Nu există o prevenire mai bună a accidentelor decât construirea de autostrăzi. O știu vest-europenii, dar demonstrează și statistica din România. Din păcate, această statistică rezultă ca urmare a unei lucrări prost-executate, care a făcut ca lotul Sibiu-Orăștie să fie închis, iar o porțiune din autostradă, demolată. Dinamica accidentelor devine, acum, grăitoare și de necontestat.
Autostrada a fost închisă în 7 septembrie 2015, la doar 9 luni de la inaugurare, după ce reprezentanții CNADNR și-au dat seama că fisurile din corpul carosabilului nu pot fi remediate. A devenit atunci, clar, că porțiunea trebuie reconstruită. În cele 9 luni, însă, în care autostrada a fost deschisă, numărul accidentelor rutiere a scăzut drastic.
Niciun eveniment rutier mortal nu s-a semnalat pe acest tronson și nici pe segmentul de drum național paralel. Cele 4 accidente ușoare care au avut loc pe DN1 sunt cu mult sub cifrele din anii anteriori deschiderii autostrăzii.
Potrivit unei statistici întocmite de Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, între Săliște și limita cu județul Alba s-au înregistrat, în anul 2001, nu mai puțin de 39 de accidente, cu 14 morți. A fost cel mai "negru" an, pe un segment de drum cunoscut ca fiind unul dintre cele mai periculoase din România. Deși cifrele au scăzut în anii următori, totuși multe persoane au continuat să își piardă viața aici, în evenimente rutiere: zece morți în 2012, șapte morți în 2013 și alți zece decedați în 2014. În total, alte 88 de persoane au fost rănite grav în accidente rutiere petrecute aici.
Potrivit IPJ Sibiu, "începând cu data de 15.09.2015, având în vedere închiderea Autostrăzii A1, pe segmentul cuprins între orașul Săliște și limita cu județul Alba, gradul de risc rutier înregistrat pe DN1, pe acest tronson, a revenit la cotele anilor anteriori, fiind produse 17 accidente de circulație, soldate cu decesul a 7 persoane și rănirea altor 37 de persoane".
Tronsonul de drum național dintre Săliște și Alba este cunoscut ca fiind unul cu grad înalt de risc, și datorită faptului că este unul dintre cele mai tranzitate din România, cu o medie zilnică de 24.000 de mașini. Reprezentanții IPJ recunosc că darea în folosință a autostrăzii a redus drastic numărul accidentelor.
"Se poate desprinde concluzia că, în intervalul 2011-2014, s-a înregistrat o constanță în ce privește dinamica accidentelor de circulație, iar darea în exploatare a Autostrăzii A1 a generat reducerea semnificativă a riscului rutier și diminuarea numărului și a consecințelor accidentelor de circulație", arată un raport al Inspectoratului.
În acest moment, niciun utilaj închiriat de CNADNR pentru a executa ”în regie proprie” lucrările de refacere a autostrăzii nu mai există pe șantier. În zonă nu se mai lucrează de la mijlocul lunii trecute: utilajele au fost scoase din șantier, iar porțiunea de 200 de metri a fost înconjurată pe ici-pe colo cu o bandă de plastic alb-roșie. Reprezentanții Companiei spun că așteaptă avizele pentru noua soluție tehnică adoptată și mențin ca termen pentru finalizarea lucrărilor, luna septembrie 2016.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3174
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 7 ore
Bike
Acum 7 ore
Cai verzi pe pereti!
Acum 7 ore
Acolo Duța
Acum 7 ore
Gheorghe Ion