Marţi,
21.01.2025
Ceata
Acum
-1°C

Câți sibieni ajută Mitropolia Ardealului în fiecare lună?

Câți sibieni ajută Mitropolia Ardealului în fiecare lună?

Arhiepiscopia Sibiului are peste 40 de asociații, fundații și activități de binefacere, de care beneficiază aproximativ 400 de sibieni în fiecare zi. Numărul celor care primesc o masă caldă, ajutoare materiale sau sprijin pentru copiii care provin din familii defavorizate este mult mai mare.

Conform Patriarhiei Române, în județul Sibiu funcționează 41 de centre social-educaționale, centre de asistență, fundații, asociații de binefacere, cantine sociale sau centre de zi sprijinite sau patronate de Biserica Ortodoxă. Spre exemplu, mulți sibieni cunosc activitatea socială a părintelui Achim Băcilă, de la Biserica de pe Bulevardul Mihai Viteazu. Prin Proiectul ,,Flămând am fost şi mi-aţi dat să mănânc’’ zilnic 30 de persoane cu venituri sub 400 de lei beneficiază de o masă de prânz, inclusiv sâmbăta şi duminică. Într-o altă zonă a Sibiului, pe strada Ștefan cel Mare, funcționează Asociaţia Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril Sibiu, sprijinită de părintele Gheorghe Sebu. Asociația gestionează o cantină unde 30 de copii cu vârste cuprinse între 7-14 ani primesc o masă zilnic, precum și un centru de zi care oferă sprijin la efectuarea temelor, consiliere socială şi psihologică pentru copil şi familie.

Reprezentanții Mitropoliei Ardealului au explicat pentru Turnul Sfatului că există două ramuri de binefacere: socială și filantropică. Partea socială include centre de zi și cantine pentru oameni săraci, precum cele descrise mai sus. Latura filantropică se referă la ajutoarele strânse și oferite unor oameni săraci, inclusiv alimente, haine sau medicamente.

Părintele Ciprian Cândea, consilierul social-misionar al Mitropolitului Ardealului a declarat că numărul mediu al beneficiarilor este variabil și se ridică la aproximativ 400 pe zi. ”Activitatea socială și filantropică a crescut mult în ultima perioadă și va mai crește. Avem mai multe planuri și proiecte, unele în curs de implementare, cum este proiectul unui nou centru de recuperare pe care îl vom deschide în curând la Brașov. Este un centru mare, cu medici, dotări pe măsură, de care vor beneficia foarte mulți oameni. De asemenea avem în plan o serie întreagă de proiecte dedicate etniei rome”, a spus părintele Cândea.

Un alt proiect interesant al preoților din Sibiu, însă puțin cunoscut, este cel al părintelui Marian Vlăduț, din cartierul Gușterița. Centrul de aici îşi desfăşoară activitatea din luna februarie a anului 2006. Printre serviciile oferite se numără slujbe religioase în limbajul mimico-gestual în biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnul”, asistenţă socială pentru persoanele cu deficienţă de auz și consultaţii medicale lunare acordate persoanelor cu deficienţă de auz.

Proiectele sociale ale Mitropoliei se desfășoară și în județ, nu doar în Sibiu. La Aciliu, de exemplu, părintele paroh Florin Radu şi preoteasa Maria Roxana Radu ajută 20 de copii cu vârstele între 5 și 14 ani, de două ore pe săptămână, câte două-trei ore pe zi, la diverse activități educative și culturale. Copii învață gratuit lucrul manual, pictură pe sticlă sau iau parte la activități sportive.

“Campania «Hrăneşte un zâmbet» este pentru noi un nou prilej de a veni în sprijinul oamenilor nevoiaşi, a celor care sunt într-o situaţie mai delicată din punct de vedere material, şi astfel, prin aportul nostru, ca şi al multor medieşeni, venim în sprijinul lor, aducându-le o rază de lumină în preajma marii sărbători a Învierii Mântuoitorului nostru Iisus Hrsitos”, - preotul Flaviu-Gabriel Fleşer, Biserica „Sfinţii Petru şi Pavel” din Mediaş

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

13 comentarii

radu

Acum 8 ani

E foarte bine ca ajuta nevoiasii. Intrebarea poate fi interpretata si altfel. Cati sibieni ajuta Mitropolia Ardealului? Iar raspunsul ar fi...foarte multi, toti cei care dau bani la preoti pentru cununi, inmormantari, spovedanie, donatii benevole, isi platesc taxele la buget din care se aloca bugetul pentru culte, dau bani la preoti cand vin cu boboteaza etc. Deci foarte multi ajuta Mitropolia. Se stie ca fiecare preot trebuie sa cotizeze la Mitropolie cu o anumita suma de bani lunar. Deci cumva acesti sibieni care platesc toate astea la biserica, ii ajuta pe cei amintiti de PR-ul Mitropoliei dupa ce Mitropolia isi ia comosionul pentru intermediere folosit cu diferite scopuri, plinul pentru mertanul lui Streza, catedrala neamului etc. Poate sa ne arate Mitropolia balanta de venituri si cheltuieli? Cati preoti alearga la semimaraton? Cati alergatori sustine Mtropolia?
Raspunde

Glykos

Acum 8 ani

Ce face Mitropolia cu palatul din bd Victoriei ?
Raspunde

slipknot

Acum 8 ani

cati preoti isi redirectioneaza impozitul? ZERO... ei nu platesc impozit pe salar
Raspunde

slipknot

Acum 8 ani

ce face mitropolia cu chiria de pe HotelContinental? plateste 400 de meniuri ? Cersetorilor !!!
Raspunde

DD

Acum 8 ani

Nu inteleg de ce publicati astfel de articole!? va vindeti si voi pe bani putini unei institutii care e putreda si corupta!? aduceti un articol cu veniturile bisericii ca sa vedeti ce inseamna acele mese ca valoare....probabli un os la un caine amarat. sa-si publice preotii averile catre enoriasi si o sa vedem cine sunt!
Raspunde

alex

Acum 8 ani

Ajuta 400 de oameni si suge de la 100.000 de 'enoriasi' - asta inseamna sa fii mafiot
Raspunde

Mihaela

Acum 8 ani

O parte din mancare, paine si produse de panificatie, e donata de Trans Agape. Vad zilnic masinile lor cum descarca la cantine. Dar mai sunt si altii care aduc produse alimentare. Asta se intampla de cativa ani. Nu da Biserica bani pe mancare. Mancarea e gatita de niste femei batrane cu suflet mare.
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

Lăudabile inițiative, sper sa se implice câti mai multi oameni și mai ales cei care nu fac parte din cler, societatea noastră are nevoie de așa ceva! DAR acestea sunt reușitele acelor oameni (unii nominalizați în articol) și a comunității care ii susține nu a Godporatiei Bor, aceasta este interesată de bani nu de acțiuni de binefacere!
Raspunde

xyz

Acum 8 ani

catre redactie: cred ca si articolul acesta ar fi trebuit sa il marcati ca ADVERTORIAL ;)
Raspunde

Jane

Acum 8 ani

Costurile pentru aceste "actiuni sociale si filantropice" ( a se citi praf in ochi pt fraieri) sunt egale cu decontul lunar pt motorina consumata de mertanul PreaImputitului Streza!
Raspunde

B.Utoru

Acum 8 ani

Titlul articolului sugerează că sibienii ajută Mitropolia.
Raspunde

Ionica pop

Acum 4 ani

Buna ziua sant o familie saraca si vas .ruga frumos daca ma puteti ajuta si pe mine cu ce puteti dv.
Raspunde

Ionica pop

Acum 4 ani

Buna sunt o familie saraca am doi copii si vas ruga frumos daca ma puteti ajta si pe mine cu ce se poate
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus