Faptul că autoritățile insistă doar pe remedierea celor 200 de metri demolați din lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăștie (cei 22 de km dintre Săliște și Cunța) este o mare eroare, susțin reprezentanții Asociației Construim România.
Mihai Alexandru Crăciun, reprezentantul Asociației, a publicat o analiză pe platforma Contributors potrivit căreia porțiunea în discuție are probleme majore nu doar pe cei 200 de metri demolați anul trecut. Probleme se înregistrează, mai nou, și la culeea dinspre Sibiu a viaductului de la Aciliu, unde au apărut noi alunecări de teren în acest an. Probleme similare au fost înregistrate și anul trecut, la celălalt capăt al viaductului lung de un kilometru. De asemenea, probleme sunt și pe versantul dinspre halta Aciliu a debleului din zonă, acolo unde alunecările de teren depășesc lucrările de consolidare plătite de CFR, pentru a-și proteja calea ferată (magistrala 200).
În fine, reprezentanții Asociației susțin că cele mai serioase defecțiuni rămân cele de pe versantul nordic al debleului de la Aciliu (cel opus dealului traversat de calea ferată și care poate fi observat și de pe DN1). ”Pentru a fi sigură în exploatare A1 Orăștie – Sibiu Lot 3 are nevoie de soluții tehnice radical diferite, pornite însă de la acceptarea realității că stratul de suport pur și simplu nu ține autostrada. Iar în aceste situații, dacă nu luăm în considerare schimbarea traseului autostrăzii, singura soluție este construcția de sisteme de sprijin care să fie așezate pe stânca de sub argila nisipoasă îmbibată cu apă”, arată Mihai Crăciun.
El atrage atenția și asupra faptului că, în acest moment, contractul pentru expertizarea întregului lot de autostradă este tot în faza de atribuire, deși o singură ofertă a fost depusă (SPC Elite Consulting Srl – Erre. Vi.a Ricerca Viabilita’ Ambiente SRL– Pro Iter Progetto Infrastrutture Territorioa). Dar, după cum arăta și Turnul Sfatului, în ciuda tuturor problemelor, autoritățile centrale bat în continuare monedă pe faptul că în septembrie traficul va fi redeschis.
”Cu alte cuvinte știm că avem o autostradă prost construită și știm că nu știm ce este greșit la ea, dar planificăm să redeschidem traficul”, Mihai Crăciun”Întreg versantul nordic al debleului A1 prin Dealul Bucium este fracturat în trei mase enorme de pământ în alunecare, pe o lungime totală de 600m și urcând până aproape de culmea dealului”, schițează cei de la Asociația Construim România. Ei atrag atenția asupra unui scenariu similar din Cehia, care a dus în vara lui 2013 la alunecări masive de teren pe șantierul autostrăzii D8.
”La doar jumătate de an de la realizare, noul șanț de scurgere a apei de lângă autostradă este deja acoperit de pământ. În fapt alunecările de pe cei doi versanți ai debleului au vârfurile fronturilor față în față, indicând clar punctul cel mai probabil de a fi primul acoperit de pământul care alunecă de pe deal”, mai arată cei de la Asociație. Ei cer reproiectarea soluțiilor tehnice pentru această porțiune, iar până la implementarea noilor soluții cer ca traficul să rămână deviat.
Citiți articolul integral aici
Foto și video: Asociația Construim România
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Turnul Sfatului , Pro Iter Progetto Infrastruttu , Asociației Construim România , Elite Consulting Srl , Mihai Alexandru Crăciun , Dealul Bucium , Ricerca Viabilita , Asociația Construim România , Mihai Crăciun , Sibiu Lot
Vizualizari: 4235
Ultimele comentarii
Acum 37 minute
Claudiu
Acum 39 minute
Claudiu
Acum 42 minute
Claudiu
Acum 58 minute
Noi noi
Acum 1 oră
Curiozitati