Sâmbătă,
13.04.2024
Cer Senin
Acum
17°C

O mașină electrică reprezintă Sibiul la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva

O mașină electrică reprezintă Sibiul la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva

În această perioadă este în desfășurare la Geneva Salonul Internațional de Invenții, cel mai mare eveniment de profil din lume. Ajuns la cea de-a 44-a ediție, salonul reunește sute de inventatori din întreaga lume. Printre aceștia se regăsesc și 34 de invenții din România, Sibiul fiind reprezentant de Universitatea ”Lucian Blaga” printr-o mașină electrică denumită oficial ”Automobil electric personal individual”.

Conform inventatorilor care și-au adus aportul la acest proiect, automobilul are patru motoare electrice ce permit deplasarea cu o viteză maximă de 50 de km/h și o autonomie de o sută de kilometri. Mașina are un singur loc, putând transporta o singură persoană, cu o greutate de cel mult 150 de kg. Tehnologia de care dispune permite autovehiculului să parcheze lateral. De asemenea, mașina se conduce cu ajutorul unei manșe de comandă și nu a unui volan, cum se întâmplă la mașinile clasice, iar la frânare bateriile se încarcă singure, economisind energie.

Invenția aparține mai multor reprezentanți, profesori, cadre didactice și studenți ai Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu: Mihail Țîțu, Ioan Bondrea, Constantin Oprean, Ion Mărginean, Alexandru Moldovan, Ștefan Țîțu și Marcel Bogorin Predescu.

”Autovehiculul este economic și nepoluant, putând fi folosit cu succes în mediul urban. Ideea este de a înlocui o mașină obișnuită, care are patru sau cinci locuri și este folosită de un singur om, cu un autovehicul de dimensiuni reduse, care nu poluează și care oferă un confort personal foarte similar”, a declarat prof. ing. ec. Mihail Țîțu, unul dintre inventatorii care și-a adus aportul la realizarea proiectului.
Un alt aspect interesant este că autovehiculul inventat la Sibiu a fost încă de la început orientat către practică. Astfel, el îndeplinește toate criteriile necesare pentru a putea fi omologat și înscris în circulație.
”Am gândit toate detaliile în așa fel încât el să poată circula pe drumurile publice din România”, a mai declarat Mihail Țîțu, cel care este și directorul Departamentului de Proprietate Intelectuală al ULBS.
Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva-Elveția, are loc în perioada  13-17 aprilie. Conform site-ului oficial, Salon se bucură anul acesta de prezența a 695 de inventatori din peste 40 de țări.
”Invenții în premieră absolută sunt prezentate de către inventatori, companii, universități și reprezentanți ai unor state. Un juriu internațional format din 85 de experți va evalua și premia cele mai bune invenții”, spun reprezentanții Salonului Internațional.
salonul_de_inventii_geneva

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

gigi

Acum 7 ani

bondrea si oprean - mari inventatori
Raspunde

Dezertor de patrie

Acum 7 ani

Mihail Țîțu, Ioan Bondrea, Constantin Oprean, Ion Mărginean, Alexandru Moldovan, Ștefan Țîțu și Marcel Bogorin Predescu---imi vine sa vomit numa cand aud numele de TITU! Ba tati lasa-ne cu inventiile tale ca ne-au sarit ochii cat am fugit cu generatorul tau pe Valea Oltului! Laleaua masii de facultate...fac si astia inventii cum scriu puscariasi Lucrari Stintiifice!
Raspunde

Ion

Acum 7 ani

Titu = ****** Universitati. Tot sa dai slide-urile lui Oprean stii? Mare inventator!
Raspunde

Gheo

Acum 7 ani

O familie de inventatori astia alde Titu. Vad ca si fisu' ii calca pe urme si incepe sa "inventeze". Mare om!
Raspunde

DD

Acum 7 ani

Specific romanesc! doar 1-2 persoane au lucrat cu adevărat la proiect, dar primii de își pun numele pe lucrare sunt habarnistii!! Fara onoare si demnitate! Asta este scoala romaneasca actuala in general. Sunt si exceptii, dar tot mai putine.
Raspunde

Eu

Acum 7 ani

Cine mai crede ca Titu, Oprean, Bondrea participa activ la un așa proiect? Si Moș Crăciun rade la o asemenea minciuna. Dacă mai erau încă vreo 2-3 nume de "cercetători si licențiați " puteam spune ca avem lista completa cu oportuniști, lingăi si alte personaje de genul din inginerie. Chiar nu vede / știe nimeni ce se întâmpla in spatele ușilor ? Rușine!
Raspunde

Tot_eu

Acum 7 ani

Sa povestească domnul Titu o alta Invenție.....cum "primea" foloase necuvenite in parcare la fosta primărie acum câțiva ani? Bondrea ....nu vreau sa comentez.... Cu restul tovarășilor profesori nu m-am intersectat personal dar nu-i văd cu ochi buni.
Raspunde

anodynus

Acum 7 ani

Domnule Dobre, mult trebuie ca ai mai chiulit de la scoala in viata dumneavoastra! Ca sa citez din primul rand al articolului pe care cu onor il semnati, comiteti un pleonasm groaznic in "Conform inventatorilor care și-au adus aportul la acest proiect", Oricine a studiat cat de cat si franceza, de un de vine cuvantul "aport" (de la verbul francez "apporter", adica "a aduce"), se fereste de asemenea constructii!... Inca putin si puteti intra in antologia greselilor de limba jurnalistice!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus