Vineri,
07.05.2021
Innorat
Acum
13°C

Omul de afaceri care a pierdut tot. “E greu când cazi de sus”

Omul de afaceri care a pierdut tot. “E greu când cazi de sus”

Doar 6 ani au trecut de când Petru Damian era furnizorul exclusiv de legume-fructe al principalelor supermaketuri cu capital sibian. Firma sa, Natur Fruits, era una dintre cele mai prospere din Sibiu, iar gândurile sale erau să se extindă, în niciun caz să pună bani deoparte pentru zile negre. Într-un timp atât de scurt, toate cărţile din castelul său s-au prăbuşit. Acum, este la câteva zile distanţă să îşi piardă casa şi, dintr-un om de afaceri prosper, să ajungă pe drumuri, cu tot cu cei doi copii.

Pentru Petru, întrebarea nu este „dacă”, ci “când” va rămâne fără locuinţă.

Teribilul accident

În anii ’90, Petru Damian s-a angajat ca distribuitor de legume-fructe la firma Porto. Avea puţin peste 20 de ani şi tocmai ce gusta din beneficiile noului capitalism românesc. La 31 de ani, însă, viaţa avea să i se schimbe complet. Unii ar putea să spună că în rău, alţii vor vedea binele din spatele poveştii.

Era în 2002, în februarie. Nu mai ninsese de ceva vreme, carosabilul era uscat, dar afară era foarte frig. Petru a luat maşina, să facă o plimbare până la Răşinari. „Aveam viteză destul de mare, recunosc. Era uscat, drumul era liber, vremea era frumoasă. Într-o curbă, am prins o pojghiţă de gheaţă. Nu am mai putut redresa maşina şi am intrat într-un stâlp”, povesteşte sibianul. Impactul a fost devastator. Echipele de prim-ajutor erau rezervate.

La spital, medicii au luat o decizie cumplită: ambele picioare să îi fie amputate. Era singura lui şansă. Acum, priveşte cu oarecare detaşare. Îl întreb dacă nu puteau să îi salveze picioarele. “Abia mi-au salvat viaţa, ce picioare?!”, spune.

Chiar dacă este în scaunul cu rotile, Petru nu s-a considerat niciodată o persoană cu handicap. Şi-a întemeiat o familie, iar în urmă cu 9 ani, i s-a născut primul băieţel. Acum trei ani, în familia lor apărut şi o fetiţă.

Restart

Se trezise, însă, dintr-o dată, cu un handicap sever. Era clar, pentru Petru, că nimeni nu avea să-l mai angajeze. Dar a luat o decizie. “Puteam să stau să mă plâng sau să fac ceva. Nu am vrut să stau la mila nimănui. Aşa că mi-am făcut firma mea”, povesteşte el.

În câteva luni, tânărul a pus pe picioare propria lui firmă de distribuţie legume-fructe. A pus în aplicare tot ce învăţase la fostul său loc de muncă. Pentru că îi era greu să alerge să îndeplinească toate procedurile, a făcut fratele său acest lucru. “În acte, apare numele lui. El n-a avut, însă, nicio legătură cu firma”, povesteşte sibianul.

O vreme, firma a mers cum nu se poate mai bine. Petru a ajuns ca, în câţiva ani, să fie principalul furnizor de legume-fructe pentru toţi comercianţii sibieni importanţi. Cei mai mari clienţi ai săi erau Alcomsib şi Trans Agape. În 2005, lucurile păreau atât de prospere, încât omul de afaceri a hotărât să investească într-un depozit propriu, astfel încât să poată depozita mai multă marfă. Investiţia l-a costat 400.000 de euro, iar pentru 180.000 de euro a luat un împrumut din bancă.

Declinul

Începând din 2012, curba vieţii sale a început să o ia la vale. Criza i-a făcut pe tot mai puţini comercianţi să încheie contracte cu el, magazinele Alcomsib au fost vândute şi a pierdut, în cele din urmă, şi ultimul contract. Lipsa contractelor a dus la imposibilitatea de a-şi plăti ratele.

Depozitul a fost transformat în spaţii de locuit, iar în unul dintre acestea stă şi Petru. Banca a ajuns să îl execute silit, iar acum este la doar câteva zile distanţă ca el, soţia şi cei doi copii să fie daţi afară. “Sper doar ca nimeni să nu se prezinte la licitaţie, ca să putem să stăm aici măcar iarna asta. Am vorbit şi la Primărie, pentru o locuinţă socială, dar mi-au spus că pur şi simplu nu au niciun spaţiu liber, acum”, povesteşte bărbatul.

Dintr-un prosper om de afaceri, căruia nu îi lipsea nimic, a ajuns să se gândească ce le pune copiilor pe masă. “Am 1.800 de lei ajutor de handicap şi toţi se duc pe datorii. Pe băieţel l-am dat la secţia germană, la Ghibu. Am investit în educaţia lui mai mulţi bani decât dădeam lunar pe mâncare. Am ajuns, acum, să nu ştiu ce mâncăm a doua zi. Cu cât cazi mai de sus, cu atât e mai rău”, recunoaşte fostul om de afaceri.

Soţia sa nu are niciun venit, pentru că a lucrat în firma deţinută de soţul său. Acum, Petru spune că ar lucra orice, atât cât poate, ca să îşi întreţină familia. “Aş face orice, absolut orice. Nu mi-e frică şi nu mi-e ruşine de nimic. Am doi copii, pentru ei aş face orice”, este apelul disperat al sibianului care a avut totul şi acum nu mai are nimic.

Comentarii

17 comentarii

...

Acum 4 ani

Ca în telenovele! Ce destin!
Raspunde

Socio

Acum 4 ani

Unde sunt anchete sociale pt handicap,sint legați la ochi cei în drept.......Dar dacă ar fi ei în locul omului????? Testarea socio.umana lipsește!
Raspunde

damian

Acum 4 ani

Sa facut ancheta sociala si primaria a raspuns repede necazului meu ,dar toata problema este ca nu dispun de nimic in momentul de fata.
Raspunde

Mirela Tincu

Acum 4 ani

As vrea sa stiu cum pot da de dl.Damian.Daca exista un nr de contact va rog sa-l transmiteti pe adresa de email.Multumesc!
Raspunde

Vaida

Acum 4 ani

Dar pentru fiul d-nei primar s-a găsit locuință pe Bieltz si nu are nici un fel de handicap.
Raspunde

INCREDIBIL

Acum 4 ani

Este incredil asa ceva! Ce aveti oameni buni? Nu stiu cine e si nici nu conteaza.Lasand la o parte nefericitul accident,domnul in cauza a avut bani, de voi comentatorii cel mai probabil nu o sa vedeti intr-o viata de om. Sunt probabil altele motivele pentru care a ajuns sa fie executat de banca Are o imdemnizatie de 1800 lei si o nevasta care NU lucreaza , in conditiile in care in Sibiu practic esti rugat sa te angajezi undeva Deci ce este asa caz social? 1800+1000 salariu minim la momentul acesta =suficient cat sa poata duce o rata direct de la constructor pt un apartament,cum de altfel au 99% din tinerii din ziua de astazi.
Raspunde

damian

Acum 4 ani

Pentru domnul INCREDIBIL.Situatia este mult mai grava decat ce s-a scris.Am un venit de DOAR 1300 ron ,bani care se duc pe datorii.E adevarat ca am gresit ,dar am gresit numai crezand ca pot avea o viata mai buna .Am incercat sa fac CEVA.Daca nu faceam nimic,acuma eram cel mai fericit.Sotia mea are grija de doi copii sa-i duca la scoala ,gradinita si eu nu pot participa deloc,pentru ca am amputatie bilaterala de coapsa.Acesta e motivul care a dus la neangajarea ei.Dar acuma daca se angajeaza si primeste 1300 ron,OARE putem sa stam cu chirie si sa crestem doi copii.Ma scuzati ,NU CER POMANA ,CER DOAR UN LOC DE MUNCA
Raspunde

Ion

Acum 4 ani

" in Sibiu practic esti rugat sa te angajezi undeva" , cine ti-a spus povestea asta, poate intr-o zi o sa vezi si tu ca este doar un cliseu, nu ti-as dorii sa vezi pe propria piele.
Raspunde

Alice

Acum 4 ani

Este pe job în sibiu o slujba pentru 5 zile cu 150ron pe zi pt electorale..sa introduceți date ! Aruncați o privire pe job în Sibiu și puneți și un anunț acolo ca va mai recomanda lumea job uri, iar pentru soție dacă tot sta cu copii dumneavoastră sa mai supravegheze 2 ca am văzut ca se plătește ok și așa poate sta la domiciliu cu ei...Baftă multa!
Raspunde

Un Oarecare

Acum 4 ani

Are cineva idee ce presupune pentru o femeie cu un sot fara picioare si cu 2 copii cate are de facut intr-o zi? Va puteti imagina ce ar insemna ca aceasta femeie sa aiba un job? Acesti oameni fac eforturi inumane pentru ca sa nu le lipseasca nimic celor 2 copii, sa se simta egali cu colegii lor si au reusit acest lucru. Pentru ei doar atat mai conteaza:sanatatea si educatia copiilor, nimic mai mult, iar pentru asta au nevoie de un acoperis deasupra capului si de un venit pentru supravietuire. Sotul fara picioare vrea sa munceasca! Multi asistati sociali apti de munca nu vor sa munceasca. Sotia este o mare eroina ca poate sa duca aceasta cruce. Este clar un caz social care merita cea mai mare atentie, dar probabil o va putea primi in alta tara nu aici.
Raspunde

damian

Acum 4 ani

Sotiei mele daca voi putea ,ii voi face o STATUIE ,este o SFANTA
Raspunde

damian

Acum 4 ani

Si credeti-ma ca are facultatea de drept terminata
Raspunde

Emma

Acum 4 ani

Mi-au dat lacrimile... E incredibil cât de rele pot fi unele persoane... Dacă și atunci când vrei să muncești ești criticat... Well... Domnule Incredibil, e adevărat, în Sibiu ești rugat să muncești. Dar tocmai locurile alea trebuie evitate și o spun din proprie experiență. Asta dacă nu vrei, ca atunci când ajungi la lucru, să te trezești fără birou și laptop și să ți se spună că postul tău a fost desființat, întrucât au avut doar 3 luni nevoie de tine. Eu îl înțeleg pe acest domn. Nu îl cunosc, dar tot respectul pentru dumnealui. Cât despre soție... Fără cuvinte. Eu mă văd pe mine, cât de greu îmi e să am grijă de casă și să și lucrez câte 12 ore și nu am nici copii. Sunt niște oameni minunați... Merită tot ce e mai bun!
Raspunde

Anonim

Acum 4 ani

Mereu ma minunez cat de rea poate fi lumea.Eu chiar cunosc aceasta familia si am tot respectul pentru ei.O familie frumoasa,unita cum nu iti e dat sa vezi mereu si de la care chiar avem multe de invatat.Sotia e o persoana deosebita,munceste toata ziua,duce baiatul la scoala,sport,fetita la gradi,balet si cursuri de germana,face cumparaturi,lucreaza in gradina,gateste tot ceea ce ar face orice mama pentru copilasii ei.Si sotul ajuta mult in limita posibilitatilor.Nu e nici usor caci baiatul e la sectia germana,meditatile sunt costisitoare dar ei se gandesc la viitorul copilasilor lor si fac sacrificii.Pe langa aceasta sotia ajuta mereu cand are ocazia pe toata lumea.Deci inainte de a va da cu parerea asupra anumitelor persoane mai bine informati-va.Aceasta familie chiar face acum sacrificii mari spre a le fi mai bine.Acest caz chiar e un caz social si sper ca pana la urma sa ii ajute Dumnezeu sa fie fericiti si linistiti asa cum merita.Merita tot ce e mai bun in lume!
Raspunde

Niculina

Acum 4 ani

As vrea sa stiu cum pot da de dl. Damian. Va rog sa-mi transmiteti un nr de contact pe adresa de email. Multumesc!
Raspunde

damian

Acum 4 ani

Multumesc tuturor care mi-ati spus lucruri frumoase.Au insemnat mult pentru mine si familia mea.Singurele mele sperante se indreapta catre Dumnezeu,El mai poate sa faca ceva pentru familia mea. va multumesc tuturor
Raspunde

Damian

Acum 4 ani

Buna ziua,daca cineva dintre d-voastra ma poate ajuta sa ma stabilesc in Germania Am facut acum doua luni o cerere la primarie pentru o locunta sociala si am fost asigurat ca ma calific in primirea unei locuinte,dar trebuie sa astept, ca nu dispun de asa ceva acum.Dar spre surprinderea mea acum doua zile ,primaria a emis un comunicat in care oferea 96 de apartamente si familia mea nu avea acces la ele.Mi sa parut dureros .E prima data cand realizez ca sant in scaun cu rotile,jenant.Deci eu in scaun cu rotile ,cu doi copii minori trebuie sa astept Craciunul in strada ???Cineva mai sus m-a inspirat sa-mi cer drepturile in alta tara.Si vreau sa-i urmez sfatul Vrem sa ne mutam in Germania si avem nevoie de cineva sa ne ajute acolo ,sa ne primeasca in spatiu etc. pana la definitivarea actelor. Cine poate sa ne ajute ,poate sa ma contacteze pe adresa petredamian@yahoo.com
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus