Vineri,
09.12.2022
Cer Senin
Acum
9°C

Sibiu în 2019, ”belșug și gust de poveste”. Propuneri: o bancă de gusturi, o marcă ”Gust local”, restaurante cu meniu schimbat

Sibiu în 2019, ”belșug și gust de poveste”. Propuneri: o bancă de gusturi, o marcă ”Gust local”, restaurante cu meniu schimbat

În a doua parte a săptămânii viitoare, juriul Institutului internațional pentru gastronomie, cultură, arte şi turism (IGCAT) urmează a da verdictul în ceea ce privește dosarul de candidatură a Regiunii Sibiu pentru titlul de ”Regiune gastronomică europeană” (SRGE) 2019.

Dosarul a fost depus la IGCAT la finele lunii iulie, iar săptămâna viitoare, la Sibiu va sosi un juriu din partea Institutului. În fața acestui juriu urmează a fi susținută candidatura regiunii noastre în dimineața zilei de 29 septembrie. La prânz, în aceeași zi, este așteptat rezultatul jurizării.

Pentru acest titlu mai candidează și Regiunea Egeea de Sud (Grecia), cu care sibienii își propun prin dosar să colaboreze. ”Vom colabora îndeaproape cu partenerul nostru pentru anul 2019, regiunea Egeea de Sud, pentru a dezvolta acţiuni comune prin care să contribuim la atingerea obiectivelor programului Regiune Gastronomică Europeană. Ne vom împărtăşi experienţe şi vom căuta soluţii de valorificare a patrimoniului gastronomic şi a identităţii culinare, modelată de peisaje colinar-montane la Sibiu şi de peisaje marine în Egeea de Sud”, se angajează autoritățile din județ.

Brânza, în fruntea listei

Dosarul de candidatură prezentat de autoritățile județene se întinde pe aproximativ 60 de pagini, din care primele patru sunt rezervate mesajelor transmise de Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, Astrid Fodor, primarul Sibiului, și Ioan Bondrea, rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. În aceste mesaje, Daniela Cîmpean invocă succesul Pieței țărănești organizată la Sala Transilvania, Astrid Fodor speră la dezvoltarea economică a orașului, iar rectorul Bondrea amintește că ”gastronomia reprezintă o axă a educației”.

Următoarele aproximativ 20 de pagini ale dosarului sunt dedicate prezentării Regiunii Sibiului, cu accent vizibil pe fotografii. Sibiul este prezentat drept ”poarta de sud a Transilvaniei”, este amintit un citat din Prințul Charles referitor la Transilvania și sunt descrise pe scurt municipiile Sibiu și Mediaș și cele cinci zone etnografice ale județului: Mărginimea Sibiului, Ţara Oltului, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului şi Țara Secaşelor.

Cifrele Regiunii Sibiu Sursa: Dosarul de candidatură 88 de producători certificați ecologic 175 de restaurante 3 producători tradiționali atestați cu 11 produse 3 producători de produse atestate cu rețete consacrate cu 7 produse 1 produs cu indicație geografică protejată (salamul de Sibiu)
În prezentarea Regiunii Sibiului, un capitol este dedicat produselor zonei. Primele sunt cele lactate, brânzeturile fiind cap de listă: telemea, brânza de burduf și urda. Mezelurile amintite sunt mult mai numeroase. ” Nimic nu se aruncă de la porc, iar gospodinele prepară cu pricepere mezeluri după rețete moștenite de sute de ani: caltaboși, cârnați, tobă, piftie, jumări, carne în untură la borcan, șorici cu sare. Un deliciu aparte este slănina ținută în sare şi afumată în podurile caselor la rece pentru o săptămână cu rumeguș de fag.

regiune-gastronomica-2 La produsele de panificație sunt amintite mai multe feluri de pâine, iar în ceea ce privește legumele, fructele și verdețurile sunt amintite principalele culturi din grădinile sibienilor. Sibiul mai este prezentat ca un loc al produselor vînătorești, al sucurilor de mere (Slimnic și Mălâncrav), al șuicii de Tălmaciu sau al rachiului de la Sadu, dar și unul al mierii ecologice.

Evenimente gastronomice. Prezente și viitoare

Regiunea Sibiului găzduiește mai bine de 30 de festivaluri de cultură gastronomică, se arată în dosarul de candidatură al Sibiului. Între aceste evenimente aranjate în ordinea cronologică a organizării peste an sunt amintite inclusiv Fuga Lolelor din Agnita (pentru gogoșii care sunt oferiți pe stradă), Zilele culturale ale județului (serie de evenimente care de anul trecut nu au mai fost organizate), dar și Bujorul de munte de la Gura Râului și festivalul Sus pe muntele din Jina sau târgurile de Crăciun din Sibiu și Mediaș.

Pentru anul 2019, dosarul de candidatură al Regiunii Sibiu enumeră mai multe programe care se vor desfășura sub eventuala titulatură de Regiune gastronomică europeană. Astfel, Agenda Culturală și Agenda Comunității ale municipiului Sibiu au alături programul ”Origini”. ”Patrimoniul culinar va fi în continuare cercetat pentru înţelegerea specificităţii bucătăriilor istorice, a condiţiilor care le-au generat şi a rolului pe care care îl au în noua bucătărie transilvăneană. Ingrediente, tehnici de producţie şi de conservare, instrumentar, reţete, amprente gastronomice, obiceiuri de consum, tradiții, credințe, comunități şi poveşti vor fi aduse în prim-plan”, este descrierea programului Origini. Sunt propuse ateliere tematice și degustări de fructe pentru susținerea alimentației în școli, dar și un program de promovare a alimentației sănătoase în instituții. ”Program de modernizare a infrastructurii şi de regândire a meniurilor din spaţiile colective de servire a mesei, adaptate pentru toate vârstele sau persoanelor cu restricţii alimentare”, este descrierea din dosarul de candidatură.

Printre cele aproximativ 25 de programe propuse pentru anul gastronomic 2019 mai intră și unele dedicate organizării de ateliere gastronomice tradiționale în satele regiunii, promovării gospodăriilor țărănești și promovării unor circuite gastronomice. Dosarul de candidatură promite și dezvoltarea piețelor agro-alimentare. ”Pieţele vor fi dezvoltate şi integrate în program pentru a susţine agrobiodiversitatea, sustenabilitatea produselor locale, a lanţurilor scurte de distribuție alimentară, pentru a le valorifica unicitatea atât pentru localnici și restaurante, cât şi pentru turişti”, se arată în dosarul de candidatură.

regiune-gastronomica-1

Același document susține că autoritățile își propun să influențeze și meniurile restaurantelor din zonă, printr-un program de dezvoltare a mărcii ”Gust local”. ”Vom aborda un proces participativ de adaptare a meniurilor din structurile de alimentaţie publică la specificul local. Marca va fi declinată pentru cele cinci teritorii istorice din regiune şi vor fi dezvoltate mărci dedicate copiilor şi persoanelor cu restricţii alimentare”. Această marcă, ”Gust local” va atesta și garanta proveniența produselor și preparatelor. Autoritățile își propun inclusiv dezvoltarea unui program de consiliere, certificare și promovare a unor mic-dejunuri cu produse locale și de sezon, dar și a unui program de ”reinterpretare a rețetelor tradiționale prin prisma noilor tendințe de consum”.

Sibiul, regiune gastronomică europeană ar include și un program de cercetare, botezat ”Banca de soiuri și resurse locale”. Programul își propune ”conservarea la fermă (in situ) a resurselor pentru alimentaţie şi agricultură, digitalizarea informaţiilor şi conlucrarea cu ale Băncii de Gene din Suceava şi institute naţionale şi internaţionale în domeniu”.

Bugetul estimat: 8.659.220 de euro

În vederea programului Sibiu Regiune Gastronomică, urmează înființată o asociație care să coordoneze acest proiect, asociație în care să devină membri toți factorii interesați, de la autorități la operatori economici privați. Membrii acestei asociații vor asigura finanțarea funcționării, estimată la un necesar de aproximativ 200.000 de euro. CJ Sibiu și municipiile Sibiu și Mediaș ar urma să aloce 4,47 de milioane de euro pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor inițiate de cetățenii din zonă în cadrul proiectului SRGE 2019. Alte 3,2 milioane de euro au fost bugetate ca reprezentând finanțări alocate de entități publice și private pentru alte evenimente organizate sub umbrela SRGE 2019, iar aproape 500.000 de euro urmează a fi alocate unor programe de cooperare cu alte regiuni ale Europei. În fine, 200.000 de euro ar urma cheltuite pentru marketing și comunicare.

regiune-gastronomica

Evaluarea

Rezultatele proiectului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 ar urma evaluate cu sprijinul ULBS și al Camerei de comerț, industrie și agricultură. Vor fi evaluați atât indicatori economici (noi locuri de muncă, noi operatori economici, noi investitori, noi produse), precum și educaționali (absolvenți de studii din domeniu, proiecte de licență și disertație și proiecte de cercetare), administrativi (număr de instituții implicate, proiecte finanțate), referitori la societatea civilă (numărul minorităților implicate) sau la comunicare (inclusiv numărul de vizualizări pe YouTube a clipurilor care promovează SRGE 2019).

Sursa foto: Dosarul de candidatură al regiunii Sibiu

Descarcă de aici dosarul-de-candidatura-sibiu-regiune-gastronomica-2019

 

Obiectivele generale ale Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 Sursa: comunicat de presă Primăria Sibiu

– „STIMULAREA DEZVOLTĂRII ECONOMICE SUSTENABILE prin exploatarea patrimoniului gastronomic al regiunii și abordarea integrată a comunităților locale, educației, culturii și mediului de afaceri”. Cu alte cuvinte, se dorește dezvoltarea economică a regiunii prin utilizarea tradiției sale culinare și prin producția de alimente, dezvoltarea afacerilor mici care să aducă prosperitate comunității, dar și educarea locuitorilor în sensul valorificării acestui potențial.

– „CONSOLIDAREA IDENTITĂȚII GASTRONOMICE A REGIUNII în context european prin implicarea și recunoașterea importanței culturii gastronomice în rândul populației”. Regiunea Sibiului are deja o identitate din punct de vedere al tradiției gastronomice și din punctul de vedere al produselor.

– „CONTRIBUȚIA directă pentru asigurarea pe termen lung a securității alimentare, dezvoltarea măsurilor de adaptare și reducere a efectelor schimbărilor climatice și mentenanța rezilienței comunităților locale”. Obiectivul îndreptă programul și spre viitor. Resursele de hrană de calitate sunt limitate, iar un consum responsabil al acestora contribuie la asigurarea viitorului comunității.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

papa

Acum 6 ani

D-ne ajuta! Ar fi iar o premiera ptr. Romania!
Raspunde

Camelian Propinaţiu

Acum 6 ani

Ar trebui implicate si guvernul, si presa, si reţelele sociale. Succesul e aproape sigur, dacă e s-o luăm după merite.
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

"...iar gospodinele prepară cu pricepere mezeluri după rețete moștenite de sute de ani: caltaboși, cârnați, tobă, piftie, jumări, carne în untură la borcan, șorici cu sare." Timp de sute de ani, mamaliga o fo baza. Ori ca n-or avut, ori ca nu-i lasa biserica, cu cele aproape 200 de zile de post. Retetele sunt lasate de altii, nu sunt de la iobagi..
Raspunde

!

Acum 6 ani

"Retetele sunt lasate de altii, nu sunt de la iobagi.." si eu cred asa nu cunosc o rezeta tipica din transylvania, poate supa de agrise, sau mamaliga cu lapte > bähh
Raspunde

Bogdan

Acum 6 ani

Sibiul vrea sa se mândrească cu gust de poveste dar face tot posibilul sa distrugă piața tradițională de la Sala Transilvania. M-am întors azi de acolo foarte trist sa văd cât de înghesuite erau mesele şi cum poliţia economică purica vânzătorii. E păcat ca în loc sa se promoveze produsele locale sunt împinse la colţ.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus