Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

Cât de schimbător este (uneori) cugetul omenesc

E bine? E rău? E bine vor zice unii. De ce s-o ții prostește într-o rână când împrejurările se schimbă? Devenirea însăși implică schimbare în raport cu care ieri am gândit una, azi gândim alta. Corect vor zice alții, tactica și strategia se pot adapta la evoluția fenomenelor, dar există valori-cadru în cuprinsul cărora ar trebui să se integreze orice acțiune omenească, orice atitudine, între care, la loc de frunte, principialitatea. Acest adevăr este deopotrivă valabil și în politică, cu toate că temporar și cazuistic nesocotirea lui poate aduce false foloase.

Reflecțiile de mai sus mi-au venit în minte cu referire la ultimele luări de atitudine a lui Traian Băsescu în privința justiției. Ani de-a rândul, începând cu 2006 l-am apreciat ca fiind un vajnic luptător și apărător al justiției. Să ne aducem aminte că atunci când Tăriceanu i-a adresat  lui „Trăienică” celebrul bilețel (v. dezvăluirile Elenei Udrea) în apărarea lui Patriciu, după ce ministra justiției Monica Macovei îi respinsese stăruința, Băsescu s-a menținut și el pe linia principialității respingându-l. Venind mai aproape, în 2012, ne aducem aminte cu câtă înverșunare s-a opus manevrelor diabolice la adresa justiției și statului de drept. Mai apropiat chiar, la ce învăluiri tactice a recurs pentru a o putea numi pe Kovesi în fruntea DNA.

Iată-l azi tunând și fulgerând împotriva procurorilor, cu țintă directă la Kovesi. Explicabil se va zice, de vreme ce nu numai Elena Udrea dar el însuși face obiectul cercetării penale, ambii în dosare ce le pot pricinui frisoane. Așa dar, pe când lupta din răsputeri împotriva lui Ponta și Tăriceanu, în apărarea justiției, iată-l acum în aceeași barcă cu ei și alții, în creionarea unei adevărate cruciade de denigrare și subminare a actelor întreprinse de justiție, cu deosebire la cele de arestare preventivă și de trimitere în judecată. Nu invocă un derapaj discreționar între oameni sau partide. N-are cum. Aflată într-o campanie dură împotriva corupției, justiția în ansamblul ei a vizat faptele și numai apoi făptuitorii implicați în săvârșirea lor, indiferent de apartenență politică, de statut social, de legături sau încrengături. Da, dar cercetarea a ajuns și la el (ei). Acum ar trebui s-o lase mai moale. Cu inteligența-i cunoscută, caută justificări și explicații ademenitoare, adică precum că justiția face demonstrativ exces de zel, că ia măsuri preventive exagerate mai înainte de confirmarea judiciară a vinovăției. Nu face de altfel decât să se ralieze corului politicienilor corupți sub cuvânt că justiția se comportă ca stat în stat, punând în inferioritate și sub control politicul și executivul.

Tot ce ni se destăinuie lasă să se întrevadă o năucitoare repliere alături de Ponta și Tăriceanu și pe linie politică. Ar exista o așa zisă rațiune. O coaliție majoritar consolidată născută din alegerile din toamnă – PSD- ALDE – PMP – ar putea pune bot justiției. Avem și un mic semnal : Băsescu nu crede că Tăriceanu s-a pretat la o mită de un milion de euro, ceea ce ar putea semnifica un prim pas de apropiere de acesta. Pe linia unei lăudabile neutralități, Liviu Mihaiu, cel pentru care s-ar fi dat banii, nu ia apărarea nimănui.

Revenim. De ce de atâta amar de vreme România nu este în stare să se echilibreze, să se reformeze, să iasă de sub spectrul crizei economice, sociale și morale? Între altele și esențial, din cauza politicienilor. Ei pun mâna pe pârghiile de conducere ale statului. Ei dețin puterea. De maniera în care o exercită depinde în bună parte și rezultatul. În general, tactic și strategic au făcut o politică a intereselor proprii, în detrimentul interesului național. O politică total lipsită de principialitate, deloc racordată marilor valori. Dar nu numai lor ci și celor care i-au sprijinit electoral de-a lungul timpului. Am avut la început șansa unui Coposu, a unui Rațiu cărora românii le-au dat cu flit, în schimbul lui Iliescu, Roman, Brucan, Bârlădeanu și altor „români”, de care s-au molipsit apoi și mulți, mulți alți români sadea, ajunși, mulți dintre, ei să garnisească pușcăriile.

Credeam până la un moment dat, până nu cu mult timp în urmă, că Băsescu va face excepție. Nenumărate fapte și atitudini adoptate de el de la înălțimea unor funcții cheie în stat îl recomandau ca un politician de valoare, de principii, atașat țării și intereselor ei. Între multe altele, până mai ieri, așa cum arătam mai sus, un vajnic apărător și susținător al justiției. Se pare însă că n-a fost să fie. Cum se vede, nu-i ușor nici unui om dotat cu o voință de fier ca a lui, să cedeze tentațiilor ademenitoare ale vieții. Altminteri n-ar fi ajuns (și el) pe mâna justiției pe care acum o denigrează. Ca om de înalte principii ar fi trebuit s-o onoreze indiferent de împrejurări.

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

Gyuntar dela Ooy

Acum 5 ani

"Unii'' sustin ca a fi consecvent este primul argument la care apeleaza prostii, dar eu chiar nu pot sa cred...
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 5 ani

...Mii de scuze, n-am vrut sa spun "prostii" ci mai degrabă "politicienii" dar nu sunt sigur...
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

Stimate Domnule Dejeu a sta seara la Antena 3, jurnalistul Bogdan Chirieac, in contextul unor discutii va acuza, ca pe cand erati Ministru de Interne al Romaniei ati fi refuzat sa ii eliberati Regelui Mihai un nou permis auto justificand ca trebuie sa va ofere la schimb vechiul permis auto. Doream sa va intreb daca informatia este reala sau o nascocire de tip A3!
Raspunde

@Mihai psiho

Acum 5 ani

Ma baiatule! Tu in nimicul existentei tale taratoare indraznesti sa iei la intrebari un om ca Dejeu ? Pe langa faptul ca ne-ai dovedit marimea intelighentei, ca si consumator de A3. Tu indraznesti sa consiliezi copii nostril in scoli ? Alo inspectoratule !!! Casca ochii la Mihaita !!!! Are deviatii catre moguli!
Raspunde

jonyjon

Acum 5 ani

Atentie, lume! A revenit agramatul expert in toate Copaceanu! Acum si in postura de lingator de moaste regale, privitor de latrine, justitiar de ocazie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus