Vineri,
30.07.2021
Cer Senin
Acum
22°C

825 de ani de la atestarea orașului Sibiu. Facsimilul documentului, la Palatul Brukenthal

825 de ani de la atestarea orașului Sibiu. Facsimilul documentului, la Palatul Brukenthal

Cei 825 de ani de existență ai orașului Sibiu sunt celebrați printr-o expoziție care întruchipează orașul încă din cele mai vechi timpuri și evoluția acestuia până în zilele noastre. Vernisajul este deschis vizitatorilor începând de vineri, 25 noiembrie și se va închide în 31 ianuarie, la Cabinetul de Stampe a Palatului Brukenthal.

Sub numele „Sibiu 825”, expoziția își propune să aducă în fața sibienilor fapte, personalităţi, instituţii, premiere şi evenimente care au făcut oraşul de pe malurile Cibinului să fie cunoscut în întreaga lume. În premieră absolută, vernisajul prezintă documentul datat în 1192-1196 din Arhivele Secrete ale Vaticanului, unde se menţionează pentru prima dată orașul Sibiu – Cibinium.

„Datat în 1191 şi menţionat pentru prima dată cu denumirea de Cibinium în 1192, oraşul Sibiu a cunoscut o dezvoltare rapidă în spațiul transilvănean. Astăzi vorbim despre Sibiu ca fiind un important centru cultural, turistic şi economic, având la bază secole de istorie ce au marcat viaţa cetății”, transmit curatorii expoziției.

Documentul în facsimil a fost primit în urma solicitării Direcţiei Judeţene Sibiu a Arhivelor Naţionale ale Statului, prin eforturile domnului dr. Alexiu Tatu, Șef Serviciu. Alături de el, vor fi prezentate și obiecte care au aparținut mitropolitului Andrei Șaguna, ca de exemplu potirul, decretul de numire ca episcop și cartea de rugăciuni în manuscris. Acestora li se adaugă în expunere vase de lut descoperite la Sibiu în prima jumătate a secolului al XIII-lea, hărți, monede, documente, grafică și tablouri ce ilustrează orașul și viața locuitorilor săi.

Comentarii

4 comentarii

alzara

Acum 4 ani

E cunoscut că prima denumire germană alocalităţii noastre a fost Hermannsdorf devenita Hermannstadt ; care este originea denumirii latine ( lingua franca a timpului ) : Cibinium ?
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, exista studii, cercetări care pot aduce motivații concludente privind "evoluția" in sens invers pentru o perioada atat de îndelungata de timp a acestei "comunități"?...Evident, excluzând explicatiile "savante" ale unor cercopiteci care pun "fenomenul" pe seama migrației naturale a populației...
Raspunde

Nicu

Acum 4 ani

Deci CIBINIUM.Cand a fost denumit Hermannstadt?Vrem si traducerea.
Raspunde

ardei umplut

Acum 4 ani

http://www.sibiu.ro/index.php/sibiu/istoria
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus