Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Un sibian a votat în costum popular în Shanghai. “Acum realizez cât de important este să fii liber, să ai dreptul de a alege”

Un sibian a votat în costum popular în Shanghai. “Acum realizez cât de important este să fii liber, să ai dreptul de a alege”

Îmbrăcat în costum popular specific Mărginimii Sibiului. Așa s-a prezentat Ovidiu Oltean, un sibian în vârstă de 27 de ani, la vot. Lucrează de două luni ca inginer de teste în China, iar astăzi a pus ștampila pe buletinul de vot la Ambasada României din Shanghai.  E mândru că e român și îndeamnă lumea să iasă la vot pentru că, oriunde te-ai afla, este obligația ta să votezi.

Ovidiu este plecat într-o delegație de lungă durată în China și spune că și-a adus portul popular cu el pentru a le arăta colegilor câte ceva despre România. Faptul că l-a prins perioada alegerilor acolo l-a determinat și mai mult să meargă să voteze.

"Fiind departe de casă, momentan nu îmi doresc nimic mai mult decât să mă întorc. Acum realizez cât de multe lucruri frumoase avem şi locuind, acum, într-un stat comunist, realizez cât de important e să fii liber, să ai dreptul de a alege, să ai dreptul de a prospera sănătos şi armonios. Iar pentru faptul că nişte oameni au luptat ca eu să am dreptul de a vota astăzi, ca eu să am dreptul de a duce România pe drumul ce-l consider eu bun, mă face să cred acum că dreptul se transformă într-o obligaţie faţă de cei ce mi-au dat acest drept şi care poate au murit pentru mine când au făcut asta. Aşa că, acum mă văd obligat să aduc România pe drumul cel bun şi abia când acest lucru e îndeplinit şi menţinut, abia atunci pot să zic că datoria mea e plătită. Personal aș vrea ca la acest vot și nu numai, fiecare român să voteze și să aleagă drumul pe care-l consideră bun pentru noi toți", spune tânărul.

ovidiu-oltean-2

Dorești să împărtășești experiența ta din secția de votare și cu ceilalți? Ai un mesaj de transmis? Trimite mărturia ta, alături de o fotografie, la adresa [email protected] sau lasă-ne un mesaj pe pagina de Facebook și te vom contacta noi. Părerea ta contează!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

19 comentarii

Pojo

Acum 7 ani

Bine Oviiiiiii !!!!!! Fenomenul Olteanu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Bun! Nenea, pe tine te credem pe cuvânt, ca ești tânăr, si mai ai timp sa înveți.... Sa înveți ca "ești liber" nu neaparat atunci când nu ești privat de libertatea de mișcare, ci doar când "cugetul" ți-e liber, in speța in cauza, când decizia de-a vota vine din "interior" si nu din "rațiunea" de-a vota răul cel mai mic...
Raspunde

Ovi

Acum 7 ani

Imi cer scuze, dar nu pot rezona cu idea ta. Intr-un stat democrat si liber de altfel, sunt de parere ca votul e cel mai mic si mai fara efort lucru benefic ce-l poti face pentru tara ta. Ok, tot aud fraza cu raul cel mai mic, dar sper ca iti dai seama ca daca nu votezi raul cel mai mic, altii o sa voteze probabil raul mai mare. Asa ca ai de ales intre a-ti fi putin mai rau sau a te simti mult mai rau. Plus ca, din nou, reiterez ideea de mai sus. Votul e un mecanism simplu care implica efort minim ca sa alegi cum sa-ti fie in urmatorii 4 ani, dar faptul ca acum alegi intre raul mai mic si raul mai mare n-ar trebui sa te retina sa faci ceva mai mult pentru ca la urmatorul vot sa ai de ales intre rau si bine. Si exista multe ce le poti face sa ajuti in directia asta, dar sunt sigur ca nu ai chef sau timp pentru ele. Dar in cazul asta, trebuie sa te asiguri ca macar oferi cadrul necesar celor ce incearca asta prin votul tau! Situatia e mult mai complexa decat crezi si tind sa cred ca sunt suficient de matur sa realizez astfel de lucruri. Dar sa nu iesi din casa ca ai de ales raul mai mic mi se pare pur idiotic. Ia exemplu de cazuri recente cu efect negativ: Brexit si alegerile din USA. Imagineaza-ti acum in ce situatie eram daca nu se vota raul mai mic la presidentialele noastre. Niciodata nu o sa scapi de raul cel mai mic. Niciodata!
Raspunde

alex achim

Acum 7 ani

Bravo Ovidiule! Totusi, lipseste fularul cu CSU Sibiu :D.
Raspunde

Adela

Acum 7 ani

Am o vaga banuiala cu cine a votat... Sau nu, mai bine spus "stiu cu cine NU a votat"!
Raspunde

m

Acum 7 ani

@e-Manuela Nu mai fi naiva, in general se voteaza raul cel mai mic, nu exista perfectiune. Lasa-ne cu interiorul, esti ca aia cu frumusetea interioara :)) floricele. Cine nu se duce la vot pt ca-l asteapta pe fat-frumos politic e infantil. Sunt sigur ca si aia din rep.populara chineza au cugetul liber, dar daca pot vota numai cu p.comunist, e fix pix. In rest, omu' nici n-a zis nimic de raul cel mai mic, tu vrei sa-l inveti in legatura cu ceva ce nu sustine :))) te oftici, fiind prea fitoasa ca sa alegi raul cel mai mic, ca vine unu si zice ca ai datoria sa votezi. Ar trebui sa fie obligatoriu votul, cu amenda de 10.000 lei daca nu te conformezi
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, si perfecțiunea cat si imperfecțiunea este rodul gândirii fiecărui individ in parte. Așa ca tu ai dreptate....si-ntr-un caz, si-n celălalt ...Diferite sunt doar sistemele individuale de valori ale indivizilor!....
Raspunde

John

Acum 7 ani

Nu zau? cum poti spune o asa tampenie,adica sa fie votul obligatoriu?? fiecare face ce vrea,voteaza,anuleaza votul sau nu se duce....deci las-o ca macane...
Raspunde

m

Acum 7 ani

@e Manuela Tu ramai cu filosofia, teleormanenii cu votatul.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, dar tu...cumva cu frustrarea?... Știu cum e...si eu am avut odată vârsta ta...Sunt partizan încrâncenat al liberalismului, dar nu pot credita la infinit incompetenta "dreptei" romanești ce refuza efectiv sa se reformeze...
Raspunde

m

Acum 7 ani

@john Ce idee revolutionara am avut...parca n-ar exista in atatea tari. Sa-si anuleze votul , daca-s asa prosti. Macar sa-si miste curul (sau degetul, ca trebuie si vot electronic, la un moment dat)
Raspunde

m

Acum 7 ani

@e Manuela Liviu dragnea iti multumeste!
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, ne-ar putea mulțumit si liberalii dupa patru ani de la "dezintegrare "...Caci altfel, "ăștia" nu ma stiu pe ce lume se afla...si nici ce trebuie sa faca!
Raspunde

m

Acum 7 ani

Si ce varsta am, dupa tine, asa, de curiozitate?
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

pana-n 40 de ani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus