Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
5°C

Turist în Mărginime: nu faci duș și nu tragi apa la toaletă

Turist în Mărginime: nu faci duș și nu tragi apa la toaletă

Ultimul lucru pe care te gândești să-l întrebi atunci când faci o rezervare la o pensiune este dacă are apă la robinet. Ar trebui să fie, însă, primul lucru pe care îl întreabă turiștii care vin la Sibiel.

Satul cu cea mai dezvoltată rețea turistică din Mărginime are apă raționalizată, exact ca în vremea comunismului. De data aceasta, de vină nu este sistemul opresiv, ci lipsa de viziune și neprofesionalismul unor politicieni care au vrut, de-a lungul timpului, voturi de moment, mai degrabă decât dezvoltare pe termen lung. Vă sună cunoscut?

Societatea Apă-Canal i-a anunțat pe toți locuitorii din Sibiel, Fântânele și Săcel, inclusiv pe proprietarii de pensiuni, că vor avea apă la robinet doar dimineața, între orele 06.00-10.00 și seara, între 18.00-22.00. Potrivit acestora, rețeaua de apă este suprasolicitată și nu face față. “Construită în 2008 și pusă în funcțiune în 2009, infrastructura de apă din cele 3 localități a fost dimensionată pentru a asigura apă pentru 49 de cișmele stradale. Odată cu racordarea imobilelor la rețeaua de apă, dar și de canalizare, consumul de apă a crescut considerabil”, anunță Apă-canal, într-o circulară care a ajuns în cutiile poștale ale tuturor din cele trei sate.

Rețea pentru voturi

Administrația locală condusă de Teodor Banciu, presată de numărul tot mai mare de proprietari de pensiuni din zonă, a adoptat o soluție improprie pentru ca cele trei sate să aibă canalizare și apă curentă. A aprobat racordarea tuturor la rețeaua care asigura apa pentru cele 49 de cișmele publice. Era an electoral, respectiv 2008, așa că măsurile trebuiau luate degrabă. Abia în 2009 rețeaua a devenit funcțională, dar astfel, cei 600 de locuitori au avut, în timp-record, apă în case. Deși era clar că rețeaua nu are cum să facă față, autoritățile au continuat să autorizeze în zonă construirea de noi pensiuni și aducțiuni pentru piscinele de agrement.

Între timp, Apă-Canal a accesat proiectul european privind sistemul regional de apă și canalizare și a preluat, acum trei ani, și rețeaua din Sibiel-Fântânele-Săcel. Fără nicio modernizare și nicio suplimentare în ultimii zece ani, rețeaua a început să dea rateuri tot mai des. Anul acesta, situația a devenit critică. Apa din rezervoare se epuizează rapid, iar săptămâna trecută, ca să evite o criză majoră, furnizorul a decis să raționalizeze consumul.

Locuitorii din cele trei sate nu par să sufere atât de mult pentru această decizie. “Nu suntem chiar din ăia care nu știm să ne spălăm... N-avem râu în față?”, râde unul dintre locuitorii din Sibiel. Soluția nu pare deloc una viabilă pentru turiștii care plătesc cazarea la pensiunile din zonă. “Este destul de penibil, în secolul XXI, să spui turiștilor să nu facă duș pe caniculă și să nu poată trage apa la toaletă. E foarte greu”, spune Lorena Ambrosie, administratorul pensiunii Lunca Sibielului.

Autostrada, de vină și pentru asta

Reprezentanții Apă-Canal susțin că nu numai construirea de pensiuni, dar și a autostrăzii Sibiu-Orăștie au afectat negativ debitul de apă din Mărginime. “Există și puțină secetă, dar și o carență de apă, care credem că are la sursă proximitatea autostrăzii, care a tasat terenul și a putut să închidă anumite circuite de apă din subsol”, crede Mircea Niculescu, director Apă-Canal.

O explicație insuficientă pentru proprietarii de pensiuni din zonă, care sunt revoltați și vor să dea furnizorul de apă în judecată. Turismul este principala sursă de venit din zonă, iar lunile iulie și august sunt deja rezervate în proporție de 90%. „Am făcut investiții și ne-am făcut rezerve de apă. Am forat puțuri, singuri... Toată investiția pe care am făcut-o, de jos din sat până sus, aici, la noi, canalizare și apă, au fost făcute pe fonduri proprii. Nici măcar un metru de țeavă nu au pus nici Primăria, nici Apă-Canal. Și acum suntem în situația în care nici apă nu primim...”, se plânge Virgil Orlandea, proprietarul celui mai luxos complex turistic din Sibiel.

Autoritățile susțin că încearcă acum să construiască o nouă aducțiune pentru cele trei sate, dar acest lucru poate dura cel puţin un an, timp în care mulţi dintre proprietarii de pensiuni mici din zonă ar putea da faliment.

Comentarii

4 comentarii

Secetosu'

Acum 5 ani

Exista putina seceta? Esti nebun !!!!!!
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna ! No tulay , oare estem forbul despre Erdely nem Praszburg?
Raspunde

ROMELA

Acum 5 ani

Indiferent de situatia ridicula cetateanul de rand cat si turnstiles trebuie sa inveterate sa pretuiasca apa si sa nu o risipeasca. Anumite resurse nu se pot cumpara cu bani doar pt ca ii ai. A nu trage apa la toilet and de cate ori faci piping se practica in multe tari avansate. Strangerea apei de ploaie in cisterna langa casa si folosita la WC-uri si dus e o solutie sensibila. Adevarul este ca se fac sarlatanii dar nici romanii nu pretuiasc apa la valoarea ei a devarata.
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Romela, vorbesti prostii, draga. In tarile avansate, se economiseste apa unde nu trebuie. Voi, banuiesc ca esti, ecologistii, ati inebunit poporul, sa nu traga apa, sa nu faca baie, ci dus, etc. Urmarea: canalele sunt pline de kk si mizerie, pentru ca nu curge destule apa. Vin cei de la canalizare, le curata si apoi se mareste pretul la apa. De aceea se fac campanii de informare, sa le scoata la oameni prostia asta din cap. In Europa, in afara de unele zone din Spania sau sudul Italiei, nu este nici o criza de apa, nu trebuie exagerata economia apei. Din contra, unii au prea multa, o scot cu pompa din pivnite (;-).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus