Sâmbătă,
30.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Colectarea selectivă în Sibiu începe de la mormanele de ”gunoaie istorice” | Foto

Colectarea selectivă în Sibiu începe de la mormanele de ”gunoaie istorice” | Foto

Actualizare 17:00. Reprezentanții SC Schuster & co au ecologizat zona platformelor de pe străzilor Muncel, Oașa, Oncești și zona  Casei Vânătorului, în dimineața zilei de miercuri. Ecologizarea a avut loc în baza contractului pe care societatea îl are cu Primăria Sibiu pentru salubrizarea domeniului public al orașului.

Știrea inițială. ”Și azi - un pic, mâine – un pic și așa s-a strâns mormanul de gunoaie”, privește un sibian către mormanele de gunoi strânse la câțiva pași de Grădinița nr. 29.

Grădinița este situată pe str. Muncel, iar în parcarea din spatele acesteia, într-un colț, au fost amenajate și platforme pentru noile recipiente destinate colectării selective. Recipientele nu au fost încă amplasate pe aceste platforme care, acum, sunt pur și simplu inundate cu gunoaie. ”Cele mai multe gunoaie s-au adunat de o lună de zile. Și din cauza oamenilor, dar și din a celor care ar fi trebuit să ducă aceste gunoaie. Nu-l duceau decât pe cel din tomberoane, care se umpleau, iar oamenii puneau pe lângă. Și azi - un pic, mâine – un pic, și așa s-a strâns mormanul de gunoaie. Înainte, la o săptămână, două cel mult, cei de la firmele de curățenie mai veneau să strângă și gunoaiele de lângă, dar de o lună n-au mai venit”, descrie Ianoș Silaghi, un locuitor al blocurilor din zonă, istoria mormanelor impresionante de gunoi. El spune că a făcut reclamații la Primărie, pe tema acumulării acestor cantități de deșeuri. ”Au venit cei de la Poliția comunitară să păzească, dar aici vin oameni când nu e poliția comunitară, vin noaptea să arunce gunoaiele. Noi, locatarii, nu avem cum să-i oprim pe cei care aruncă noaptea, căci vin să îți dea în cap”.

Cine strânge? Cine plătește?

De la 1 noiembrie, operatorul de colectare și transport al deșeurilor în municipiul Sibiu este SC Soma SRL (firma care asigură aceste servicii și în orașele Cisnădie și Ocna Sibiului, precum și alte 18 comune învecinate, în care a fost demarat procedeul de colectare selectivă). Iar potrivit contractului de delegare a acestor servicii, tot cei de la SC Soma SRL ridică și deșeurile abandonate pe domeniul public. ”În trei-patru zile sperăm să terminăm de curățat toate aceste zone cu deșeuri «istorice» din municipiul Sibiu”, au declarat, în cursul zilei de miercuri, cei de la Soma SRL, pentru Turnul Sfatului. Până joi dimineața, cei de la Soma au ridicat astfel de mormane din cartierele Valea Aurie, Ștrand, Terezian, zona blocurilor de pe străzile Oțelarilor și Fabricii.

gunoaie-fabricii-comparativ ”Gunoaiele istorice” de pe strada Fabricii au fost strânse în cursul zilei de miercuri

Potrivit Regulamentului de salubrizare adoptat de Consiliul local Sibiu, serviciile de colectare și transport a acestor deșeuri colectate de pe domeniul public sunt facturate de SC Soma SRL către Primăria Sibiu. La rândul ei, Primăria trebuie să identifice persoanele care se fac vinovate de aruncarea acestor deșeuri și să recupereze sumele aferente.

Chestiunea gunoaielor produse de firme. ”Facem apel la agenții economici”!

Viceprimarul Sibiului, Răzvan Pop, arată că – în continuare – numărul agenților economici din Sibiu care și-au depus declarațiile de impunere în vederea stabilirii taxei de salubrizare este scăzut. Până la 31 octombrie, termenul-limită inițial pentru depunerea acestor declarații, doar aproximativ 20% din numărul persoanelor juridice din municipiul Sibiu au depus aceste declarații. ”Facem un apel la agenții economici să grăbească procesul de depunere a acestor declarații. Noi asigurăm firmele de toată deschiderea noastră, tocmai de aceea am organizat o serie de întâlniri atât cu reprezentanții firmelor din domeniul ho-re-ca, dar și cu cei din Zona industrială vest, cei ai spitalelor, unităților militare sau universităților”, declară Răzvan Pop. Primăria a extins termenul de depunere a acestor declarații până pe 30 noiembrie.

Faptul că firmele și instituțiile publice din Sibiu nu au depus aceste declarații creează probleme sistemului de colectare a deșeurilor în oraș: potrivit proiectului gândit de autoritățile județene, persoanele juridice trebuie să își ridice singure recipientele pentru deșeuri, de la sediul SC Soma SRL (situat în Cisnădie). Aceste recipiente pot fi ridicate, însă, numai după depunerea declarațiilor de impunere, care trebuie prezentate celor de la Soma cu numărul de înregistrare dat de Primăria Sibiu. Numărul recipientelor pe care le primește fiecare societate sau instituție este cel aferent datelor înscrise în declarația de impunere depusă la Primărie.

gunoaie-colectare-selectiva-13 gunoaie-colectare-selectiva-12 gunoaie-colectare-selectiva-11 gunoaie-colectare-selectiva-9 gunoaie-colectare-selectiva-8 gunoaie-colectare-selectiva-7 gunoaie-colectare-selectiva-6 gunoaie-colectare-selectiva-5 gunoaie-colectare-selectiva-4 gunoaie-colectare-selectiva-2 gunoaie-colectare-selectiva-1

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

31 septembrie

Acum 7 ani

OOOOOO, 31 septembrie ... chiar nu existăăăăăăăăă !
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 7 ani

Am modificat, era vorba de luna octombrie. Mulțumesc pentru sesizare.
Raspunde

haos ati creat

Acum 7 ani

Informatia legata de gunoaiele istorice e partial adevarata, in zona hipodrom au pus pubelele(iglu) pentru reciclare luni seara- pe 31 octombrie pe platformele nou amenajate dar nu au lasat containere pentru menajer si biodegradabil. luni seara nu era nici un gunoi "istoric" acolo. Ne avand unde arunca gunoiul menajer multi l-au lasat pe jos pe platformele noi, chiar daca se puteau duce la vechile platforme unde existau vechile containere pentru menajer(dar unde nu exista iglurile). @fuego de la primarie- vorbeste numai tampenii, il invit sa viziteze sediul Soma, sa vada nebunia/haosul de acolo sa stea el la diverse cozi, sa intrebe diverse personaje(angajati soma) care nu stiu ce sa ii raspunda, si apoi sa isi urce in autoturism pubelele... o tampenie mai mare ca asta nu am vazut. "potrivit proiectului gândit de autoritățile județene, persoanele juridice trebuie să își ridice singure recipientele pentru "... ne gandit, ati umplut orasul/judetul de gunoaie si acum dati vina pe cine apucati,
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Fuego de la Primarie este figurant.
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

dragi TS, mai invitati la un interviu acea directoare a asociatiei ADI ECO care se ocupa cu aceasta actiune, candva prin august parca zicea ca din noiembrie toate platformele vor fi construite , dotate, ca se va face campanie de informare si multe alte promisiuni... acum e momentul: ce a zis/ mintit si ce e acum! https://www.youtube.com/watch?v=c5DJncUGScw minutul 9:40 si 15:10
Raspunde

George

Acum 7 ani

Primaria Sibiu si CJS sibiu au gestionat sub orice critica acest proiect. Incompetenta grasa la cele doua institutii. Sunteti depasiti fratilor de situatie. De la inceputul anului 2016 ati avut timp sa informati populatia. Nu ati facut-o. Cu 1 luna inainte de 1 noiembrie vati apucat sa amenajati noile rampe si sa raspanditi tomberoanele. Tot cu 1 luna inainte ati solicitat sa depunem declaratiile. Din primavara 2016 ce ati facut??? Nimic. Un proiect esuat din cauza voastra. Veniti cu 1 luna inainte . Nu se ingrasa porcul in ajun. Acest proiect va fi implementat , poate peste 1 an. Pana atunci demisia. Ghenele sunt sufocate de gunoaie. Cat despre jurnalistii penibili la TSF ce sa mai zic....? Acum 1 luna scriau ca gunoiul de la ghene va fi istorie. Ca se implementeaza noul proiect si vezi Doamne oamenii or sa fie mai responsabili. Penibili toti... nu are rost sa mai vorbim de acest proiect la sate. In selimbar de exemplu s-au pus 2 tomberoane la intrarea in comuna si 2 la Dispensar. Acolo vor ei sa duca jumate din comuna selectivul. Incompetenti si penibili asta sunteti. Se vor umple toate periferiile cu gunoi. Nu va sta nimeni sa il selecteze or sa il arunce fiecare pe unde apuca
Raspunde

garbage man

Acum 7 ani

Iar apari tu cu negativismul tău notoriu???? Pune naibii mâna sau creierul la muncă și dă o soluție constructivă. O tot dai de la primele informații despre proiect că nu merge, că toți sunt incompetenți etc. Tu la ce te pricepi cel mai bine în afară de dat cu clanța?? Ceva constructiv, fără apelative și înjurături, ai în program???
Raspunde

Ups

Acum 7 ani

Pana nu primesc tomberoanele nu selectez nimic. Sunt cu totul pt colectarea selectiva, dar nu am chef sa-mi fac mormane de gunoaie in casa si sa ma plimb cu ele prin oras sa gasesc un loc unde sa le arunc.
Raspunde

containere, cotete

Acum 7 ani

Nu pot sa cred, TS va rog faceti un reportaj cu desteptii societatii asteia... sa ne arate ei cum se poate arunca o hartie, factura, ceva care cantareste sub 50 de grame prin gaura aia de la container captusita cu bucata aia groasa de cauciuc. Pe vremea bunicilor, la tara cand nu erau bani se folosea asa ceva la cotetele de porci!
Raspunde

unii ne dau lectii

Acum 7 ani

cum se amenajeaza containere la straini: https://www.youtube.com/watch?v=Nlo-4ZPHbAM https://www.youtube.com/watch?v=IR3MJgIf00A
Raspunde

Platitor de taxe

Acum 7 ani

Din data de 01.11.2016 cand toata lumea trebuia sa colecteze selectiv, toate pubelele sa fie impartite in tot orasul, nici pana la momentul actual nu am primit pubelele pe str.Dorobantiilor(la bloc cu 6 familii). Am sunat de nenumarate ori la Sc Soma Prest sa ii informez de faptul ca nu am primit pubele si au spus ca" m-au notat si ca o sa primim" fara o data concreta. I-am intrebat la randul meu unde o sa aruncam gunoiul pana primim pubelele si raspunsul domnului de la firma a fost: nu stiu!!! Intrebarea este: de ce sa platesc unele servicii daca nu beneficiez de ele?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus