Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Parcul Sub Arini va fi iluminat ”eco-eficient”. Cu trei milioane de lei

Parcul Sub Arini va fi iluminat ”eco-eficient”. Cu trei milioane de lei

Studiul pentru modernizarea iluminatului în cel mai mare parc al Sibiului a determinat faptul că din bugetul orașului vor trebui alocate aproximativ 3,3 milioane de lei pentru aproape 300 de noi sisteme de iluminat.

Suma de 3,3 milioane de lei rezultă din studiul de fezabilitate comandat de Primăria Sibiu pentru modernizarea iluminatului în Sub Arini, studiu executat de societatea sibiană Electric Serv. ”Pentru modernizarea rețelei de iluminat public la parametrii de funcționare, conform standardelor și normativelor în vigoare, sunt necesare următoarele lucrări: montare sistem de iluminat compuse din stâlp de iluminat și aparat de iluminat pietonal cu LED, montare sisteme de iluminat compuse din coloană multifuncțională modulară având integrate funcția de iluminat cu LED, montare de sisteme de iluminat compuse din proiector de iluminat cu LED destinat iluminatului arhitectural, culoare albastră”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre privind modernizarea iluminatului public în parcul Sub Arini. Potrivit aceluiași raport, lucrările presupun și construirea unei noi rețele electrice subterane, dar și demontarea stâlpilor și postamentelor de beton existente. În total, lucrările de construcție și montaj sunt estimate la 3,07 milioane de lei. Sumele amintite includ și TVA. Numărul sistemelor de iluminat amplasate ar urma să fie de 287, iar rețeaua de curent subterană ar urma să aibă o lungime de șase kilometri. Luminile din parc ar urma să fie pornite din patru puncte.

Proiect pilot pe str. Nicolae Iorga

Este pentru a doua oară când, la Sibiu, autoritățile locale aduc în discuție iluminatul public cu sisteme care funcționează cu led-uri. La finele anului trecut, Primăria a alocat mai bine de 130.000 de lei unei firme din Cluj-Napoca, pentru a monta 53 de sisteme de iluminat de tip ”eco”. Cele 53 de sisteme de iluminat funcționează doar pe o parte din strada Nicolae Iorga, mai precis cea cuprinsă între intersecțiile cu Vasile Milea și Mihai Viteazu. ”Pentru a avea termen de comparație a datelor, pe tronsonul dintre bulevardul Mihai Viteazu și Calea Cisnădiei se vor păstra cele 49 de corpuri de iluminat existente”, anunțau reprezentanții Primăriei Sibiu într-un comunicat de presă. Deocamdată, nu au fost făcute publice informații despre rezultatul acestui proiect. Dar iluminatul public de tip ”eco” a fost implementat încă din 2012 în Copșa-Mică, de exemplu. ”La noi, facturile au scăzut cu 75% după implementarea iluminatului bazat pe leduri. Această reducere am înregistrat-o și datorită faptului că vechiul sistem de iluminat era supradimensionat”, arată Tudor Mihalache, primarul orașului Copșa Mică, primul oraș din Transilvania iluminat integral cu un sistem bazat pe leduri. Concret, printr-un credit-furnizor, cei din Copșa Mică au angajat o firmă care să amplaseze sisteme de iluminat cu leduri în locul celor vechi. Firma a modernizat și extins sistemul pe banii ei, iar investiția o recuperează în termen de cinci ani, din diferența rezultată în urma economiilor la consumul de electricitate. Economii extrem de importante: dacă factura lunară pentru iluminatul public înainte de a se face trecerea pe sistemul cu leduri era de aproximativ 20.000 de lei, ea a scăzut la aproximativ 3.500 de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

...

Acum 7 ani

Buna initiativa insa trebuie neaparat sa existe si paza pe masura. Mereu se gasesc cercopiteci care sa avarieze corpurile de iluminat, cosurile de gunoi sau semnele de circulatie
Raspunde

cristi

Acum 7 ani

chiar e vorba de lumina "albastra" sau e o greseala de redactare? sper sa fie greseala. in parc "culoarea" luminii trebuie sa fie stabilita de specialisti - arhitecti. din cate orase am vizitat prin lumea asta culoarea este mai degraba spre galben cald decat spre albastru.
Raspunde

Sibian

Acum 7 ani

Mie mi se pare un pret exorbitant. Nu stiu daca este prea normal sa coste asa mult. Sper sa arate bine si sa modernizeze iluminatul si in alte parcuri.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

pretul este ENORM...dar au si ei de platit comisioane...
Raspunde

just me

Acum 7 ani

"3,3 milioane de lei pentru aproape 300 de noi sisteme de iluminat" inseamna 11.000 Euro pt un stalp ... pe bune?
Raspunde

aeiou

Acum 7 ani

11.000 de lei vrei sa zici?
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Da ce s-ar intampla daca ar lasa iluminatul asa invechit si ar face cu bani aia un parc pentru javre ca sa nu mai calcam tot timpul in rahati? Pentru ca civilizatul stapanilor nu pare posibil ... Sau poate sa scoata burtosi de la politia locala prin parc sa .. se plimbe pe acolo? Zic si eu asa ...
Raspunde

SB10NUT

Acum 7 ani

O sa se planga lumea ca nici cainele nu il mai poti plimba in parc din moment ce coplilul iti este accidentat pe pista de biciclisti de nerusinatii pe bicicleta sau ca li se ingradeste dreptul la intimitate cu asa multi militieni comunitari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus