Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Festivalul Tarafuri și Fanfare revine în Dumbrava Sibiului

Festivalul Tarafuri și Fanfare revine în Dumbrava Sibiului

Vizitatorii celui mai mare muzeu în aer liber din România, cel din Dumbrava Sibiului, vor avea ocazia în perioada 10-11 septembrie, începând cu ora 12:00,  să se bucure  de cea de-a XI-a ediție a Festivalului  Tarafuri și Fanfare, anunță organizatorii.

Începând din acest an, Festivalul Tarafuri și Fanfare reconturează atmosfera târgurilor de odinioară: cu muzicanți, cu bucate alese pregătite de socăcițe iscusite, cu meșteri populari care își etalează măiestria. În cadrul festivalului vor fi spune istorisiri  din lumea satului de ieri, păstrate cu grijă, peste ani, de bătrânii muzicanți, care știu întotdeauna să le povestească tainic, cu strălucire în priviri, ca într-o revedere, preț de câteva clipe, cu cei care nu mai sunt, însă le-au lăsat moștenire cântecul și datinile străbune.

“Festivalul Tarafuri și Fanfare reprezintă mai mult decât noțiunea care îl definește. Nu este un simplu festival. Este o manifestare de credință că muzica tradițională din vetrele satelor noastre încă își poartă menirea prin bătrânii muzicanți care cunosc sensul sărbătorilor și al rânduielilor, fiind cei care pot explica rostul cântecelor bătrânești și legătura lor cu satul tradițional care s-a transformat după cum au dictat vremurile. Ei vor zice cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine și balade, cântece lirice, de lume. Festivalul Tarafuri și Fanfare este o întâlnire emoționantă cu numeroși purtători de tradiții care au ce povesti”, spun organizatorii.

Taraful din Băbiciu (Olt), Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Turnișor (Sibiu), Mihai și Firuța Moldovan, de pe Valea Idicelului (Mureș), Fluierașii din Polovragi (Gorj) și tinerii sibieni “Fluier verde” vor demonstra că muzica tradițională, o parte importantă a patrimoniului românilor, este inegalabilă.

Vă veți întâlni și cu meșteșugurile, ridicate la rang de artă, prin intermediul unor oameni cu totul speciali: Daciana Ungureanu (artă decorativă, Gorj), George Dumitru (țest, Teleorman), dar și cu meșteri neîntrecuți care cunosc secretele construirii de instrumente muzicale. Totodată, Comunitatea din Vinerea va sosi în Dumbravă cu multe povești: din 'Câmpul Pâinii', despre rânduială, port, joc, gastronomie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus