Vineri,
20.09.2024
Innorat
Acum
13°C

Cisnădie: statul pe bănci, restricționat. Șelimbăr: dezinfecții în spații publice. Sibiu: vârstnici, la table în parc

Cisnădie: statul pe bănci, restricționat. Șelimbăr: dezinfecții în spații publice. Sibiu: vârstnici, la table în parc

Autoritățile din Cisnădie au amplasat anunțuri prin care restricționează statul pe băncile publice. Dezinfectarea spațiilor publice a devenit o activitate continuă, la fel ca și în Șelimbăr și Sibiu.

”Interzis să vă așezați pe bancă! Evitați aglomerația! Stați acasă!” sunt mesajele tipărite pe afișele lipite în cursul zilei de vineri de către reprezentanții Primăriei Cisnădie pe băncile de odihnă din oraș. Dan Filip, viceprimarul orașului, a postat câteva imagini cu acțiunea de lipire a acestor afișe pe pagina sa de Facebook. ”De asemenea, locurile de joacă au fost închise, tocmai pentru a convinge oamenii să nu mai socializeze afară din case şi pentru a-i proteja de contactarea virusului”, spune Daniel Mihăilescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cisnădie, citat de Agepres.

 

Afiși lipite la Cisnădie. Sursa foto: Facebook / Dan Filip Afiși lipite la Cisnădie. Sursa foto: Facebook / Dan Filip

Totodată, spațiile publice din Cisnădie au fost dezinfectate și aceeași operațiune se realizează în toate spațiile cu trafic ridicat.

Acțiuni de dezinfectare a spațiilor publice au fost luate și la Șelimbăr, după cum au anunțat reprezentanții Primăriei. ”În acest sfârșit de săptămână, am început acțiunile de igienizare si dezinfecție a spațiilor publice din Șelimbăr, Bungard, Mohu și Veștem. Astfel, până în acest moment, au fost dezinfectate toate școlile, grădinițele, căminele culturale, dispensarele medicale, serviciul de evidență a populației, sediul poliției locale, sediul primăriei și mobilierul urban de la locurile de joacă din Șelimbăr. În sediile unde accesul publicului este permis se vor întreprinde zilnic acțiuni de igienizare și dezinfecție urmând ca la sfârșitul fiecărei săptămâni să se facă dezinfecție generală cu substanțe virulicide”, a anunțat Marius Grecu, într-o postare pe pagina sa de Facebook, care subliniază și faptul că accesul în curțile școlilor și grădinițelor este interzis. Potrivit primarului, după curățirea străzilor și trotuarelor urmează aplicarea unor proceduri de dezinfecție.

Dezinfecție la Șelimbăr Dezinfecție la Șelimbăr

La Sibiu, măsurile anunțate până acum de Primărie au avut în vedere dezinfecția de mai multe ori pe zi a mijloacelor de transport în comun gestionate de Tursib. Totodată, s-a avut în vedere dotarea ghișeelor Primăriei – destinate relației cu publicul – cu geamuri de protecție. Accesul publicului în spațiile administrației locale a fost limitat: spre exemplu, la cununii nu pot participa mai mult de 30 de persoane. Iar instituțiile publice din subordine (Zoo, Teatrul Gong, Teatrul de Balet) au anulat toate spectacolele. Târgul Obor a fost închis, iar mobilierul urban, locurile de joacă și echipamentele de work-out sunt dezinfectate zilnic. Totodată, firmele de taxi au fost notificate să își dezinfecteze în mod regulat taximetrele, activitate care urmează a fi monitorizată.

În oraș, după cum au remarcat unii dintre sibieni, unele dintre persoanele în vârstă caută în continuare să socializeze în grupuri mari în aer liber. Unul din cele mai bune exemple în acest sens este parcul Astra, unde numărul vârstnicilor care se întâlnesc pentru a juca table, șah ori cărți este, în continuare, ridicat.

Parcul Astra, vineri, aproximativ ora 14:00. Sursa foto: Mihaela Lazăr Parcul Astra, vineri, aproximativ ora 14:00. Sursa foto: Mihaela Lazăr

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

Protejați-vă, evitați contactul direct!

• Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.

! Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii. Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

❗️ Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu. Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

❗️ În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință. Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.

❗️ Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

• Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.

❗️ În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos. Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”.

❗️ În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia. ❗️ În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.

• Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul / telefonul sau plăți on-line.

❗️ Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.

• Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

❗️ Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d

• Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.

❗️ Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată. ❗️ Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile. ❗️ Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate. ❗️ Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi. ❗️ Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă. ❗️ Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități. ❗️ Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului. ❗️ NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri. ❗️ NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus. ❗️ Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie. ❗️ Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

• Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus (COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

❗️ Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus. ❗️ Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale! ❗️ Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență. ❗️ Doar în cazul urgențelor sunați la 112!

Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!

• Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

❗️ Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer). ❗️ În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecție s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienți de peste 70 de ani. ❗️ Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienți cu vârsta sub 40 de ani și un singur deces între 40 și 50 de ani. ❗️ În cazul tinerilor și al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.

• Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.

❗️ Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.

• Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.

❗️ În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.

• Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.

❗️ Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus. ❗️ Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

• Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.

❗️ În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

Grupul de Comunicare Strategică

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

carcotasul de serviciu...

Acum 4 ani

Azi in jurul orei doua era vraiste pe Balcescu si in piata Mare. Trei-patru persoane... In Promenada Mall, la fel. Doar la magazinul Kaufland de acolo era animatie. Cineva care se afla inaintea mea ;la casa a facut cumparaturi de 850 de lei... Vin vremuri grele?
Raspunde

///

Acum 4 ani

Cei care joaca table in parc si-o cauta...
Raspunde

sibianca

Acum 4 ani

Politia sa-si faca datoria. Stau pititi in birouri, au masini pot sa patruleze pe toate strazile din orase si comunele care au dotari in cadrul politiei respectiv masini. Vela nu intelege sa-i scoata pe acesti politai o data in trafic si totul sa fie sub control.
Raspunde

K.Samuel

Acum 4 ani

Noi nu avem primar? N-a zis nimic, nimic de cand a inceput criza asta de coronavirus.
Raspunde

Elena B.

Acum 4 ani

Si eu imi pun aceeasi intrebare si sunt derutata deoarece doamna Astrid Fodor parea foarte implicata pana acum in problemele orasului. Bugetul Primariei Sibiu este substantial si totusi de doatrea Spitalului Judetean se ocupa Fundatia Comunitara Sibiu. In 2 Martie am fost la Urgente pentru o reactie alergica si era destul de trist acolo, ca si lipsa de personal, paturi, dotari, igiena. Un barbat care astepta pe coridor cu o perfuzie si-a smuls perfuzia si cineva s-a sesizat ca ii curge sange, de fapt era o balta de sange sub scaunul lui. Oamenii s-au agitat si in final a fost chemata o femeie de serviciu care spre stupoarea mea a folosit galeata si mopul (care avea o culoare foarte dubioasa) pentru a "igieniza" zona respectiva. Din pacate nu ma simteam destul de bine ca sa fac fotografii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus