Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Contractele Muzeului Brukenthal pentru autostrada Sibiu - Orăștie, subiect de dosar penal

Contractele Muzeului Brukenthal pentru autostrada Sibiu - Orăștie, subiect de dosar penal

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, alături de Serviciul de investigare a criminalității economice din cadrul IPJ Sibiu, instrumentează un dosar în cadrul căruia sunt verificate contractele de descărcare de sarcină arheologică pe care Muzeul Național Brukenthal le-a încheiat cu constructorii autostrăzii Sibiu – Orăștie.

Informația a fost făcută publică pentru Turnul Sfatului de către conducerea Muzeului. ”Dosarul a fost deschis ca urmare a formulării unei plângeri de către instituție la data de 25 martie 2016”, arată managerul muzeului, Sabin Luca. În răspunsul transmis de acesta se arată că procedura judiciară împiedică instituția muzeală să facă publice documentele în discuție. Surse judiciare au arătat, însă, pentru Turnul Sfatului, că aceste dosare sunt verificate de către procurori și ca urmare a unei sesizări penale depusă la DNA, structură care și-a declinat competența către procurorii sibieni.

Contracte neonorate până la capăt

Procurorii sibieni sunt chemați să verifice mai ales modul de derulare a trei dintre contractele Muzeului din Sibiu, încheiate pentru serviciile de descărcare arheologică pe lotul I al autostrăzii Orăștie – Sibiu, lotul III și lotul IV. Pentru aceste servicii, Muzeul a încheiat contracte cu firmele de construcții angajate să realizeze loturile amintite: Strabag SRL, Impregilo SpA și Astaldi SpA. Și deși certificatele de descărcare arheologică au fost emise de către specialiștii Muzeului, constructorii nu au plătit întreaga sumă prevăzută în contracte. Mai mult, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, pentru o parte din aceste contracte, sumele restante nu mai pot fi facturate, deoarece eventualele datorii s-au prescris.

Contracte suplimentare pentru angajații Muzeului

În paralel cu contractele de descărcare arheologică încheiate de către constructori cu Muzeul, au mai fost încheiate contracte și direct cu specialiștii Muzeului care au lucrat pe șantier. Constructorii au arătat pentru Turnul Sfatului că au ales această variantă pentru a ”grăbi” această etapă. ”Pentru noi era important ca descărcarea arheologică să fie făcută cât mai repede. Dar angajații Muzeului nu puteau lucra mai mult de opt ore. Prin urmare, am încheiat noi contracte direct cu ei, pentru ore suplimentare. De la patru până la lăsarea întunericului mai putea lucra, iar interesul nostru era să termine cât mai repede pentru a începe să lucrăm la construirea autostrăzii”, explică unul dintre constructori pentru Turnul Sfatului.

Printre cei care au beneficiat de astfel de contracte pentru ore suplimentare se numără și Sabin Luca, managerul Muzeului și responsabil, totodată, de derularea contractelor de descărcare arheologică ale Muzeului. Potrivit declarațiilor de avere completate de manager, de pe urma acestor contracte pentru ore suplimentare lucrate Sabin Luca a încasa 64.000 de lei în 2011, 69.0000 de lei în 2012, respectiv 31.000 de lei, în 2013.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Zorro

Acum 7 ani

Este tipic pentru baietii destepti-sa faca bani nemunciti. Sume efectiv nesimtite, dobindite printr-o semnatura, dar munca nema. Rusine!
Raspunde

TALIDA RUNCU

Acum 7 ani

NICI VORBA DE RUSINE! ESTE CAZ PENAL!
Raspunde

adastra

Acum 7 ani

Manager muzeu incheie contract cu astaldi Muzeul nu incaseaza sumele dar surpriza, declaratia de avere a managerului arata 135000 ron pentru 3 luni de sapatura... de la Astaldi... saracul manager a uitat sa treaca in declaratia de interese vre-o legatura cu Astaldi. A muncit mon stop 24 din 24.. fara nici o legatura ca a uitat sa incaseze facturile :)
Raspunde

Săndel

Acum 7 ani

Sabin Luca cel bădăran cade în sfârșit! Mai rar atâta aroganță ca la omul ăsta.
Raspunde

sibiu

Acum 7 ani

Nu doar arogant si badaran dar si mereu muci de beat. E mereu ranga. O rusine pt. un muzeu de arta. Tare ar fi interesant daca i s-ar analiza si lucrarile de renovare facute la muzeu. Si-a tras o viluta de acolo. DNA se aude? El e de comuna primativa. Alcoolic, spagar si badaran. Tot ce vrei la un loc. Da e amic cu Führer-ul.
Raspunde

adastra

Acum 7 ani

Plagiator, calomniator, grobian, betiv, arogant, badaran si acum si corupt cu acte. Obrazul gros cu cheltuiala se tine
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus