Sâmbătă,
17.04.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Ministrul Educaţiei anunţă că a semnat ordinul privind durata temelor pentru acasă ale elevilor

Ministrul Educaţiei anunţă că a semnat ordinul privind durata temelor pentru acasă ale elevilor

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, luni, că a semnat ordinul privind durata temelor pentru elevi încă dinainte de minivacanţa de 1 decembrie.

"Ordinul este semnat. A fost o mică confuzie în spaţiul public, pentru că ordinul nu este încă postat pe site-ul ministerului, dar ordinul este semnat de săptămâna trecută, chiar înainte de mica vacanţă pe care am avut-o înainte de 1 decembrie. Am primit foarte multe mesaje, unele dintre ele de susţinere, de încurajare, alte persoane socotind că nu a fost decât o intenţie a noastră de a ajunge la acest ordin, o intenţie care nu a fost finalizată tocmai pentru că au fost şi voci critice care s-au ridicat împotriva acestui gen de reglementare, au apărut articole, pe bloguri, pe Facebook, tot felul de intervenţii. Ei bine, părinţi ne-au scris oarecum îngrijoraţi, crezând că am renunţat la această idee şi că de fapt am vrut să testez cum stau lucrurile şi că am spus ceva care nu corespunde realităţii. Nu, ordinul există şi ordinul a fost semnat şi urmează să fie şi postat pe site-ul ministerului", a declarat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, la RFI, citat de Mediafax.

Ministrul Educaţiei a precizat că "nu este un ordin care să aibă caracter punitiv, adică să fie nevoie să fie asociat şi unor sancţiuni, pentru că ordinul nu este respectat".

"Eu vreau să întreb pe toată lumea dacă socoteşte că este normal ca o persoană să lucreze în medie pe zi opt ore, să nu lucreze mai mult de opt ore. Ăsta este un drept pe care ni l-am câştigat cu toţii şi oamenii maturi. Şi atunci să vedem ce se întâmplă în şcoli şi în mod specific în şcoala românească. Un elev sau o elevă care poate să stea la şcoală patru sau cinci ore se întâmplă să mai aibă teme obligatorii acasă, care nu fac altceva decât să prelungească ceea ce au făcut în acele patru-cinci ore la şcoală, mai stau încă cinci-şase ore peste program. Deci ajung să stea 10-12 ore în fiecare zi şi să se concentreze numai asupra unor sarcini şcolare care se presupune că ar trebui făcute în primul rând la oră, în clasă, în şcoală, împreună cu profesorul şi nu acasă cu un meditator sau cu părintele", a mai declarat Dumitru.

Ministrul crede că "motivul pentru care unii profesori simt nevoia să dea această încărcătură mai mare de teme acasă este că programele noastre şcolare sunt foarte încărcate".

La finalul lunii noiembrie, Mircea Dumitru preciza că pentru învăţământul primar, timpul pe care trebuie să îl petreacă un elev făcând teme nu trebuie să depăşească o oră, iar la gimnaziu, două ore.

"Nu dai la vârsta de 6 ani teme acasă. Pentru învăţământul primar, de asemenea, este un cuantum de ore pe care trebuie să îl petreacă acasă ca să facă temele, care nu trebuie să depăşească o oră. Pentru învăţământul gimnazial, creşte gradul la două ore. Pentru liceu, sigur că trebuie să fie ceva mai mare", declara atunci Dumitru.

Vizualizari: 1042

Comentarii

13 comentarii

tema ptr. cadrele didactice

Acum 4 ani

Asa, acum sa vedem revolta si mania proletara impotriva acestei idei! Ca sa se realizeze aceasta, adica sa lucreze efectiv elevul acasa mai putin la teme, referate, conspecte, ar trebui sa se lucreze interactiv mai mult la clasa, adica sa fie profesorul permanent conectat la fiecare elev si sa aiba obiective clare pe care vrea sa le obtina cu acei elevi; ar mai fi nevoia de metode adecvate de lucru, metode de analiza si sinteza a materiei astfel incat fiecare lectie sa fie o" caramida" pentru cunostintele elevului....Buuun! Intrebarea este: cine sa faca asta? Cati profesori adevarati mai sunt la catedra? Acum se fac teme acasa la religie, istorie etc....Cum sa se mai justifice acele" caiete de lucru" ptr. care multi profesori primesc comision la vanzare? Un elev care este constiiincios si doreste sa faca studiu individual pe o materie care il preocupa, aproape ca nu mai are timp datorita temelor obligatorii!
Raspunde

un pedagog de școală nouă

Acum 4 ani

Hai prietene, ce comisioane primesc profesorii din vânzări? Crezi că s-a îmbogățit vreunul din comisioane? Facem teme de o jumătate de oră, însă părinții care vor să facă ceva din copiii lor vor căuta profesori cu care copiii să lucreze suplimentar, nu rasolul de teme pe care îl propune onor dl. ministru! Oricum, dl. ministru are zilele numărate, poate va veni un ministru mai citav...
Raspunde

...

Acum 4 ani

Dl. ministru a făcut liceul de muzică, de-aia nu știe ce înseamnă temele de casă! probabil cânta la trombon ca și acum!
Raspunde

gigi duru

Acum 4 ani

Noi știam că repetiția este mama învățăturii. Și încă o întrebare pt. cei care cred că le știu pe toate: Ce echipă de fotbal câștigă un campionat: cea care se antrenează câteva ore pe zi sau cea care face numai joc de glezne? Vreți să aveți un copil pregătit sau un ins care să fie manipulat de politicienii ăștia cu doctorate plagiate?
Raspunde

tema ptr. parinti

Acum 4 ani

Daca fotbalistii tai in loc de antrenament la stadion cu antrenorul, stau la taclale si apoi antrenorul le da tema ptr. acasa sa faca ceva exercitii de antrenament, individual, e OK?Asta duce la performanta??? Acum intelegi cam care este situatia cu scoala si cam unde s-a ajuns cu temele obligatorii ptr. acasa? Eu credeam ca scoala e cea care pregateste elevii si-si propune sa faca asta pe timpul ei, nu pe al copilului meu Daca copilul are placerea sa studieze individual ceva, de ce sa nu aiba timp sa o faca?
Raspunde

un pedagog de școală nouă

Acum 4 ani

Apropo de activitatea didactică a dlui ministru. Între anii 1988-1989, dl. ministru a fost asistent universitar suplinitor la Institutul Politehnic București. Asta înseamnă a făcut seminarii de filosofie marxistă cu bieții studenți viitori ingineri... Săracii... ce i-o mai fi chinuit cu programele PCR-ului...
Raspunde

tema ptr. parinti

Acum 4 ani

Foarte buna argumentatia, coerenta si documentata!Pacat ca nu are legatura cu subiectul iar tactica atacarii unui subiect prin subminarea initiatorului ei este clar de natura stalinista! Comentariul tau aduce argumente" pro" pentru tot ce am comentat eu , la randul meu...halal scoala noua cu asa pedagogi!
Raspunde

...

Acum 4 ani

Ca să nu mai lungim vorba, vreau să formulez concluzia: Țara te vrea prost!
Raspunde

didacticus

Acum 4 ani

Ați auzit că profesorii care vor da teme nu vor fi sancționați? Atunci pt. ce a fost dată legea? Aiurea ca de obicei! halal ministru!
Raspunde

Georg

Acum 4 ani

In Germania s-a facut si se face inca experimentul acesta NEFAST, de a asculta ce tricoteaza babele semianalfabete solo de la Partidul Verzelor/pardon, Verzilor/die Grünen: Care vin si sustin ca Parintii se PLÂNG ca bietii lor copilasi nu au SPAß/chef, placere/ suficient, sunt torturati de temele de casa si .... Deci se doreste o Scoala ANTI-AUTORITARA, fara note si concurenta, care sa-i pregateasca pentru viata, respectiv ECONOMIA de PIATA. Insa ECONOMIA de PIATA este bazata pe o CONCURENTA-la-SÂNGE si acesti absolventi de scoala crescuti ca puii-sub-aripa-clostei primesc SOCUL in fata. Dureaza cam 10 ani pana se adapteaza, deci pana cand prind trenul din urma. Si se mira ca ABSOLVENTII din Japonia si China (si India), unde Scoala este intr-adevar dura si bazata pe CONCURENTA sunt mult mai bine pregatiti si le sufla locurile de munca. Si se mai mira ca ECONOMIA si know-how-ul germane sunt ramase cu mult in urma Tehnologiei, Inventivitatii si Economiei Chineze si Japoneze. Si ABSOLVENTII chinezi, japonezi si RUSI deveniti SPECIALISTI, sunt cautati in lumea intreaga. Cati medici RUSI sunt in Elvetia , Germania, Franta? Si majoritatea in Colective-de-Lucru unde semneaza numai Sefii lor! Despre sistemul FINLANDEZ nu prea stiu multe...se pare ca altfel functioneaza. DAR....noi ne pregateam cam in 4-6 ore temele de casa. Si mai stim alfabetul pe-de-rost, tabla-inmultirii, notiuni de geometrie, algebra, si multe poezii-pe-de-rost, asa ca nu ne bâlbâim cand rostim un discurs.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus