Marţi,
27.09.2022
Ploi Scurte
Acum
13°C

Gigi Becali a ajuns la DNA

Gigi Becali a ajuns la DNA

Omul de afaceri George Becali s-a prezentat astăzi la DNA, pentru a fi audiat ca martor în dosarul în care procurorii cercetează fapte în legătură cu modalitatea în care au fost scrise cărți în penitenciare de către deținuți, informează Agerpres.

În luna ianuarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție s-au sesizat din oficiu în cazul lucrărilor scrise de deținuți cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată. Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu, întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie eliberate condiționat. DNA preciza că, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică.

"Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi fost implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific", susținea atunci DNA.

DNA a menționat că alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare. Reprezentanții unor edituri ar fi acceptat, conform DNA, publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică a acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit. DNA a mai subliniat că aceste împrejurări au dat naștere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conținut deciziile instanțelor (în luna decembrie anul trecut doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 986

Comentarii

4 comentarii

TALIDA RUNCU

Acum 6 ani

Va rog cu respect sa nu mai dati stiri despre persoane penale. Va rog, deasemenea, sa informati si sa educati cititorii nu sa-i intoxicati cu asemenea stiri. Aceasta nu este informatie! Cu bine,Talida Runcu!
Raspunde

Pentru Turnul Sfatului

Acum 6 ani

Ba este chiar o stire, oamenii trebuie sa vada ca justitia este publica, talharii sunt urmariti de bratul legii si nu sunt lasati sa doarma linistiti cu capul pe roadele faradelegii. Cu similar respect. "..." :D
Raspunde

Na

Acum 6 ani

Adormitul maicii Domnului Streza se simte confortabil având in vedere ca i-a fost mentor pușcăriașului analfabet?
Raspunde

MR ILIE RADU

Acum 6 ani

idiotizm romanesc , mai sus...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus