Joi,
18.08.2022
Cer Senin
Acum
21°C

Culturi integrate, amestecate sau paralele?

Civilizația tehnică se răspândește și se preia astăzi cam peste tot în lume... Cel mai simplu exemplu este cel cu telefonul mobil, însoțit în ultimii ani de rețeaua internetului fără fir. Cum spunea cineva – sunt popoare întregi care preiau elementele tehnologiei create de alții fără a ști nimic despre modul de realizare, dar le folosesc spre a distruge vieți, obiecte și propriul mediu natural, într-o inconștiență vecină cu nebunia...

Spre deosebire de aspectul civilizației, cultura, mai ales culturile tradiționale, care au puternică amprentă etnică-zonală, fac schimb de elemente, dar nu se amestecă !! Avem toate exemplele posibile, iar Transilvania este un teritoriu predilect pentru probarea acestei realități: cultura cuceritorilor antici romani a împământenit aici câteva procese de aculturație (preluarea elementelor de cultură materială și spirituală din cultura mai avansată), dar ele au creat linii de dezvoltare paralele cu cele tradiționale traco-dacice, drept care au putut ajunge până la noi, în secolul XX, probe de moșteniri tracice, tocmai în viața cotidiană a satului românesc!

Au trecut pe aici numeroase etnii, cu valori culturale egale sau mai avansate, unele de acum 1400 de ani (slavii), unele de 1000 de ani (ungurii), unii de 800 de ani și acum vor să treacă în amintire, fără să-i oblige nimeni (sașii) – dar nu se poate spune că au fost integrate în spiritul culturii românești, iar de amestec foarte rar poate fi vorba ! În fond, așa cum demonstrau mari învățați sași în ultimele secole, aceste culturi au trăit ( totuși fecund și meritoriu) cam în paralel!

Integrarea este un proces foarte complicat, întotdeauna incomplet și cu rezolvări pe codurile cele mai simple, respectiv pe palierele de jos, grosiere... Cultura „superioară” nu reușește să se impună decât prin forță (vezi maghiarizarea forțată a etniilor din jurul pustei ungare), prin presiune și excluziune; dacă majoritatea scade sub 50%, atunci o asemenea forțare poate avea șanse. Toată istoria lumii probează aceste aspecte, iar cea mai teribilă ilustrare (pe timpul vieții noastre) va fi destructurarea S.U.A. – anunțată de cca 40 de ani de studiile politice ale românului N. Djuvara și apoi ale mai multor istorici și politologi americani ! În fiecare ciclu electoral american apar elemente ale acestei prăbușiri anunțate (tipul de președinte, enclavizarea electoratului, relația cu politica și sfidările externe, pierderile de putere simbolică...) – ceea ce, în oglindă, începe să se regăsească și în evoluția celuilalt pol al puterii din sec. XX – Rusia decadentă, ce se încurcă în propriile capcane, pe care le-a construit în decenii contra adversarilor...

Aceste mari națiuni, stabilizate totuși pe o etnie dominantă (în SUA, anglo-saxonii protestanți, în Rusia, rușii ortodocși) au avut, chiar dacă cu forme diferite, o politică de „integrare” a altor etnii, care veneau fiecare cu o cultură tradițională în noul imperiu. Iar începutul sfârșitului este creșterea procentului minorităților diferite de etnia majoritară. A nu se uita că aceste etnii majoritare, în cele două imperii, n-au fost autohtone – în America europenii au năvălit peste amerindieni, iar în Rusia europeană, slavii au dislocat germanicii și tracii pre-existenți... Cu atât mai mult, politica de imigrație forțată promovată azi de U.E. în frunte cu Germania federală, un adevărat autism socio-patologic, este sortită nu numai unui eșec de tip nord-american, dar apare ca o ofertă de război civil livrată manipulatorilor de ocazie!

Concluzia acestor milenii de istorie europeană, cu această coexistență a unor culturi paralele, este că presiunile și toată ideologia stupidă care încearcă amalgamarea și „integrarea” culturilor tradiționale rămase în contemporaneitate sunt încercări ratate! Așa cum am demonstrat și în alte rânduri, nu se va obține decât o revenire, cu „scântei”, a naționalismului, etnicismului și tradiționalismului – din păcate, îmbibate de ideologie politică și populism...

Ecourile acestor presiuni se resimt, în diferite stadii istorice, asupra tiparelor economice, asupra artelor și arhitecturii din toate țările cu foste popoare omogene etnic. Așa cum marile religii s-au împărțit, cu trecerea secolelor, în zeci de confesiuni, din ce în ce mai mărunte și mai lipsite de virtuțile spirituale inițiale!

Tot așa, firul gros și trainic al culturii tradiționale se deșiră, sub presiuni invazive, în zeci de curente subculturale – epoca modernă și contemporană a devenit martora acestei „inundații subculturale”, în care, de ex., filonul muzical bazat pe tradiția unei comunități consistente spiritual-moral devine o harababură sonoră absurdă, care nu mai bucură sufletul și mintea, nu mai marchează sărbători sacre ci doar o perpetuă sărbătoare a banului și înșelării aproapelui !! La fel în literatură, arta conviețuirii în societate, artele plastice etc.

Iată un exemplu din arhitectura românească – „neo-pagodismul”: până în anii 1970 nu existau aceste imense case țigănești, cu acoperișuri copiate după modele asiatic-pakistaneze ! Deja în timpul comunismului putrefact, apoi în neo-comunismul de după 1990, cineva le-a proiectat, avizat – în orice caz, nu le-a amendat/demolat... Sunt deja sate foste săsești/românești care sunt inundate de asemenea orori, ce au modificat tocmai peisajul cultural specific, devenind reperele unui spațiu cultural non-european, un semn al unei apocalipse a culturii noastre tradiționale ... Aici este vorba de imposibilitatea integrării unei culturi asiatice în Europa, deși populația purtătoare conviețuiește cu europenii de sute de ani...

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

rosu

Acum 5 ani

D-le Boila, din nou le intoarceti "ca la Ploiesti": deplangeti disparitia valorilor crestine, etice si morale, totodata criticati in fiecare articol pozitia Germaniei si a cancelarului ei fata de imigranti. Din punct de vedere al crestinismului pe care il aparati, care ar fi fost reactia corecta in situatia cand sute de mii de OAMENI cereau ajutor la granitele UE? Nu sa le acordam ajutor? Dv. i-ati fi lasat sa moara de foame sau de sete? I-ati fi aruncat inapoi in Mediterana? Io creca scrieti doar sa umpleti pagina.
Raspunde

Odin

Acum 5 ani

Domnul nu scrie doar ca sa umple pagina ci scrie din conservatorism pur. Din pacate in articol exista foarte multe adevaruri, da culturile minoritare nu pot fi asimilate, daca ar putea fi nu ar mai fi culturi minoritare. Dar procesul de globalilzare a inceput si nu poate fi oprit. O data cu progresul tenologic natural al umanitati instinctele noastre sociale se extind si de aceea avem nevoia sa comunicam, sa interactionam cu altii si asta garanteaza globalizarea! Nu e un fapt care are nevoie de aprobarea sau sprijinul nostru este adevarul inexorabil! Din pacate asta va duce la disparitia culturilor locale, la o oarecare uniformizare, este pretul platit pentru maturizare! Asa cum aparitia natiunilor si a statelor nationale pe terenul triburilor si a formatiunilor statale existente a dus la disparitia unor traditii si obiceiuri (lucru pe care vad ca domnul arhitect nu-l deplange)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus