În fața publicului sibian, Muzeul Național ,,Brukenthal” își propune să aducă cele mai noi obiecte intrate în patrimoniul său arheologic, obiecte găsite pe teritoriul administrativ al județului în ultimii doi ani. Expoziția ,,Detecția de metale, între știință și pasiune” se deschide joi, 20 octombrie și va putea fi admirată până pe 11 noiembrie, în Sălile de Expoziții Temporare ale Palatul ,,Brukenthal”.
Prin organizarea expoziției intitulată ,,Detecția de metale între știință și pasiune”, Muzeul Național ,,Brukenthal” și-a propus să aducă în fața unui public cât mai divers și numeros cele mai noi obiecte intrate în patrimoniul său arheologic, obiecte găsite pe teritoriul administrativ al județului Sibiu în ultimii doi ani.
Mărul discordiei între ,,detectoriști” și arheologi
Artefactele respective sunt descoperite, de această dată, nu graţie clasicelor săpături arheologice, fie că vorbim aici despre cercetări sistematice, preventive sau de suprafață, ci prin folosirea unor mijloace tehnice care, deși moderne, sunt prin excelență distructive.
,,Detecția metalică a bunurilor culturale mobile din România de astăzi reprezintă un adevărat măr al discordiei între<<detectoriști>> și arheologi, mai ales datorită formulei descoperiri întâmplătoare. Oare, poate fi considerată întâmplătoare acțiunea de căutare a bunurilor culturale cu ajutorul detectorului de metale, în condițiile în care folosirea acestuia este, totuși, un act voluntar, săvârșit în mod conștient și premeditat? Ne dorim însă ca demersul nostru expozițional să nu se constituie într-un pretext de discuții pro și contra pe marginea acestui subiect, ci într-un elogiu adus arheologiei; cât despre aspectele juridice ale temei abordate mai sus, considerăm că acestea trebuie lămurite doar printr-un dialog deschis, echilibrat, între cele două tabere concretizate printr-un cadru legislativ mai clar, transparent și lipsit de echivoc”, spun curatorii expoziției.
Piese din tot județul
Piesele descoperite prin detecția de metale, spun curatorii, provin din mai multe localități ale județului Sibiu, precum comuna Bruiu, Poplaca, zona Sadu-Tălmaciu-Tălmăcel, zona Vurpăr-Ţichindeal, satul Mohu sau comuna Şelimbăr. Acestea ,,au fost descoperite izolat sau sub formă de tezaure, într-o extrem de mare varietate tipologică și de o certă valoare istorică: depozit preistoric de unelte din bronz, depozit mixt medieval târziu/modern timpuriu tezaur de monede grecești antice, inele de buclă din aur, fibule și monede izolate, de perioadă romană sau medievală timpurie unelte, arme, piese de podoabă și/sau harnașament, preistorice și medievale”, mai spun curatorii expoziției.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Expoziţii Temporare , Muzeul Național
Vizualizari: 1022
Ultimele comentarii
Acum 15 minute
Un sibian vero
Acum 18 minute
Jenel
Acum 22 minute
Coțofana Airlines
Acum 26 minute
Emil
Acum 34 minute
Mister