Joi,
01.12.2022
Innorat
Acum
3°C

La Sometra are loc un Grexit pe tăcute: Copșa Mică rămâne cu o ”bombă de mediu” de patru milioane de tone

La Sometra are loc un Grexit pe tăcute: Copșa Mică rămâne cu o ”bombă de mediu” de patru milioane de tone

Cu un scenariu în trei pași la care lucrează case mari de avocatură și experți financiari, grecii holdingului Mytilineos – cei care au cumpărat în 1998 Sometra - își pregătesc plecarea din România. Cu cățel și purcel, mai puțin cu imensa haldă de steril de pe platforma Sometra, din Copșa Mică. Haldă ale cărei cantități de plumb și zinc amenință să afecteze mediul înconjurător sute de ani de acum încolo. În fața ”Grexitului” de la Sometra, autoritățile române par a privi în cu totul altă parte.

Din februarie 2009, de când Sometra și-a oprit activitatea principală, imensa platformă industrială din Copșa Mică a ieșit din atenția opiniei publice. Activitatea pe platformă a fost reluată la dimensiuni mult reduse după obținerea autorizației de mediu în 2010 (actualizată de mai multe ori) și consta, în principal, în prelucrarea celor aproximativ 4,5 milioane de metri cubi (aproape patru milioane de tone) de steril, în care se mai regăsesc metale grele precum plumb și zinc.

Cu ajutorul unui cuptor de tip Waelz, aproximativ 100 de angajați prelucrau respectivul steril, obținând oxizi de plumb și zinc, utilizați în industria neferoasă. Rămășițele acestui procedeu urmau a fi folosite pentru producția de asfalt, această tehnologie fiind în curs de autorizare. Potrivit obligațiilor asumate în fața autorităților de mediu, cei de la Sometra ar fi trebuit să mai achiziționeze până în 2017 trei cuptoare Waelz, astfel încât până în 2023 (când expira autorizația de mediu) zona platformei din Copșa Mică să fie ecologizată prin prelucrare. Dar acest scenariu se pare că nu mai face parte din planurile holdingului Mytilineos.

 Pasul 1: la Sometra a mai rămas doar pământul și poluarea

În vara anului trecut, grecii de la Mytilineos înregistrau la Oficiul registrului comerțului Sibiu o nouă societate comercială: Reycom Recicling SA. Unic acționar al societății înregistrată în iulie 2015 era Sometra SA. Ulterior, în urma unui proces de ”divizare parțială” inițiat în august 2015, Reycom a preluat tot de la Sometra SA (utilaje, angajați, hale, inclusiv datoriile), mai puțin terenul. ”Pentru evitarea oricărui dubiu, terenurile vor rămâne în patrimoniul Sometra, urmând ca Reycom să aibă un drept de superficie asupra acestora pe baza unui contract ce va fi încheiat cu Sometra. Totodată, pentru desfășurarea activității preluate, Reycom va utiliza deșeurile Sometra, în baza unui contract ce va fi încheiat cu aceasta din urmă”, se arată în proiectul de divizare parțială.

Odată cu terenul rămas la Sometra, tot aici au rămas – în mod tacit - și haldele de steril adunate încă din 1939, de la pornirea activității fostei fabrici comuniste. Procesul de divizare parțială s-a încheiat pe 30 decembrie 2015, când a fost aprobat într-o adunare extraordinară a acționarilor Sometra.

 Pasul 2: pleacă și Reycom-ul

Al doilea pas din scenariul ”grexitului de la Copșa Mică” a început a fi jucat în primăvara acestui an. În aprilie 2016, acțiunile deținute de Sometra la Reycom au fost vândute, pe rând (80% și, mai apoi, 20%) societății Aluminium of Greece, parte tot a grupului grec Mytilineos. O lună mai târziu a fost demarat un proces de ”fuziune transfrontalieră”, în urma căruia Reycom să fuzioneze prin absorbție cu noul său proprietar, Aluminium of Greece.

”În mod specific, Fuziunea Transfrontalieră va întări Societatea Absorbantă, oferind AoG ocazia să își diversifice sursele de venituri și expunerea la prețurile mărfurilor bursiere, care în prezent se concentrează pe aluminiu. Având posibilitatea de a produce Zn și Pb în plus față de aluminiu, Societatea Absorbantă își va diversifica sursele de venituri într-un moment în care produsul său curent este supus la presiuni sporite pe piețele de mărfuri”, se arată în proiectul de fuziune transfrontalieră, consultat de Turnul Sfatului. Documentul mai arată că, în urma acestui proces care se va încheia la finele acestui an, Reycom va fi ”dizolvată, fără a intra în lichidare, și ulterior va fi radiată din Registrul Comerțului și va înceta să existe”.

halde-steril-sometra

 Pasul 3 e speculație, deocamdată: Sometra intră în faliment

Din vara acestui an, întreaga conducere a Sometra SA a fost schimbată. Director general a fost numit Christos Efstathiadis, cel numit și în fruntea viitoarei societăți dispărute Reycom Recicling. Această din urmă societate a încercat să preia activitatea Sometra – aceea de prelucrare a haldei de steril –, dar activitatea este una de cel mult palidă. Au început noi disponibilizări (câteva zeci), iar de zilele trecute activitatea singurului cuptor Waelz a fost oprită, în urma unei defecțiuni. Oricum, Reycom nu avea niciun drept de lucru pe platforma Sometra, din moment ce nu are autorizație de mediu, fapt constatat în vara acestui an în urma unui control al Gărzii de Mediu. Prin urmare, până zilele trecute, când a fost oprit cuptorul, activitatea era desfășurată sub umbrela Sometrei. ”Indiciile unei viitoare insolvențe și, mai apoi, faliment al Sometra sunt destul de clare, credem noi. Investiții în noi cuptoare sau tehnologii nu au fost demarate, o nouă procedură de autorizare de mediu a Reycom-ului sau Aluminium of Greece pentru prelucrarea haldei de steril nu a fost demarată”, apreciază pentru Turnul Sfatului surse apropiate de evenimentele de pe platforma Sometra.

 O ”mișcare” de zeci de milioane de euro

Surse apropiate evenimentelor care au loc pe platforma Sometra consideră că grecii de la Mytilineos au un singur scop: acela de a scăpa de obligațiile de mediu referitoare la halda de steril. Actuala abordare, aceea de ecologizare a zonei prin prelucrarea haldei de steril, este întinsă pe mulți ani, generatoare de profituri mai degrabă modeste (dar cu relevanță inclusiv socială, având în vedere locurile de muncă menținute în această perioadă). O variantă mai rapidă – depozitarea sterilului în gropi ecologice, două astfel de depozite fiind deja amenajate pe platforma Sometra – presupune costuri de zeci de milioane de euro din partea grecilor de la Mytilineos. ”Un faliment al Sometra convine de minune, deoarece poate scuti holdingul proprietar de cheltuieli mari. Cât ar costa ecologizarea zonei nu putem preciza, deoarece o astfel de acțiune se face pe baza unui proiect, dar este vorba de câteva zeci de milioane de euro”, explică experți în mediu pentru Turnul Sfatului. Potrivit lor, în urma unui faliment al Sometra, cheltuielile de ecologizare a platformei industriale din Copșa Mică vor rămâne în sarcina Statului Român, care și-a asumat aceste procese în fața Uniunii Europene.

sometra-1

 Reacția:…

Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere reprezentanților Sometra de câteva săptămâni. Prin intermediul secretarei, directorul Christos Efstathiadis a anunțat că va răspunde în scris. Apoi, că va da declarații telefonice. În cele din urmă, vinerea trecută, Turnul Sfatului a anunțat că Sometra va emite, cândva, un comunicat de presă.

De cealaltă parte, reprezentanții Agenției de protecție a mediului au declarat pentru Turnul Sfatului că ”rezolvarea tuturor problemelor de mediu se va realiza în conformitate cu acordul final de asumare a obligațiilor de mediu a celor două societăți (S.C. Sometra S.A. şi S.C. Reycom Recicling S.A.)”. Iar cum Reycom va ”dispărea”, iar eventualele contracte referitoare la exploatarea haldei pot fi întrerupte precum orice alt contract comercial, este evident că toată responsabilitatea va rămâne pe Sometra.

”Menționăm că referitor la procesul de divizare parțială,  A.P.M. Sibiu a informat următoarele instituții: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu – Comisariatul General, Instituția Prefectului - Județul Sibiu, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Sibiu”, se mai arată în răspunsul transmis de APM Sibiu.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

hopa

Acum 6 ani

ghici cine ramane cu paguba?
Raspunde

Dna.i

Acum 6 ani

Se pregătesc anchete...etc? Așteptăm capete !
Raspunde

tragic

Acum 6 ani

o sa le asteptam mult si bine degeaba ...nimeni nu face nimic ca nu au nici un interes national ...toti sunt pe ivers tradatori
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, tu ești sau nu "nimeni"?
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 6 ani

A se nota că dintre maretele realizări are Partidului Comunist Român cea mai semnificativă a fost masina timpului care a permis proletarilor să-și construiască o fabrică în 1939, chiar sub nasul capitaliștilor.
Raspunde

popa delia

Acum 6 ani

este normal ca unitatile de control sa-si faca datoria ,la timp, nu dupa ce s-au adunat atatea reziduri si toti care sunt de vina sa plateasca. cand faci un contract ,trebuie sa stipulezi la clauze,ca la banca. tot sa ramana curat , nu ca statul din banii prostilor sa se ocupe de ecologizare. pentru un mic intreprinzator stiu sa dea amenzi toti. cu strainii ,de ce se poarta cu manusi ?ori au fost mituiti cativa ,ori nu sunt capabili. atunci sa li se impute lor.
Raspunde

Magda

Acum 6 ani

Ce zici Johannis de situatia de la Copsa Mica ß Pentru ce te-am ales ?
Raspunde

Cititoarea Sulfina

Acum 5 ani

Pentru ce ? Pai.....ca sa taca ! Este singurul lucru pe care stie sa-l faca bine :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus