Marţi,
28.11.2023
Parțial Noros
Acum
8°C

Cum arată marea noastră de anul acesta. Varianta studențească

Cum arată marea noastră de anul acesta. Varianta studențească

Ca în fiecare an, Ministerul Tineretului și Sportului le-a oferit studenților sibieni o vacanță pe litoralul Mării Negre. Astfel, și anul acesta, peste 100 de studenți din Sibiu au stat cinci zile pe gratis la malul mării.

Anul trecut studenții au avut de ales între Vama Veche și Costinești, anul acesta tabără s-a organizat doar în stațiunea tineretului. După 12 ore pe drum și alte zeci de minute de așteptare, studenții au reușit să se cazeze. Pe tot parcursul șederii lor au stat la un hotel aflat foarte aproape de plajă și la 200 m de gara CFR.

În camere persista un miros închis, paturile arătau ca cele din taberele de matematică de dinainte de Revoluție, gresie veche pe jos, un televizor și aer condiționat care nu funcționa. Unele camere aveau balcoane, însă pentru cei care au stat la parter, ușa le-a folosit drept geam. În baie mirosul închis era din ce în ce mai înțepător, cabina de duș murdară, iar perdeaua aferentă avea mucegai cel puțin până la jumătatea ei. Singurul lucru care te făcea să te gândești că cineva a vrut să facă curățenie acolo era hârtia igienică, neîncepută.  Săpun nu exista, doar urma ce o lăsase cel vechi pe săpunieră. Nici cu prizele nu au fost prea generoși: una între două paturi, una dublă cocoțată lângă suportul televizorului și una pentru frigider.

 Condiții ”speciale”, pentru studenți

Mulți dintre studenții plecați în tabără au fost nemulțumiți și au cerut să li se schimbe camerele, dar în zadar. ”Am cerut să ne schimbe camera, dar nu au vrut. În schimb, au revenit fetele ce se ocupau de curățenie în cameră, au dat o dată cu mopul, au reschimbat hârtia igienică și cam asta a fost curățenia. După 15 minute, vine domnul care ne-a cazat: Ce fac iubitele mele? Da, televizor aveți, aer condiționat aveți.  Îl întreb dacă ne poate da altă cameră că asta nu arată prea bine, iar răspunsul a venit imediat: Dar ce, dragă, te crezi la Hilton? Aici ești în tabără studențească. A, și să nu uităm: aerul condiționat nu funcționa pentru studenți”, ne-a povestit Cristina, una dintre studente.

costinesti 2016 (3)

Nici la capitolul mâncare nu au fost mai norocoși. Ca la ruletă, uneori bună, alteori nici nu au putut să o mănânce. Ca exemplu, o porție de șnițel de pui costa 11 lei, iar o salată de varză - cinci lei, asta în condițiile în care în stațiune puteai mânca meniul zilei cu 15 lei, și te săturai.

 ”Cu doar 10 lei”

Se spune că stațiunea Costinești este în topul preferințelor românilor, fapt ce s-a adeverit. Plaja devenea neîncăpătoare până în ora nouă, când, dacă voiai să mai găsești un loc pentru a-ți pune cearceaful, aveai ceva de căutat. Șezlonguri - cât vedeai cu ochii, așezate foarte aproape unul de altul și care parcă împânzeau plaja. Dacă voiai să optezi pentru un șezlong trebuia să plătești 25 de lei pentru unul la soare, iar dacă aveai nevoie de umbrelă se mai adăugau cinci lei, asta în timpul săptămânii. Weekend-ul aducea o mărire de preț, șezlongul pornind de la 30 de lei. Asta în condițiile în care riscai să te împrietenești chiar dacă voiai sau nu cu vecinul, pentru că șezlongurile erau aproape lipite unul de altul.

Muzica răsuna din toate părțile, în funcție de zona în care alegeai să te așezi. Dj-ii încercau să atragă lumea în club sau să își mai vândă ”o combinație de mixuri perfectă pentru mașină și acasă, cu doar 10 lei”. Animatoarele din jeep-uri, însoțite de un tip ce urla în portavoce despre fel de fel de petreceri din club-uri completau și ele ,,atmosfera”,  însă nici celui de la magazinul cu shaorma nu îi lipsea muzica. Așa că dintr-o parte auzeai house și din cealaltă manele.

 Aglomerație și atmosferă sufocantă

În materie de prețuri putem spune că sunt acceptabile. Dacă vrei să iei, de exemplu, prânzul în oraș ai de ales dintre zecile de restaurante cu autoservire, în care un prânz costă 15 lei. În rest, găsești ce vrei și pentru toate gusturile: porumb fiert, gogoși, hamsie, clătite, vată de zahăr, fructe, nelipsita shaorma sau kebab-ul. O bere la pahar pornește de la 2,5 lei, un suc de la 4 lei, iar pentru o gogoașă plătești 5 lei. Dar trebuie să te înarmezi cu răbdare, ai de așteptat la cozi destul de mari.

Densitatea foarte mare a turiștilor face ca nisipul să se mai vadă doar în fâșii subțiri și rare. În aceste condiții și mizeria e la ea acasă. La lăsatul serii, odată ce plaja se mai eliberează, rămân gunoaiele de tot felul lăsate de turiști. Promenada din Costinești este, probabil, una dintre cele mai mizerabile de pe întreg litoralul românesc, iar aglomerația și atmosfera sufocantă redau aproape fidel imaginile de pe străzile stațiunii. Epava mai salvează imaginea locului și îi oferă un aer boem. Seara, când se mai eliberează plaja poți găsi locuri liniștite unde poți să auzi, în sfârșit, valurile mării, cu soarele ce apune încercând să mai încălzească marea.

 Viața de noapte

Dacă ești tânăr și îți plac cluburile, ai nimerit unde trebuie. Viața de noapte din stațiunea tineretului este una extrem de agitată și, totodată, incitantă. În Costinești nu prea se doarme niciodată, cluburile și discotecile în aer liber animând liniștea nopții cu ritmuri vibrante, jocuri de lumini, dansatori profesioniști și multe concerte.  Ai de ales de la cea mai mare discotecă în aer liber din sud-estul Europei la cluburi pe plajă unde răsună ritmuri de house, pop și dance. Fiecare club încearcă să își atragă clienții cu ce au mai bun, iar aici vezi tot felul de strategii de marketing: fete frumoase care dansează cocoțate pe o mașină, roboți cu lasere de lumini, dansuri în cușcă, MC cu discursuri din cele mai diverse.

Da, Costinești vibrează prin tineri, prin viața de noapte, dar aglomerația și mizeria te obosesc inutil, parcă  te fac să  simți că nu ești în vacanță. Cu toate acestea însă, ca un paradox, Costinești rămâne una dintre cele mai iubite si vizitate stațiuni de pe litoralul românesc. Este aleasă ca destinație de vacanța de un număr tot mai mare de turiști, de toate vârstele.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

@@@

Acum 7 ani

O buna parte din faimosul litoral, mai ales Costinestiul e de o cocalareala ordinara ! Nici macar in Turcia sau Bulgaria nu mai vezi ceva atat de oriental. O fi cea mai apreciata, dar de marea partea a populatiei tarii, imbecila si manelizata, asa se explica popularitatea. E specific sudului !
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Realities este așa cum ne-o creem, este oglinda fidelă a năzuințelor noastre.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nene, părinții mi-au promis silicoane noi si-o vacanța pe Litoral dacă "iau" Bacu' la sesiunea din toamna... Dupa parerea Dvs. care-ar fi cea mai "indicată" stațiune ?
Raspunde

!

Acum 7 ani

daca sunt silicoanele mari la San Tropez
Raspunde

agent de turism

Acum 7 ani

La Tataia!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus