Pentru că realitatea le-a arătat că în Sibiu nu se respectă legea și persoanelor nevăzătoare însoțite de câini-ghizi nu li se permite accesul în mijloacele de transport în comun sau în unele instituții publice, prefectul Cristian Roman a invitat doi tineri nevăzători la ședința de astăzi a colegiului prefectural.
Cei doi tineri le-au spus directorilor de instituții cu ce probleme se confruntă și au făcut un apel către funcționarii publici să respecte legea și să le permită accesul acolo unde au nevoie.
„Mi-a fost adus la cunoştinţă faptul că au existat situaţii în care unele persoane nu au avut voie să intre cu câinele-ghid în diferite locuri publice. De aceea, vreau să aduc la cunoştinţa tuturor directorilor instituţiilor care participă la Colegiul Prefectural şi prin intermediul mass-media, la cunoştinţa întregii populaţii, că există o lege care le dă dreptul persoanelor cu handicap grav să fie însoţite de către un câine ghid, special pregătit să protejeze oamenii aflaţi în dificultate”, a declarat prefectul Cristian Roman.La şedinţa Colegiului Prefectural au participat Larisa Nechita, o tânără nevăzătoare, vicepreşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala Sibiu, precum şi un student nevăzător, Paul Bogorin.
Ambii au venit însoţiţi de propriii câini-ghid şi le-au explicat celor prezenţi cât de mult îi ajută aceste animale în desfăşurarea activităţilor zilnice.
„Câinele-ghid este esenţial pentru un nevăzător în primul rând pentru că are capacitatea de a te duce în siguranţă de la punctul A la punctul B, de a te feri de obstacole la nivelul capului, de a căuta treceri de pietoni, scări, de a te scoate dintr-o încăpere. Aceşti câini-ghid nu sunt periculoşi, câinii-ghid nu latră decât în medie o dată - de două ori pe an şi el nu trebuie să deranjeze în niciun fel. Dacă eu trebuie să stau 8 ore undeva, singurul lucru pe care îi este permis să-l facă este să doarmă”, a explicat Paul Bogorin.Povestea lui Paul Bogorin și a câinelui Fantom a fost prezentată pe larg de Turnul Sfatului în urmă cu puțin timp.
„Câinele meu ghid, Tina, mă ajută să fiu independentă, ocoleşte obstacole, caută locuri, mă ajută să găsesc uşa. Toleranţa dumneavoastră şi instituţiile publice, în general, ne-ar facilita accesul la cât mai multe informaţii şi în cât mai multe locuri. Eu îmi doresc să colaborăm şi sper ca pe viitor să pun o piatră de temelie la integrarea nevăzătorilor în societatea românească”, a mai spus Larisa Nechita în cadrul Colegiului Prefectural Sibiu.Potrivit legii nr.448/ 2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, intrată în vigoare în anul 2008, la art.64, alin.5 se specifică următoarele: „Câinele-ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi în mijloacele de transport”.
Discursurile celor doi tineri nevăzători au fost întâmpinate cu aplauze de directorii instituțiilor publice.
Citește și
http://www.turnulsfatului.ro/2016/09/02/prima-echipa-omcaine-ghid-din-sibiu-paul-si-fantom/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Asociației Nevăzătorilor , Turnul Sfatului , Colegiul Prefectural , caini , drumuri greu accesibile , Colegiului Prefectural , noii directori , Pentru Sibiu , Paul Bogorin , Larisa Nechita , Colegiului Prefectural Sibiu , transport in comun , Instituţiile Culturale , Organizației Tinerilor Romi Si , Facebook Cristian Roman
Vizualizari: 6309
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Newman
Acum 2 ore
Silviu
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Sibian