Miercuri,
24.02.2021
Partial Noros
Acum
5°C

Angela Toncescu, fostă şefă a CSA şi a Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig, a fost reţinută

Angela Toncescu, fostă şefă a CSA şi a Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig, a fost reţinută

Angela Toncescu, fostă şefă a Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig şi fostă şefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a fost reţinută, luni, de procurorii DNA, fiind acuzată de trei infracţiuni de cumpărare de influenţă. Alături de Angela Toncescu au mai fost reţinuţi doi oameni de afaceri şi a fost pus sub control judiciar un comisar şef de poliţie, scrie Agerpres.ro

Procurorii DNA au reţinut-o, luni, pe Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig S.A. Sibiu, dispunând punerea în mişcare a acţiunii penale pentru trei infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Alături de Toncescu a fost reţinut şi Dan Hosu, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, pentru trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, precum şi dare de mită

Dan Hosu este soţul Georgianei Hosu, procuror în cadrul Parchetului instanţei supreme, fost adjunct al procurorului şef al DIICOT.

În aceeaşi cauză a fost reţinut şi Ion-Sorin Tatu, administrator al unei societăţi comerciale, pentru trafic de influenţă.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de inculpatul Marian Cătălin Cataramă, comisar şef de poliţie, şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul IGPR-DCCO, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi luare de mită.

În cauză ar fi vizat şi un deputat, care ar fi fost citat, luni seară, la audieri la DNA, potrivit unor surse judiciare.

În ordonanţele procurorilor se arată că începând cu 30 martie 2015, "inculpata Toncescu Angela, la acea dată administrator - membru în Consiliul de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A., a acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul său relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurăriŢ.

Demersurile Angelei Toncescu ar fi fost realizate, potrivit anchetatorilor, atât pentru obţinerea avizului necesar numirii sale în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig S.A., cât şi pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societăţii de asigurări S.C Carpatica Asig S.A.

"Printre persoanele care au acţionat în vederea favorizării/susţinerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numără inculpaţii Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan şi o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor", arată procurorii.

Astfel, în perioada 30 martie 2015 - 14 martie 2016, în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF, persoanele susmenţionate ar fi pretins şi primit foloase necuvenite constând în indemnizaţii lunare de la S.C. Carpatica Asig SA.

"Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societăţile administrate de inculpaţi sau interpuşi ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA", notează procurorii.

Ion-Sorin Tatu şi Dan Hosu ar fi vizat influenţarea voturilor exprimate la 4 august 2015 în cadrul Consiliului ASF, astfel încât: să fie demarată procedura de avizare a Angelei Toncescu, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig.

Cei doi ar mai fi umărit, potrivit DNA, ca Toncescu să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară, dar şi "să fie menţinută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situaţie financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcţionare şi constatarea stării de insolvenţă (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro)".

La 3 august 2016, Dan Hosu l-ar fi instigat pe Cătălin Marian Cataram[, ca fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi, din cadrul IGPR-DCCO, să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de MAI - Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor ;i Administrarea Bazelor de Date şi să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

"În baza acestor informaţii, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înţelegeri patrimoniale cu urmaşii persoanelor decedate cu scopul obţinerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de către societăţile de asigurări responsabile civilmente. În data de 26 august 2016, pentru ajutorul acordat, inculpatul Hosu Dan i-a oferit cu titlu gratuit inculpatului Cataramă Cătălin Marian un sejur într-un resort de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat", mai scriu procurorii în ordonanţele de reţinere.

Toncescu, Hosu şi Tatu urmează să fie prezentaţi, luni, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus