Nu mai puțin de 112 copii de 5-6 ani, care urmează să fie înscriși în clasele pregătitoare, au rămas sub listele de admiși la limba germană. Copiii au susținut testul în acest week-end, însă, din cauza locurilor limitate, aproape o treime dintre micuți au rămas pe din afară. Stresul primului examen din viața lor i-a afectat și pe cei mici, dar și pe părinți. Una dintre mămicile a cărei fetiță a picat testul a făcut plângere inclusiv la Ministerul Educației.
Testul la limbă este obligatoriu pentru copiii pe care părinții vor să îi înscrie în clasele cu predare în limba germană. Părinții reclamă însă modul de testare, pentru că nu toți micuții au avut aceleași cerințe. Practic, proba s-a desfășurat în felul următor: copiii au intrat în clasă fără părinți, iar profesorii din comisia de evaluare le-au pus câteva întrebări simple, în limba germană. Au fost nevoiți să descrie, în puține cuvinte o anumită iamgine, dar și să deseneze câteva obiecte uzuale, dictate de profesori. Ministerul Educației nu impune această verificare, dar școlile din Sibiu nu au suficiente locuri pentru toate cererile, așa că triază copiii pe baza testului.
Cerinţe diferite Copiilor au avut de rezolvat cerințe diferite, astfel încât micuții care ieșeau din sala de clasă să nu le ofere indicii celor care încă nu intraseră în testare. Unii dintre părinți susțin, însă, că probele au fost disproporționate. “Dacă prima grupă a avut de desenat o masă pe care era o vază cu flori și în vaza cu flori, trei flori de anumite culori, fetița mea a avut de desenat un covor, pe covor un băiat, lângă băiat o minge de fotbal, atenție, deci nu orice fel de minge, cu două mașinuțe și un teddy bear așezat în fața covorului. Profesoarele au reclamat faptul că i-au spus fetei să dezeneze un teddy bear mic, iar ea l-a desenat la fel de mare ca pe băiețel. Nu au voie să se joace în felul acesta cu copiii noștri și cu noi”, susține Gabriela Albu, una dintre mămicile a cărei fetiţe nu a trecut testul.
Germana, stresul celor mici Mulți dintre sibieni, chiar nevorbitori de limbă germană, își dau copiii încă de la vârste mici, la grădinițe în această limbă, pe considerentul că vor avea un avantaj în plus, la maturitate. Mulți copii și puțini profesori – aceasta este, însă, problema cu care ajung să se confrunte în școală. Prioritate au, potrivit legii, copiii născuți în familii de etnici germani, iar restul copiilor admiși trebuie să cunoască limba la nivel nativ. Psihologii avertizează că părinții sunt responsabili pentru presiunea la care îl supun pe copil. “Nu e un test foarte dificil, nu trebuie să se sperie. Dar observ o formă de anxietate pe care părintele o are, ca nu cumva să nu intre la această școală, cu predare în germană și pe care i-o transferă în mod clar și copilului. Contează foarte mult ce-i spui copilului, cum îl pregătești și să nu-i transmiți această anxietate de a eșua sau nu. Iar după test, dacă s-a întâmplat să nu intre, nu-i nicio tragedie. Recomand să nu spui minciuni. Recomand să nu exagerezi, să nu-l sperii, să nu-l acuzi... La noi se folosește foarte des vorba aceea, “să nu mă faci de rușine”. Astfel de remarci exagerate îl pot inhiba pe copil”, explică psihologul școlar Mihai Copăceanu.
ISJ face recomandarea, școlile organizează cum vor Testarea la limba germană nu se desfășoară prin Ministerul Educației, însă metodoligia în vigoare prevede posibilitatea acestui gen de departajare. „Conform metodologiei, putem solicita o evaluare a cunoștințelor de limbă germană, iar școlile au organizat-o descentralizat, fiecare în funcție de necesități și de solicitări. În principiu, a constat din două părți, o parte de înțelegere a mesajului oral și o parte de conversație”, spune inspectorul pentru limba germană, Monika Hay.
Problema de la care pleacă situația tensionată vine din faptul că sunt puțini profesori care au atestat de limba germană, iar mulți dintre ei preferă să muncească în străinătate. Toate cele opt școli din Sibiu care au clase în limba germană au solicitat la Inspectorat suplimentarea locurilor. Dacă aceste cereri vor fi aprobate, peste 40 din cei 112 copii picați vor fi primiți în clasele de germană.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: ministerul Educatiei , Enrique Jose Martin Morales , Școala Națională , Mihai Comănoiu , Mihai Copăceanu , The Greatest Thing , Inspectoratul Şcolar Judeţean , Monika Hay , Limbă Germană , Academia Germană , Gabriela Albu , stres , Bucuria Copiilor , prescolari , psiholog scolar , Voluntarilor Psihologi
Vizualizari: 8302
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Alex
Acum 6 ore
Jean de la Selimbar
Acum 7 ore
Emil
Acum 8 ore
Mda
Acum 8 ore
Veneticii n-au interes pt sb!