30 de persoane au fost rănite grav în urma unor accidente de circulație în care au fost implicați bicicliști, pe parcursul anului 2015. Alte opt accidente au avut loc de la începutul anului 2016 și până la jumătatea lunii mai. Există tot mai multe voci care cer îmbunătățirea pistelor de biciclete și facilitățile din oraș pentru bicicliști.
Conform Inspectoratului de Poliție Sibiu, în județul Sibiu, în cursul anului 2015, bicicliștii au fost implicați în producerea unui număr de 68 de accidente, soldate cu 30 de persoane rănite grav și 43 rănite ușor. Din totalul acestora din culpa bicicliștilor au fost înregistrate 37 de accidente, soldate cu 18 persoane rănite grav și 22 rănite ușor.
Turnul Sfatului a întrebat trei bicicliști, care merg aproape zilnic prin Sibiu, cât de în siguranță se simt prin oraș?
”Parțial pe Milea și Șoseaua Alba Iulia s-a șters vopseaua care delimitează pista de biciclete de circulația auto. Sunt două dintre cele mai mari și circulate artere ale Sibiu. Ce pretenții să avem străzile din cartiere, dacă pe astea mari nu se mai îngrijește nimeni de ele?”, spune Mihai Anghel, locuitor al cartierului Vasile Aaron.

”Eu mă descurc, m-am obișnuit cu ele și oricum mergeam cu bicicleta de dinainte să avem piste în oraș. Dar nu am încredere să-mi las copilul, sau soția, să meargă pe ele. Pur și simplu nu sunt sigure, peste tot sunt mașini parcate peste ele, marcajele urcă pe trotuar apoi coboară, dispar în sensul giratoriu, se termină brusc în colțul străzii”, a explicat Rareș Barbu, din Ștrand.Reprezentanții IPJ Sibiu au mai comunicat că de la începutul anului anului 2016 și până la jumătatea lunii mai, bicicliștii au fost implicați in producerea unui număr de 8 accidente, soldate cu 2 persoane rănite grav și 6 persoane rănite ușor. Din totalul acestora 5 accidente au fost înregistrate din culpa bicicliștilor, soldate cu 2 persoane rănite grav și 3 rănite ușor.
”E în aceeași măsură o problemă a administrației, care prin niște vopsea pe șosea crede că a creat niște piste de biciclete, pe cât este o problemă a noastră, a bicicliștilor, care avem nevoie de panouri mari pentru a înțelege că e periculos să traversezi strada pe bicicletă. E o treabă românească, noi ne facem că vă ajutăm, voi vă descurcați cum puteți, pe propria piele”, a spus și Ștefan Mitu.

Mihai Proca, biciclist și președinte al Asociației Tură în Natură, a organizat vreme de doi ani întâlniri la primăria Sibiu pe tema îmbunătățirii și dezvoltării pistelor de biciclete din Sibiu. La ședințe au participat reprezentanți ai Primăriei, Prefecturii, Poliției, Consiliului Județean, oameni care merg zilnic cu bicicleta în Sibiu și oameni care pot îmbunătăți starea actuală de fapt.
”Cifrele sunt îngrijorătoare, dat fiind că încă vorbim de mulți bicicliști răniți grav în urma acestor accidente în care sunt implicați. Este mai puțin important dacă accidentele în care au fost implicați au fost din vina bicicliștilor sau din vina șoferilor. Important este că vorbim de cetățeni ai județului Sibiu răniți grav. Normal că acest lucru trebuie să ne pună pe gânduri! Eu nu mă simt în siguranță pe pistele din oraș. Și îmi fac mai puțin griji pentru mine cât îmi fac griji pentru copilul meu pe care îl învăț să meargă acum pe bicicletă și care, într-o bună zi, când va împlini 14 ani, va ieși singură pe stradă cu bicicleta. Deci întrebările legate de siguranța deplasării cu bicicleta trebuie să ni-le punem în primul rând pentru generația tânără pe care atât noi ca asociație, cât și autoritățile o încurajează să meargă mai mult cu bicicleta”, a declarat Mihai Proca.

”Autorităţile locale, şi în special Primăria Sibiu, vor trebui să treacă la un alt nivel atunci când discută despre infrastructura pentru biciclete şi să ia în calcul proiectarea şi executarea unor piste de biciclete sigure. A fost un început bun cu trasarea pistelor pe carosabil dar este momentul să se prevadă construirea unei infrastructuri adevărate, sigure, eficiente pentru deplasarea cu bicicletă. Trebuie să se ia cât mai mult în calcul separarea pistelor de biciclete de căile de rulare pentru maşini, retrasarea pistelor de biciclete astfel încât să nu mai treacă între parcările de maşini şi carosabil, reconfigurarea intersecţiilor şi a sensurilor giratorii astfel încât să fie sigure pentru biciclişti, conceperea unei reţele de piste de biciclete sigure care să lege toate cartierele oraşului de zona centrală şi care să asigure ieşirea uşoară din oraş spre zonele înconjurătoare, înfiinţarea unui sistem bike-sharing în Sibiu care să fie gestionat de Primărie, asigurarea unor zone de prioritate pentru biciclete (de ex. Centrul Vechi al oraşului), reconfigurarea unor străzi cu sens unic prin desfiinţarea parcărilor de pe una dintre părţile drumului şi amenajarea în locul lor a unor piste de biciclete cu dublu sens (de ex. Calea Dumbrăvii), reamenajarea pistei de biciclete din parcul Sub Arini astfel încât să fie mutată din partea de sus a alei principale în partea de jos a parcului (pe lângă pârâul Trinkbach) pentru a evita conflictele cu pietonii şi chiar accidentele care se produc la viaductul de sub stradă Argeşului” – propuneri în urma ședințelor cu autoritățile și bicicliștii din ultimii doi ani
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: vasile aaron , Parcul Sub Arini , Primăria Sibiu , Consiliului Județean , Calea Dumbrăvii , biciclete , Turnul Sfatului , piste biciclete , accidente , Autorității Electorale Permane , Siguranța Alimentelor Sibiu , Centrul Vechi , trecere de pietoni , biciclisti , Șoseaua Alba Iulia , Mihai Proca , Pentru Sibiu , Asociației Tură , petreceri , Conform Inspectoratului , Poliție Sibiu , pericol , Mihai Anghel , Rareș Barbu , Ștefan Mitu
Vizualizari: 3380
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Marius
Acum 4 ore
Un sibian
Acum 4 ore
Un sibian
Acum 4 ore
Eu, sibianul
Acum 4 ore
Eu, sibianul