Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Microhidrocentrala de pe Valea Lotrioarei ajunge ”pe uscat” sau nu? ”Sunt șanse mari să nu mai fie implementat”

Microhidrocentrala de pe Valea Lotrioarei ajunge ”pe uscat” sau nu? ”Sunt șanse mari să nu mai fie implementat”

Fără un rezultat concret s-a încheiat ședința Comisiei de avizare tehnică din cadrul Agenției de protecție a mediului Sibiu în cadrul căreia a fost discutat proiectul amenajării unei hidrocentrale pe râul de munte Lotrioara. Reprezentanții Asociației cu Verdele-n SUS semnalează că studiile prezentate de investitori nu reflectă realitatea. De cealaltă parte, cei care vor să amenajeze microhidrocentrala anunță că proiectul este aproape de a fi anulat.

Mai bine de 17.000 de mp ar urma să afecteze amenajarea unei microhidrocentrale pe Valea Lotrioarei, potrivit Studiului de evaluare adecvată realizat în cursul lunii august 2016 și dezbătut ieri, 5 octombrie, la sediul APM Sibiu. ”Prezentul proiect propune construirea unei microhidrocentrale pe valea Lotrioarei în scopul măririi producției de energie electrică din surse regenerabile. Proiectul este parte integrată în cadrul unui program de realizare a unui număr de microhidrocentrale. Scopul investiției este de a valorifica energia hidraulică a unui sector de râu, fără a modifica regimul de curgere al acestuia (…) În perioada de funcţionare, microhidrocentrala va determina o reducere anuală a emisiilor atmosferice de 3.637 to CO2”, se arată în respectivul studiu. Amenajările hidroenergetice, captarea, aducţiunea, centrala și clădirile anexe aferente proiectului ar urma să afecteze o suprafață estimată la 17.300 de mp, ”derivația” aducțiunii având o lungime de trei kilometri. Puterea instalată va fi de 1.510 kW, ”cu o energie productibilă de 5.902 MWh într-un an hidrologic mediu”. Investiția ar urma realizată în decurs de 14 luni, astfel încât în 2017 să fie pusă în funcțiune pentru o perioadă de minim 30 de ani (perioadă estimată pentru funcționare în parametri și condiții de funcționare normale). Beneficiar al acestui proiect este firma sibiană Proinvest Energy.

Zonă protejată. Dar cei care au realizat studiul n-au văzut ”semne de vidre”

Zona în care se intenționează amenajarea acestei hidrocentrale se află în Situl de importanță comunitară Frumoasa, arie protejată (sit Natura 2000) care se întinde pe mai bine de 137.000 de ha și unde se află câteva zeci de habitate și specii de faună și floră ”de interes conservativ la nivel european”. Printre speciile pentru care a fost instituită această arie protejată este și vidra (lutra lutra). Pe care cei care au realizat studiul de evaluare adecvată a proiectului microhidrocentralei nu au găsit-o.

foto-valea-lotrioarei Zonă a văii Lotrioarei în care ar urma implementat proiectul microhidrocentrale. Sursa foto: Studiul SC Enviromep SRL din Cluj Napoca

”Am avut ca scop în timpul inventarierilor noastre să observăm prezența vidrei. Probabilitatea de a observa efectiv indivizi ai acestei specii este relativ mică, dat fiind faptul că această specie are activitate în perioada nocturnă. Inventarierea acestei specii se face în special pe baza urmelor și a lăsăturilor. Noi asemenea semne nu am găsit”, au anunțat realizatorii Studiului în cadrul ședinței de la APM Sibiu. Studiul a fost realizat de o firmă din Cluj Napoca, SC Enviromep SRL, în colectivul de elaboratori fiind numiți biologii Alin David, Sonia Popa, Soraian Muncaciu și inginerul Sînziana Ecaterina Pauliuc. Reprezentanții Gărzii de Mediu Sibiu au adus în discuție faptul că studiul ar putea fi lipsit de informații relevante deoarece s-a bazat doar pe ”observații vizuale”, nefiind luate în calcul potențiale surse de informare precum asociațiile de vânători și pescari, oameni din zonă sau reprezentanți ai ocoalelor silvice. ”Pe toată durata derulării acestui proiect, noi nu am fost consultați de către proiectant. Nu s-a prezentat nimeni la noi”, au arătat reprezentanții Ocolului Silvic Tălmaciu în ședința organizată la APM Sibiu. În cadrul ședinței de la Mediu, cei care au realizat studiu au anunțat că nu văd ca proiectul microhidrocentralei să influențeze negativ zona. ”Noi am emis concluzia că impactul va fi nesemnificativ”.

Noi reguli: se interzic microhidrocentralele

Reprezentanții Consiliului județean Alba, care administrează aria protejată în discuție, au arătat că planul de management al sitului a fost aprobat la începutul acestei luni și au avut mai multe observații. Printre observațiile aduse se numără și cea referitoare la faptul că noul plan de management adoptat interzice amenajarea de noi captări de apă în următorii cinci ani. ”Dorim să se actualizeze Studiul după noul plan de management”, a fost cerința reprezentanților CJ Alba.

schita-microhidrocentrala Sursa foto: Studiul SC Enviromep SRL din Cluj Napoca

În râul Lotrioara există deja șase captări de apă realizate înainte de 1989 și utilizate de Hidroelectrica pentru a pompa apă în barajul Vidra, amenajat pe râul Lotru. Mai mult, noul plan de management al ariei protejate prevede în mod clar faptul că ”se interzice realizarea de noi microhidrocentrale” în zonele cu specii protejate. În plus, acum două zile, conducerea Ministerului Mediului a anunțat că lucrează la un nou act normativ care să interzică amenajarea de microhidrocentrale pe ”râurile sălbatice”.

”Este de datoria noastră să protejăm valea”

La ședința publică organizată de Mediu au fost prezenți și reprezentanți ai Asociației Cu verdele-n SUS. ”Prin lege nu sunt încă strict interzise aceste investiţii, lăsând portiţe pentru cazul în care respectiva firmă reuşeşte să demonstreze printr-un studiu al unor specialişti că proiectul nu afectează speciile existente în acel habitat. Există, în schimb, un Aviz de mediu (nr. 10938/10.12.2012) pentru Strategia Energetică a României, prin care astfel de proiecte ar trebui respinse în ariile protejate. În cazul de faţă, investitorul a găsit specialişti dispuşi să nu găsească nici un pericol pentru speciile existente în aria protejată şi au scris un studiu pentru a obţine acordul de mediu de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului Sibiu”, arată Andrei Șoroagă, președintele Asociației.

”Valea respectivă este a noastră a tuturor şi este de datoria noastră să o protejăm de la a fi distrusă”, Andrei Șoroagă, președintele Asociației Cu verdele-n SUS
El atrage atenția asupra problemelor generate până acum de alte proiecte asemănătoare. ”Privind mai în ansamblu, microhidrocentralele au produs un adevărat ecocid la nivelul râurilor de munte din Carpaţii Româneşti, care a atras declanşarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană. În acest context, este de neînţeles cum s-a ajuns, într-un sit declarat pentru specii de peşti şi vidră, la o etapă atât de înaintată a procedurii de evaluare a impactului, când proiectul trebuia respins din start, conform art. 9, alin. (1), litera b) din Metodologia aprobată prin Ordinul 135/2010”, mai spune Andrei Șoroagă. Asociația pe care o conduce a cerut conducerii APM sibiu încă din septembrie respingerea solicitărilor de acord de mediu pentru microhidrocentrala de pe Lotrioara. ”Acest studiu (cel de evaluare adecvată – n.r.) pare mai degrabă să încerce să demonstreze că zona nu se află într-un SCI (sit de interes comunitar), deoarece consideră că nu ar afecta nici o specie din cele enumerate în studiu. Ceea ce este aberant şi este echivalent cu o cerere de a scoate zona din aria protejată”, semnalau reprezentanții Asociației.

Investitorul: ”probabil că proiectul nu se va face”

SC Proinvest Energy SRL este administrată de Ioan Constantin Știrb. Demersurile firmei condusă de el pentru amenajarea unei microhidrocentrale pe râul Lotrioarea au drept punct de plecare o licitație organizată de autoritățile române. Licitația a avut drept scop atribuirea dreptului de implementare a unor proiecte precum cel în discuție pe mai multe râuri din țară, iar Proinvest Energy a câștigat licitația organizată pentru Lotrioara. Acum, reprezentanții firmei spun că șansele ca proiectul să mai fie dus la capăt s-au diminuat semnificativ. ”Între timp s-a complicat și legislația. La momentul actual este în analiză și studiu acest proiect. Eu am discutat și cu cei de la Verdele-n sus pentru a le arăta ce mare nedreptate ni s-a făcut, să le arăt despre ce este vorba în proiect, nu din povești sau lucruri neadevărate. Dar, prin prisma ultimelor inițiative legislative nu sunt șanse ca acest proiect să mai fie implementat. Noi, investitorii, suntem la mijloc în acest proiect. Nu noi ne-am dus să cerem voie să facem această investiție, ci ei au scos la licitație această afacere. Ne-au încurcat trei ani am și pierdut bani”, a declarat Știrb pentru Turnul Sfatului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Forest Gump

Acum 7 ani

APM Sibiu in loc sa protejeze ariile protejate, fac jocurile firmelor private.. Sa vada cineva cate sesizari s-au facut de la Turnu Rosu impotriva firmei Malidcom si pana la urma tot au primit autorizatie. Cand o sa ajunga DNA la APM Sibiu si la SGA Sibiu? Sa speram ca nu ajung prea tarziu, sa se mai poata salva ceva.. Sa vada pe ce fel de studii se dau autorizatiile, aceeasi biologi apar peste tot, dar nimeni nu vede.
Raspunde

Ghe

Acum 7 ani

Pai tocmai ai spus ca nu au autorizatie de mediu si aici ai dreptate. Atunci de ce acuzi agentia de mediu daca tot nu i - a eliberat autorizatia. Daca ii elibera autorizatia atunci puteai sa acuzi institutia. Vorbesti aberatii...adica te contrazici singur. Agentia are in atributii doar eliberarea actelor de reglementare. Garda a fost in controale...a aplicat amenzi f mari si a interzis activitatea plus sesizari penale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus