Joi,
22.04.2021
Ploi Scurte
Acum
9°C

Asociaţie a părinţilor, despre ordinul privind temele elevilor: Ideea este bună, dar să nu se întoarcă tot împotriva copiilor

Asociaţie a părinţilor, despre ordinul privind temele elevilor: Ideea este bună, dar să nu se întoarcă tot împotriva copiilor

Ordinul prin care se reglementează câte ore ar trebui să lucreze elevii în afara şcolii este o "idee bună", a declarat, pentru News.ro, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi- învăţământ preuniversitar, care se teme să nu se ajungă însă în situaţia în care elevii să nu mai primească deloc teme. El spune că programa şcolară ar trebui simplificată, iar autorităţile să se mobilizeze şi să facă sistemul "şcoală după şcoală”.

"Ideea este bună, dar, după părerea mea, nu va putea fi pusă în practică. Mi-e teamă că această idee se va întoarce tot împotriva elevilor, copiilor noştri. Se va ajunge până acolo unde nu li se vor mai da teme deloc. Ei nu înţeleg, oricum, toată materia la clasă. Altundeva este buba, nu la timpul de lucru pe care îl petrec elevii făcându-şi temele", a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi - învăţământ preuniversitar.

El a mai spus că o problemă o reprezintă, de exemplu, numărul mare de elevi dintr-o clasă şi că ar trebui făcute investiţii astfel încât să fie create mai multe săli de clasă.

"O altă problemă este şi programa şcolară mult prea încărcată. Este foarte multă teorie. Ar trebui să fie mai multă practică, nu poţi face doar teorie, ca apoi să observi că teoria nu poate fi pusă şi în practică. Se predă cu creta la tablă, fără să se explice şi practic. Dacă vreţi ca elevii să nu mai facă teme acasă, autorităţile să se mobilizeze şi să facă sistemul şcoală după şcoală, iar elevii să stea două-trei ore după şcoală pentru a-şi scrie temele", a mai spus Iulian Cristache.

Ordinul prin care se reglementează câte ore ar trebui să lucreze elevii în afara şcolii prevede că temele pentru acasă sunt pentru cel mult două ore, la toate disciplinele, astfel încât timpul alocat de copii activităţilor şcolare să fie de 5-8 ore, iar în vacanţa elevilor din ciclurile primar şi gimnazial sunt excluse temele. De asemenea, tema va fi diferenţiată: obligatorie şi suplimentară, cea obligatorie fiind de nivel mediu şi pentru toţi elevii, iar cealaltă, individuală şi diferenţiată.

Potrivit ordinului, la clasa pregătitoare nu se dau teme, la învăţământul primar timpul total alocat temei obligatorii va fi de maximum o oră, iar pentru celelalte niveluri de învăţământ va fi de maximum două ore.

"Timpul necesar realizării temelor pentru acasă pentru un elev este de cel mult două ore, însumând toate disciplinele, în aşa fel încât media zilnică a pregătirii elevului în clasă şi în afara ei să se încadreze în 5-8 ore zilnic", se menţionează în ordin.

Tema pentru acasă va fi stabilită diferenţiat în funcţie de nivelul de pregătire a elevului. Astfel, tema obligatorie are un nivel mediu de dificultate pentru toţi elevii clasei, iar tema suplimentară este individuală şi diferenţiată, fără caracter permanent, pentru situaţiii adevcate, precum activităţi de recuperere sau activităţi pentru dezvoltare (pregătirea unor concursuri). În plus, tema pentru acasă în scopul realizării unor lucrări ample sau de sinteză, precum referate şi proiecte, pentru o disciplină poate fi una pe semestru.

"În perioada vacanţelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învăţământul primar şi gimnazial", se mai precizează în ordinul ministrului Educaţiei.

Tema pentru acasă nu poate fi folosită ca un instrument de pedeapsă, în ordin fiind prevăzut că este interzis acest lucru.

Ordinul, care a fost semnat în 28 noiembrie de către ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, nu prevede sancţiuni.

Comentarii

8 comentarii

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, sa se modifice, primesc, da' sa nu se schimbe nimic!....
Raspunde

tema ptr. parinti

Acum 4 ani

Dragi parinti, in momentul in care copilul va spune ca azi doar am povestit la scoala si avem de facut conspect sau referat pe o tema de la o lectie nepredata, sariti in capul acelui profesor care abuzeaza de timpul copilului dvs! Faceti diferenta intre timpul alocat temelor obligatoriii si timpul alocat studiului individual ce depinde de nevoia si placerea, dezideratul fiecarui elev in parte!
Raspunde

...

Acum 4 ani

Dar când copilul vorbește întruna și nu scrie nimic să sărim în capul tău de deștept care vorbești din filme?
Raspunde

...

Acum 4 ani

Copilul tău așa îți spune? Cred că te ia de fraier! Altă dată să nu-l mai crezi!
Raspunde

cetatean

Acum 4 ani

Exact, vom ajunge sa nu se mai faca teme, ca de, se streseaza copilul ! Tampenie mai mare nu am auzit inca !
Raspunde

un cititor

Acum 4 ani

Probabil ai multe frustrari venite de pe timpul cat ai trait in comunism. Nu temele sunt esentiale, ci programa scolara adaptata nevoilor actuale (discipline si materie), aplicabilitate practica, profesori seriosi, etc ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus