări ambigue, neaplicabile în practică, au dus la degradarea instituțională a televiziunii!

Așa se face că acest instrument al democrației prin cultură și informare echilibrată a devenit o modalitate de manipulare, o sculă ordinară la dispoziția politicienilor cei mai ticăloși, un mijloc de dezinformare și distracție joasă, împănată cu publicitate exact ca la orice televiziune comercială – ca nu cumva să se dezbată adevăratele probleme și vinovății de pe scena românească !

De-a lungul ultimilor 25 de ani, multă lume a observat manipularea știrilor și a dezbaterilor de la televiziunea română, mai multe inițiative civice au pornit campanii contra politizării proaste a televiziunii naționale, dar nici un factor de decizie nu a preluat aceste propuneri și alternative, oferite cu bună credință... Din contră, pe toate căile posibile ni s-au împuiat urechile cu argumente false – că rolul televiziunii nu este să educe, să culturalizeze (?) / că preferințele publicului sunt lege (?) / că publicitatea este absolut necesară, etc, etc...

După cum bine observați, este același tip de concepție care se utilizează la deconstruirea familiei tradiționale: rolul părinților nu este să oblige copiii la bună disciplină și educație, ei trebuie să se plieze preferințelor progeniturilor (așa needucate cum sunt!), copiii trebuie obișnuiți cu toate noile „reguli” ale familiilor monosex, ale comunităților „multi-culturale”, ale ofertelor comerciale „multi-naționale” – de fapt căi sigure de distrugere a coerenței sociale-etnice-culturale, atâta câtă mai există!

Echilibru, coerență și profesionalism înseamnă, de exemplu la televiziune, ca la câte apariții au vremelnicele vedete din domenii colaterale (sport, divertisment, etc) de atâtea ori să fi apărut în programe persoane statornice în ocupațiile lor, angajate în munca firească, producătoare de plusvaloare – în agricultură, mica și marea industrie, în serviciile structurale, în cercetare științifică și culturală, în educație și sănătate ! Adică în domeniile cu adevărat importante ale vieții economice, singura bază a societății.

Aceste persoane și numai acestea pot deveni modele demne de urmat, caractere de imitat, pentru generațiile tinere ! Generații pe care atât de ușor le debusolezi cu programe inepte de televiziune, aruncându-le în brațele internetului...

Părerea specialiștilor în mass-media este că, pe lângă miile de canale comerciale, cu ofertă culturală foarte limitată și foarte joasă, trebuie ca în fiecare țară să existe un punct de sprijin, de stabilitate culturală prin COERENȚĂ MORALĂ ȘI SCARĂ DE VALORI POZITIVE! Astfel că o televiziune națională, independentă politic, trebuie să fie indiferentă la așa-zisa audiență medie și la falsele argumente de ordin comercial.

Prezentate profesionist, valorile perene ale unei societăți normale, ilustrate prin oamenii ei cei mai reprezentativi, pot deveni un suport psihologic - necesar zilnic unui om normal și activ, nu un drog mediatic, o „distracție non-stop”. Există o mulțime de goluri în programele școlare, chiar în educația pe care familiile restrânse de azi (fără bunici, mătuși, nași, etc.) o oferă copiilor. Ca să nu mai vorbim despre faptul că există carențe în domenii ale vieții cotidiene, ale pragmatismului social și conlucrării în vecinătate, de care suferă și categoriile tinerilor, părinților, pensionarilor. Emisiuni bine făcute i-ar atrage inerent și le-ar umple anumite goluri de pregătire, de experiență socială, inclusiv goluri sufletești!

Tuturor ne prinde bine un flux de știri prezentate normal și cu grijă pentru cei vizați de tracasările zilnice, sau un flux despre frumusețea care ne înconjoară și nu avem instrumente să o cunoaștem – peisagistica, protecția monumentelor, protecția liniștii comunitare, demografia și dinamica locurilor de muncă...

Domnilor politicieni și domnilor care vă ocupați de televiziunea națională – dacă nu sunt bani pentru actualele canale, desființați-le pe toate, pentru că oricum sunt politizate! (vedeți exemplul televiziunii grecești). Reconstruiți TV-CULTURAL, distrus de guvernarea Ponta-Tăriceanu, pe care o deranjau cultura tradițională, cultura tradiției și a bunului-simț creștinesc! Acestea lipsesc poporului, nu permanentul scandal politic, care duce la... schimbarea canalului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus