Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Femeia sărutată în fotografia devenită simbol al Americii pentru încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a murit

Femeia sărutată în fotografia devenită simbol al Americii pentru încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a murit

Greta Zimmer Friedman, femeia sărutată de un marinar în fotografia celebră care a devenit în Statele Unite ale Americii simbol al încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, a încetat din viaţă, la vârsta de 92 de ani, relatează news.ro.

Aceasta a murit în urma unei pneumonii, la un spital din Richmond, Virginia, a anunţat fiul acesteia, Joshua Friedman.

Greta Zimmer Friedman, o asistentă de stomatologie, avea 21 de ani când a fost îmbrăţişată şi sărutată de George Mendosa, în New York's Times Square, în14 August 1945.

Fotografia care a surprins momentul a devenit una dintre imaginile-simbol pentru ceea ce americanii celebrează sub numele de VJ Day (Victory over Japan Day) şi a fost publicată în revista Life.

Greta Zimmer Friedman a spus că nu a ştiut de această fotografie până în anii 1960, când a văzut o carte scrisă de cel care a realizat fotografia, renumitul fotograf Alfred Eisenstaedt.

De-a lungul timpului, au existat mai multe persoane care au pretins a fi marinarul şi asistenta din fotografie, dar în anii 1980 identitatea celor doi protagonişti a fost confirmată: doamna Friedman şi domnul Mendosa.

Deşi imaginea îi înfăţişează sărutându-se, cei doi nu se cunoşteau. ”Nu a fost chiar un sărut”, a spus Friedman, într-un dialog din 2005: ”A fost cineva care sărbătorea. Nu a fost un eveniment romantic”.

Fotografia aceasta a devenit un simbol pentru bucuria pe care au trait-o americanii în ziua în care Japonia s-a predat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Zorro

Acum 7 ani

La San Diego in port exista o statuie de aprox 10m inaltime, statuie realizata dupa aceasta fotografie. Cine ajunge la San Diego poate s-o vada, este un punct des fotografiat si numai bun pentru selfie.
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

Interesant!
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

"Dupe" modelul menționat, propun amplasarea la limita județului nostru, cu județul Vâlcea a unui grup statuar reprezentând îmbrățisarea tandră a "mioarei transilvane" cu "magareata vâlceana" simbolizând astfel "sfârșitul razbelului" si buna conviețuire între cele doua "etnii"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus