Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Să fie

În fiecare an, fără excepție, în preajma Festivalului Internațional de Teatru se iscă o discuție aprinsă legată de finanțarea acestui eveniment și de oportunitatea investițiilor în cultură.

Cu sau fără expertiză în domeniu, diverși formatori de opinie emit an de an teorii despre inutilitatea unor evenimente de amploare în condițiile în care sunt multe alte domenii sociale subfinanțate. În funcție de presiunea atmosferică contraargumentele vizează fie sănătatea, fie educația. Într-un an se fac calcule cu câte școli ar putea fi construite din banii alocați FITS, în alt an câte spitale. Se mai împarte bugetul festivalului și per metru pătrat de parc amenajat, sau kilometru de drum de pământ asfaltat. Concluzia este, de fiecare dată, că banii aceștia ar putea fi mult mai bine cheltuiți. Anul acesta a fost, din nou, sănătatea.

Când au apărut dezvăluirile legate de sutele de milioane de euro furate doar prin dezinfectanții din spitale, în stradă au ieșit să protesteze câteva sute de oameni. Poate o mie. Când banii sănătății au intrat în buzunarele unor mahări n-am părut să avem o foarte mare problemă. Dar e bai mare când se duc pe cultură. Pentru că, nu, evenimentele culturale sunt motivul principal pentru care nu avem condiții în spitale. Sau manuale în școli. Sau străzi asfaltate. Extrem de primitiv punct de vedere.

Putem discuta despre calitatea evenimentelor din cadrul FITS. Personal, cred că de la an la an festivalul devine mai mult despre arta spectacolului și mai puțin despre teatru. E o opinie pe care am mai văzut-o exprimată. Dar orașul geme de oameni, chiar și cele mai îndepărtate pensiuni sunt pline ochi, n-ai unde să arunci un ac în centru. Pe lângă că își atinge scopul cultural, festivalul își atinge din plin și scopul turistic. Rezultatele mă contrazic și, până la urmă, așa se măsoară succesul oricărui proiect.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

4 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna ! Daca imi dau cu presupusul pe o anumita tema, sub paravanul unui pseudonim se cheama ca sunt ''formator de opinie'' ?
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Daca insisti sa folosesti acelasi pseudonim tot timpul si prostesti destui incat sa influentezi procesul de votare.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna ! Daca imi dau cu presupusul pe o anumita tema, sub paravanul unui pseudonim se cheama ca sunt ''formator de opinie'' ?
Raspunde

george

Acum 7 ani

Face si Tango niste bani,sa mănâncă gura lui...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus