Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Compa preconizează cel mai bun an din 2010 încoace

Compa preconizează cel mai bun an din 2010 încoace

Cu o cifră de afaceri record estimată la 551,8 milioane de lei și un număr mediu de angajați mai mare cu 150 față de anul trecut, Compa – cea mai mare companie sibiană cu capital majoritar local – se pregătește pentru cel mai bun an din ultimii șase.

Bugetul companiei pe 2016 va fi suspus votului adunării generale a acționarilor în ședința programată pe 28 aprilie. Potrivit acestui buget, conducerea executivă a Compa SA preconizează pentru acest an o creștere a cifrei de afaceri cu aproape 15 procente, în condițiile în care volumul exporturilor ar urma să crească cu 25% (de la 341 la 427 de milioane de lei). ”Vor fi creșteri importante la componente pentru sisteme de injecție Bosch, sisteme de injecție Delphi, subansamble mecano-sudate Haulotte”, se arată în raportul de fundamentare a indicatorilor de producție.

Cele mai mari investiții din ultimii 25 de ani

Creșterile preconizate pentru anul în curs vin după ce anul trecut, Compa SA a realizat investiții totale de peste 24 de milioane de euro, caracterizate de conducerea executivă drept ”cel mai mare nivel al investițiilor din ultimii 25 de ani”. ”S-au asigurat premise de creștere a capacității de producție pentru fabricația de componente pentru sisteme de injecție (Common Rail) tip Bosch cu 83% fata de capacitățile existente. Prin urmare, în anul 2016, cifra de afaceri aferentă acestor componente va crește cu 75% față de anul 2015. S-au transferat la finele anului 2015 componente pentru sisteme de injecție pentru camioane mari de la Delphi Anglia, ce asigură premise de creștere a cifrei de afaceri față de anul 2015 cu peste 50 de milioane de lei”, se mai arată în documentul citat. Creșterea cifrei de afaceri are loc în contextul în care mari producători de componente auto cu care Compa are relații comerciale cer prețuri mai mici. ”Au fost inițiate importante măsuri de reducere a costurilor, cu deosebire a costurilor din valoarea adăugată”, se mai arată în raportul semnat de Ioan Deac, directorul general al Compa SA.

În paralel, conducerea societății sibiene estimează că productivitatea muncii va crește cu cinci procente, de la 275.600 de lei/salariat, la 290.400 de lei/salariat. Productivitatea muncii este calculată în condițiile în care Compa SA estimează creșterea numărului mediu al salariaților de la 1743 în 2015 la 1900, în cursul acestui an.

Au vândut afacerea cu amortizoare

În luna ianuarie a acestui an, conducerea Compa SA a finalizat negocierile pentru vânzarea celor 26,91% din acțiunile pe care le deținea în cadrul societății germano-române Thyssen Krupp Bilstein Compa S.A., prima societate mixtă din industria auto înființată în România după 1989. ”Începând din luna noiembrie a anului 2015 s-a demarat negocierea pe baza Rapoartelor de evaluare între societatea Compa S.A. şi firma germană Thyssen Krupp Bilstein, pentru vânzarea titlurilor de participare pe care Compa S.A. le deţine la firma mixtă. Rezultatul vânzării a fost favorabil pentru firma Compa”, apreciază conducerea executivă a societății sibiene. Valoarea tranzacției a fost de 12,8 milioane de lei.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus