Duminică,
29.11.2020
Ceata
Acum
-1°C

Cremenalul

18 Aprilie 2016 23:02

Cremenalul

Întâmplarea pe care vă voi povesti-o e atât de haioasă, încât și în acest moment, când o aștern pe hârtie, nu mă pot abține din râs. Dar iat-o… Colegul meu de pe mașină, să-i spunem Puiu, este un domn simpatic, la vreo șaizeci de ani (nu-i dă nimeni vârsta), cu puțin păr pe creștet, în schimb mustața și ciocul sunt de un alb aproape imaculat. Într-o dimineață, înainte de a începe munca, omul își bagă în portbagaj o sticlă de plastic de doi litri cu apă, pentru a o folosi eventual în scopuri de ordin tehnic. Se urcă apoi la volan, făcându-și o cruce mare, în speranța că ziua de azi îi va aduce noroc. Mai toți care muncim în branșa asta mergem mai mult pe latura divinului. Ehei, dacă știa sărmanul Puiu ce-i va aduce această zi, sigur nu mai ieșea din casă și rămânea să-și înece amarul cu câteva pahare de votcă, uitându-se la niscai filme deșucheate – a se citi pentru adulți. După o oră de așteptare în carapacea galbenă, apare la geam o femeie mai tuciurie care îl abordează….

”Ha, cât îmi iai până-n Broscărie mânca-ți-ași ciocu matale? Puiu o studiază de sus până jos, de parcă o întâlnise pe Gioconda de Țiglari, și-i răspunde sec. ”Cât arată ceasul!” ”Hapăi dă-l dracu de ceas, că dimineață numa cu ceasu mo trezesc lovi-l-ar boala! Zi-i matale un preț…” ”Zece lei”, se hotărî Puiu. ”Îți dau nouă mâncați-ași peptu tău, să-mi rămână și mie de o țîgară la bucată”. Puiu se învoiește și Mama Omida se urcă în spate. ”Tomobilul” se pune în mișcare și la o curbă se aude un zgomot în portbagaj, ca și când s-ar rostogoli ceva. Omida tresare un pic, dar crede că auzul a înșelat-o. Altă curbă, poc… Alta, la fel. Zgomotul din portbagaj nu mai contenea. Omida e de-a dreptul îngrozită. ”Ha, ce-ai acolo în portbagaj mo? Ce să zbate așa?” Puiu, cu o mină cât se poate de gravă, îi spune mai mult șoptit: ”O am pe una ca tine, dar care n-o avut să-mi plătească cursa. Am legat-o și acum mă duc să-i dau drumul pe Cibin la vale”.

Un tremur nervos și incontrolabil o apucă dintr-o dată pe ”Gioco”, apoi începu să se bâlbâie și să-și facă zeci de cruci. ”Ha… ha… hai lasă-mă aici că nu mai poci că mi… mi-e rău”. Îi aruncă zece lei lui Puiu, nemaiașteptând niciun rest și o ia la sănătoasa. Puiu o ajunge din urmă și, râzând, o întrebă mârlanul: ”Te-ai speriat, mânca-ți-ași?” Femeia îi aruncă o privire plină de ură și, din fugă, îi spuse: ”CREMENALULE!!!”

Puiu râdea cu gura până la urechi, că de obicei din orice afaceri cu ai noștri etnici, ieși pe locul doi. Nu făcu nici cinci kilometri, când aude prin stație vocea dispecerei… ”36, recepție!” ”Recepție”, răspunse Puiu. ”Du-te urgent la poliție!” ”Eu ? Dar ce-am făcut?” ”Nu știu, au sunat la dispecerat și mi-au zis să-ți transmit că, dacă nu, oricum vin ei să te salte”.

Puiu se sperie de-a dreptul la aflarea veștii și demarează înspre poliție. Nu mică-i fu mirarea când un dispozitiv de mascați îi înconjură mașina, iar alți doi erau cu armele îndreptate spre ”cremenalul” din mașină, care în două secunde fu imobilizat și cu cătușele la mâini. ”Deschide-ți portbagajul, urlă un ”jentar” cu autoritate. Unul cu cagulă îl deschide și exclamă surprins ”Nu-i aici! Unde l-ai ascuns?” ”Ce să ascund?”, întrebă la rândul lui, Puiu. ”Cadavrul, nu fă pe prostul cu noi, spune repede!” Atunci Puiu își revine în sfârșit și le-arată bidonul de doi litri cu apă, povestindu-le întâmplarea. Prima reacție a celor de acolo a fost să privească unul către altul ca și când ar căuta un vinovat, iar mai apoi se așezară pe bordură și începură să râdă ca idioții, vreun sfert de ceas. Râdea și Puiu, dar mai pe ascuns. Cu greu se ridicară și tot în hohote de râs se îndreptară spre mașini. Rămas singur și părăsit de toți, Puiu strigă cu disperare: ”Băăăă, da’ mie cine-mi scoate cătușele de la mâini?”

Despre autor:

Ole Balteș este taximetrist la ”942” și are indicativul 36, de unde și numele rubricii. Întâmplările povestite sunt reale.

Comentarii

13 comentarii

z

Acum 4 ani

N-am ce zice, am ras destul de tare.
Raspunde

Gioco

Acum 4 ani

...bah, da' n-am crezut ca o sa scrieti despre mine, manca-v-as :)))
Raspunde

cremenalul de idei

Acum 4 ani

Ole, pe când o lansare de carte?
Raspunde

kanite

Acum 4 ani

Cine mai este si scula asta de taximetrist ? O fi auzit si el povestea asta pe undeva( ma indoiesc sa o fi citit undevs cãci nu prea are față de om caruia sa-i placa sa citeasca ) si acuma o povesteste ca si cum ar fi trait-o el.
Raspunde

#DIVA

Acum 4 ani

da-mi voie "domnule" sa iti spun ca atunci cand vei ajunge tu sa relatezi o poveste asa, auzita sau traita, prietenii tai la fel de inculti ca si tine, o sa iti ridice probabil o statuie in tiglari sau si mai bine, poate pe langa cibin! bravo domnule taximetrist, mai exista si oameni care sa aiba asa un simt al umorului chiar si in vremurile pe care le traim!
Raspunde

kanite

Acum 4 ani

Domnule kanite, ai vazut articolul si te simti umilit de nivelul de cultura al unui taximetrist?
Raspunde

gigi

Acum 4 ani

Nu inteleg unde ii nivelul de cultura?
Raspunde

Greucesnu

Acum 4 ani

Bravas!!! Mai asteptam si alte povestioare la fel de natural relatate!!!
Raspunde

Camarad

Acum 4 ani

Bravo, Ole ! Stiu ca ai multe de povestit din viata de taximetrist cat si de cameraman la Antena 1 si Cinemar !
Raspunde

J.C.

Acum 4 ani

Faina poveste, dar trista totusi....
Raspunde

maryo

Acum 4 ani

Dar tu ce scula de comentator mai esti kanite? Ti se pare k ai mai multa cultură decit un taximetrisc? Ma indoiesc
Raspunde

Ana-Maria

Acum 4 ani

Foarte tare ????
Raspunde

koko

Acum 4 ani

va las eu un coment. un fost taximetrist prinde cursa pe la hozman. era seara pe la 22. il duce pe om il lasa acasa. cand se intoarce loveste o caprioara. se da jos...o baga in portbagaj cu chiu cu vai si fuga acasa sa recupereze ceva carne. intra pe semaforului si in vechea statie de la piata era un chiosc odata. in fata lui un alt taximetrist savura o cafea. asta se da jos sa se laude ce a "prins"....abia atunci realizand ca e plin de sange. "cafengiul" se uita uimit la el. atunci acestuia ii vine o idee..... la intrebarea "ce ai patit" acesta spune : puii mei...nu l-am vazut...era beat pe drum..am omorit un om si e in portbagaj. am venit in oras sa ma ajute careva cu un harlet doua sa il ingrop. "cafengiul" balbaindu-se zice : stai sa iau telefonul sa sun la un preten ce sta la casa :)))) intra in masina...blocheaza usile si tule-o. ceilalti din statie vazand faza il intreaba pe asta ce s-a intamplat....normal ca s-au tavalit pe jos de ras cu totii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus