Peste 37% din totalul deșeurilor reciclabile colectate de sibieni sunt, de fapt, gunoaie reziduale, care după ce trec prin stația de sortare de la Șura Mică ajung tot în groapa de la Cristian. De cealaltă parte, Primăria Sibiu a decis să dubleze perioada de execuție a platformelor pentru amplasarea gunoaielor în spațiile publice din oraș. Iar până acum, sub ”supraveghere video” au fost puse doar cinci puncte publice de precolectare a deșeurilor.
În afară de ”vizibila” activitate de colectare și transport a deșeurilor, proiectul colectării selective demarat în Sibiu, Cisnădie, Ocna Sibiului și alte 19 de comune învecinate include și etapa de sortare a deșeurilor reciclabile și cea de ”producere” a compostului din deșeurile biodegradabile. Această ”etapă” se desfășoară în două locuri, la Cisnădie și Șura Mică. La Cisnădie există o stație de sortare pusă în funcțiune din primăvara lui 2009, în timp ce stația de sortare și cea de compost de la Șura Mică au intrat în funcțiune din toamna acestui an (fiind construite din fondurile europene care au pus bazele proiectului colectării selective în întreg județul).
Trei stații
Contractul pentru delegarea gestiunii stațiilor de sortare și compost a fost semnat de autoritățile județene de la ADI Eco Sibiu cu asocierea Brantner Environment SRL - Schuster & Co Ecologic SRL în primăvara acestui an, pentru o perioadă de zece ani. Prin contractul de asociere, cei de la Schuster gestionează stația de sortare de la Cisnădie, iar cei de la Brantner, cele două noi stații (una de sortare și una de compost) de la Șura Mică.
Acestea din urmă au intrat în funcțiune din luna noiembrie, odată cu demararea procesului de colectare selectivă. Procedeul este, în aparență, simplu: mașinile de la Soma descarcă deșeurile reciclabile precolectate de sibieni. Aceste deșeuri sunt apoi urcate pe linia de sortare, unde angajații Brantner împart deșeurile reciclabile pe categorii. Spre exemplu, plasticul este sortat în cinci fracții diferite: folii, plastic alb, albastru, verde și maro. După sortare, deșeurile reciclabile sunt balotate, depozitate și, ulterior, livrate către procesatorii de deșeuri reciclabile. Din banii obținuți în urma vânzării acestor deșeuri reciclabile trebuie acoperite cheltuielile de funcționare a stațiilor de sortare și compost. După prima lună de la demararea proiectului de colectare selectivă, însă, estimările arată că, deocamdată, deșeurile reciclabile colectate de sibieni nu sunt suficiente pentru a acoperi aceste costuri.
Reciclabilul de la sate a scăzut la jumătate
Înainte de 1 noiembrie 2016, data oficială a demarării proiectului de colectare selectivă în Zona 1 a județului Sibiu, compania Brantner avea în derulare mai multe contracte de colectare și transport de deșeuri, în diferite localități din județ. Localități de unde, în ultimii ani, cei de la Brantner au creat un sistem propriu de colectare a deșeurilor reciclabile.
După data de 1 noiembrie, însă, din aceste localități cantitatea de deșeuri reciclabile a scăzut considerabil. ”Și la sate considerăm că, în prezent, sunt mari probleme. Cantitățile de deșeuri reciclabile colectate de aici au scăzut foarte mult. Sunt la jumătate față de ceea ce colectam noi înainte. Fără a mai vorbi despre Sibiu unde cantitățile reciclate sunt nepermis de mici”, menționează reprezentanții Brantner, pentru Turnul Sfatului.
O posibilă explicație a acestei situații este în modul în care a fost gândită colectarea selectivă în mediul rural. Astfel, dacă înainte de 1 noiembrie, cei de la Brantner colectau deșeurile reciclabile ”din poartă în poartă”, după acea dată, noul sistem prevede faptul că oamenii de la sat trebuie să precolecteze deșeurile reciclabile în recipientele amplasate pe domeniul public. Iar cum în majoritatea satelor există câte un singur astfel de punct de precolectare amplasat pe domeniul public, mulți săteni preferă să arunce deșeurile reciclabile la un loc cu cele reziduale. Care le sunt ridicate de la poartă.
Mai bine de o treime din reciclabile sunt, de fapt, deșeuri
Peste 37% din cantitatea de deșeuri reciclabile care ajunge pe liniile de sortare de la Șura Mică este, de fapt, tot gunoi rezidual. ”Totul ține de implicarea individuală, a fiecăruia dintre noi. Evident că se poate și mai bine. De aici pleacă totul: de la precolectarea selectivă pe care o realizează populația. Apar și aspectele instruirii angajaților firmei de colectare, în a face o inspecție vizuală în pubele. Și mai mult decât atât, în a nu amesteca deșeurile în mașinile de colectare. Totul este ca un lanț, în care dacă se rupe o verigă, suferă întreg sistemul. Ori, este păcat să fie așa ținând cont de eforturile depuse de toți cei implicați în funcționarea unui sistem ce ar trebui să creeze confort și nu disconfort”, apreciază reprezentanții Brantner.
Faptul că, totuși, mai bine de o treime din deșeurile reciclabile trebuie aruncate este pus și pe seama faptului că mare parte din operatorii de la Soma nu cunosc clar care deșeuri pot fi reciclate și care nu (spre exemplu, cartonul din cofrajele de ouă nu mai poate fi reciclat, la fel nici PVC-ul sau plasticul din categoria PS – din care sunt fabricate caserolele). Aceste lipsuri afectează sistemul de colectare selectivă mai ales în relația cu operatorii economici, de la care ridică cei de la Soma astfel de deșeuri. În fine, după prima lună, nici deșeurile biodegradabile colectate nu sunt atent sortate, astfel încât să asigure producția unui compost de calitate.
Sibiu: platformele publice vor fi gata abia la vară
În municipiul Sibiu, una din problemele nerezolvate până la demararea proiectului de colectare selectivă a fost cea a lipsei platformelor pentru amplasarea recipientelor pentru deșeuri. 743 de astfel de platforme de diferite dimensiuni ar fi trebuit amenajate în cadrul unui contract semnat la finele lunii mai, cu SC Prodial SRL, din Cisnădie. Contractul prevedea execuția acestor platforme în termen de patru luni, după alte două alocate obținerii avizelor și autorizațiilor necesare. Însă, derularea contractului a întâmpinat numeroase probleme, mai ales din partea sibienilor care – trezindu-se cu lucrări de amplasare de astfel de platforme în zone noi – au protestat împotriva locurilor alese. Este de așteptat ca astfel de proteste să mai apară, deoarece nici în acest moment Primăria Sibiu nu are o listă clară a locurilor în care aceste platforme urmează să fie amenajate.
Prin urmare, cu câteva zile înainte de 5 decembrie – data la care platformele ar fi trebuit recepționate – Primăria Sibiu a decis să prelungească acest contract. ”Acesta a fost prelungit pentru o perioadă de șase luni. Până în prezent au fost realizate 199 de platforme pentru iglu și 197 de platforme pentru containerele de deșeuri biodegradabile și reziduale”, se arată într-un răspuns al Primăriei Sibiu, transmis săptămâna trecută.
Lista locurilor în care au fost amenajate aceste platforme poate fi consultată AICI
Numărul total al platformelor pentru containerele de gunoi (pentru deșeuri reziduale și biodegradabile) care trebuie amenajate în tot orașul este de 306. Iar pentru recipientele de tip iglu, contractul semnat cu firma din Cisnădie prevede amenajarea de 437 de platforme. Primăria Sibiu mai informează că, din cele peste 3,5 milioane de lei, cu tot cu TVA - cât reprezintă valoarea contractului de realizare a acestor platforme – a fost plătită către Prodial suma de 516.000 de lei (inclusiv TVA).Cinci camere video
Înaintea demarării proiectului de amenajare a acestor platforme, conducerea Primăriei Sibiu anunța că toate cele 306 platforme pentru containere vor fi pregătite pentru a putea fi supravegheate și video. ”În această primă fază au fost instalate doar cinci camere de luat vederi, în locațiile în care s-au raportat probleme în depozitarea corectă a deșeurilor. În proiectul de buget pentru anul 2017 sunt prevăzute sume pentru achiziția de noi camere astfel că, în funcție de necesități și dacă apar alte zone problematice, Primăria va instala astfel de dispozitive”, mai arată reprezentanții Primăriei Sibiu, într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului.
Cele cinci sisteme au fost amplasate pentru a supraveghea platformele de pe strada Fabricii, strada Profesor Aurel Popa și strada Hațegului. Imaginile preluate de aceste camere video sunt monitorizate de reprezentanții Poliției locale.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ocna Sibiului , Primăria Sibiu , sura mica , Turnul Sfatului , colectare selectivă , Primăriei Sibiu , Willy Schüster , Profesor Aurel Popa , deseuri reciclabile , Pentru Sibiu , Co Ecologic , Adi Eco Sibiu , precolectare , La Cisnădie , sortarea deșeurilor , Brantner Environment , Soma Salubrizare Sibiu
Vizualizari: 8148
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Gigel
Acum 12 ore
Emil
Acum 12 ore
Bitt Dannman
Acum 12 ore
Adrian
Acum 12 ore
Emil