Vineri,
23.04.2021
Partial Noros
Acum
14°C

Zero indicii în cazul eprubetelor abandonate

Zero indicii în cazul eprubetelor abandonate

Nicio pistă nu au anchetatorii în cazul eprubetelor abandonate pe marginea drumului național, în apropiere de Blăjel. Deși analizele primare au arătat că este vorba despre sânge umane, indiciile se opresc aici. Deșeurile biologice au o vechime de cel puțin câteva luni și au trecut printr-un ciclu îngheț/dezgheț, așa că nici analizele nu sunt dintre cele mai concludente.

Oamnii din zonă sunt convinși că resturile biologice au fost îngropate în pământ și nu doar abandonate. "Pădurea de acolo este administrată de Ocolul Silvic Mediaș. Ei au o cotă anuală de material lemnos pe care o pot exploata, iar când a venit primăvara, au început să taie, să curețe zona. Probabil au scormonit cu utilajele și au scos eprubetele la suprafață. Eu nu știu cum și-au putut permite așa ceva, cei care le-au aruncat. La noi și dispensarul este obligat să aibă contract separat de colectare a deșeurilor medicale", spune primarul din Blăjel, Toader Roman.

Eprubetele au fost descoperite de o medieșeancă, la sfârșitul lunii februarie, în timp ce făcea un popas pe marginea drumului. Femeia le-a publicat pe internet, iar autoritățile sanitare s-au autosesizat. Primii au reacționat cei de la Garda de Mediu și de la Direcția de Sănătate Publică. Reprezentanții acestora au și ridicat eprubetele, însă abia a doua zi Poliția a decis că se impune o anchetă în acest caz.

Dosarul privind eprubetele abandonate lângă Blăjel a fost inițial instrumentat de procurorii din Mediaș, însă competența i-a revenit în cele din urmă Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. "Dosarul a ajuns la noi în luna martie, iar un procuror din instituția noastră coordonează ancheta. Cercetările sunt efectuate de colegii noștri din IPJ Sibiu, sub aspectul Codului Penal", spune purtătorul de cuvânt al Parchetului, Ioan Veștemean.

Deși în cauză a fost deschis dosar penal, acesta este și acum cu autor necunoscut. În eventualitatea - tot mai puțin probabilă - că făptașul va fi depistat, acesta poate să facă până la 7 ani de închisoare. Cercetările, desfășurate de Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase al IPJ Sibiu, vizează articolul 359 din Codul Penal, care condamnă traficul de produse sau substanţe toxice. "Producerea, deţinerea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia produselor ori substanţelor toxice, cultivarea în scop de prelucrare a plantelor care conţin astfel de substanţe ori experimentarea produselor sau substanţelor toxice, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi", se arată în Codul Penal.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus