Marţi,
08.10.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Serbările de Crăciun, interzise în unele grădinițe. De unde a plecat valul

Serbările de Crăciun, interzise în unele grădinițe. De unde a plecat valul

Mai multe grădinițe din Sibiu au interzis organizarea de serbări de Crăciun. Decizia a iscat valuri de reacții din partea părinților, unele pozitive, altele negative. Totul a plecat de la o recomandare pe plan național, venită din partea inspectorului general din Ministerul Educației.

Consiliile profesorale din mai multe grădinițe sibiene s-au întrunit și au luat decizii privind serbările de Sărbători. Unele hotărâri au fost categorice.

"Nu vor avea loc serbări de Crăciun în sensul în care era înțeles până acum acest concept, în grădiniță. Părinții sunt rugați respectuos să înțeleagă această hotărâre, să o respecte și să nu mai facă presiuni asupra cadrelor didactice" - este anunțul postat la intrarea în una dintre unitățile de învățământ preșcolar. O mămică a fotografiat acest anunț și l-a postat pe o rețea de socializare. În timp ce unii părinți s-au arătat revoltați, alții au susținut decizia. "Se pot organiza activități împreună cu părinții, de exemplu, în cadrul grădiniței, pentru a serba Crăciunul. Nu credeți că s-ar bucura mai mult să creați ceva împreună, în spiritul sărbătorilor, de exemplu?", este reacția unei mămici.
Și multe grădinițe private s-au conformat. Grădinița "Learn and Play" și-a organizat deja evenimentele astfel încât acestea să nu se petreacă în incinta grădiniței. "Eu am și un hotel, așa că îmi permit să țin serbările în altă parte. Vorbim doar de cele de Crăciun, cele de sfârșit de an se pot organiza în grădiniță. Dar într-adevăr, este mai simplu și pentru copii să organizezi evenimentul într-un loc cu care ei sunt obișnuiți, nu în altă parte. Cei mici, însă, se acomodează repede", spune managerul grădiniței, Bianca Dănoiu.

Inspectoratul Școlar Județean nu va sancționa directorii de grădiniță care nu țin seama de recomandarea de a nu organiza serbări de Crăciun. "Noi nu le-am făcut niciun fel de recomandări grădinițelor, până la urmă există și autonomie școlară. Orice decizie vor lua, noi nu vom lua măsuri împotriva lor. Cel mai corect ar fi să se ia acordul părinților, iar ce decid părinții, să fie literă de lege", spune inspectorul general școlar din Sibiu, Ștefan Firu.

De unde a plecat

Responsabilii grădinițelor au aflat despre interdicția de a mai organiza serbări de Crăciun de la inspectorul general din cadrul Ministerului Educației, Viorica Preda. Aceasta le-a transmis omologilor din teritoriu, într-o videoconferință din luna septembrie, că "nu se vor mai organiza serbări cu copiii decât, eventual, la sfârşitul anului şcolar; se vor găsi alte modalităţi de întâlnire cu părinţii (excursii, plimbări, activităţi demonstrative, proiecte, etc. la care aceștia pot participa)". Aceste recomandări au fost transmise și într-o scrisoare metodică trimisă către inspectoratele din țară, în care se mai recomanda și: "clasa va fi pavoazată cât mai simplu, în funcţie de proiectul tematic care se derulează şi se va evita încărcarea pereților cu materiale, cifre, litere, planşe cu plante, animale etc.".

Recomandările par foarte clare, așa că mulți directori le-au și aplicat. În această săptămână, Viorica Preda și-a retras, însă, cuvintele.

"...Pentru cei care nu au citir sau nu au înțeles Scrisoarea metodică de anul acesta și pentru cei care își ascund propriile decizii. punându-le în seama Consiliului de Administrație sau a mea, anunț public faptul că în învățământul preșcolar se pot derula serbări cu copiii și orice fel de manifestări care aduc bucurie și împlinire acestora și părinților lor" - acesta este răspunsul postat pe facebook de Viorica Preda.
Ministerul Educației a luat o poziție oficială abia vineri în această chestiune. "Una dintre recomandările care viza părinții a fost organizarea unor evenimente/momente, implicit sebări, în care părinții și copiii pot petrece un timp de calitate împreună la grădiniță. Afirmația inspectorului general pentru învățământ preșcolar din Ministerul Educației a avut ca scop accentuarea rolului pe care un cadru didactic/educator trebuie să-l aibă pentru a crea un dialog robust între școală și părinți, nicidecum interzicerea sau restricționarea desfășurării unor astfel de evenimente", a fost anunțul postat de biroul de comunicare al ministerului.

Părerea psihologului

Psihologii cred că celor mici le crește stima de sine și încrederea, odată ce prezintă pe scenă, în fața părinților, rolul pe care l-au repetat pentru serbare.
"Este un context situațional încurajant pentru ei, chiar și pentru copiii care sunt mai timizi. De exprimare prin comunicare, verbară, emoțională, de exprimare corporală. Își dezvoltă acest fel de a comunica, de a transmite. Din punctul meu de vedere, nu este niciun factor stresant. Dacă vorbim despre educatori care nu țin cont de copil și fac chestia asta pentru imaginea lor de sine, atunci, da, este o problemă. Dar dacă vrei să reglezi chestia asta, îi trimiți pe acei educatori într-un program de formare, nu interzici peste tot în țară", crede psihologul Ruxandra Marcu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

13 comentarii

Gigu

Acum 7 ani

Este târziu și sunt cam obosit dar eu nu înțeleg din acest articol care a fost motivul . Asta dacă a fost.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

gigi duru

Acum 7 ani

Pentru serbarea de Crăciun, bieții copii repetă din octombrie! Îi tot contestam pe comuniști pt. serbări și activități obligatorii, dar noi am pornit pe urmele lor! mai lăsați festivismele și educați copiii ca să nu se lase păcăliți și manipulați mai târziu!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jesus

Acum 7 ani

Oare cat va mai dura pana ne vom civiliza si noi?...cat timp religia va mai conduce din umbra societatea? ce mult semanam cu Turcia...
Raspunde

Eugen

Acum 7 ani

Mai necrestinilor, voi ati citit macar opinia psihologului, redata mai sus? Cred ca ati citit dar nu va duce capul:
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Dar tu esti credincios? In ce crezi? In basmele spuse de popi?
Raspunde

Nemilosu

Acum 7 ani

Pt. primii trei: Bai corporatisti costelivi de provincie, bai creiere spalate, sper din inima sa aveti un Craciun trist si sa fiti primii beneficiari ai Noii Ordini Mondiale. Bai maimute digitalizate, viata e mai mult decat "jab", after school, device, screen si shopping. Mai cititi ba, mai iubiti ba ratatilor...Va recomand sa incepeti cu Aventurile lui Huckleberry Finn, sa nu va scurt-circuitati sinapsele. Apoi, usor, usor si nste Jules Verne (scriitor din UIE, de la voi). Da????
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un cititor

Acum 7 ani

Bai "nemilosule", sarbatorile sunt frumoase doar pentru faptul ca sunt motiv sa ne odihnim si sa ne intalnim cu prietenii si familia. Semnificatia religioasa reprezinta doar basme. Cei care cred in acele basme, inseamna ca, la fel de bine, cred si in Fat-Frumos, Alba ca Zapada, etc ... Asa ca, si copiii ar trebui sa inteleaga acest lucru ...
Raspunde

K.Samuel

Acum 7 ani

Si pana la urma care este motivul?
Raspunde

Teo

Acum 7 ani

La "urma-urmei", ce-i daca ne mintim vis-a-vis de Dumnezeire? macar ne mintim frumos. Probabil ca, creierul omului are nevoie sa-i fie frica de ceva, sa se teama de cineva, sa fie condus de cineva...
Raspunde

Un simplu om

Acum 7 ani

Ultra-ortodoxii nu au citit niciodata Biblia, la fel ca si fundamentalistii musulmani. Cei care au facut-o si-au schimbat atitudinea vis-a-vis de religie in general. Musulmanii, Budistii si hindusii reprezinta mai mult de jumatate din populatia globului.Si ei cred ca detin adevarul despre vesnicie. Oare sunt toti nebuni?
Raspunde

DACUL LIBER

Acum 7 ani

Pe vremea impuscatului, la Sala Palatului, putin inainte de Craciun, un activist de partid tinea o prelegere in fata a 7000 de membrii de partid si le explica cum ca Isus nu a prea existat, deci nu avea cum sa invie si bla bla-uri de sezon, Debita elucrubratii, carevasazica. Un ardelean de pe la Cluj, intarzie vreo 3 ore, nestiind ce s-a intamplat in lipsa lui. Intra in sala, toate privirile se indreapta asupra lui iar omul isi da caciula jos de pe cap si zice: CRISTOS A INVIAT! La care sala raspunde intr-un glas: ADEVARAT A INVIAT!
Raspunde

Cristian VÂNTU

Acum 7 ani

Informarea spune clar: ”din data de 22.11.2016, NU vor avea loc SERBĂRI DE CRĂCIUN, în sensul în care era înțeles până acum acest concept, în grădiniță”. Pentru tovarășa inspector, Crăciunul este un simplu ”concept”, nu nașterea Domnului și nici măcar o sărbătoare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus