Vineri,
04.10.2024
Parțial Noros
Acum
21°C

Unul din trei sibieni nu colectează bine reciclabilele. Iar platformele se termină la vară

Unul din trei sibieni nu colectează bine reciclabilele. Iar platformele se termină la vară

Peste 37% din totalul deșeurilor reciclabile colectate de sibieni sunt, de fapt, gunoaie reziduale, care după ce trec prin stația de sortare de la Șura Mică ajung tot în groapa de la Cristian. De cealaltă parte, Primăria Sibiu a decis să dubleze perioada de execuție a platformelor pentru amplasarea gunoaielor în spațiile publice din oraș. Iar până acum, sub ”supraveghere video” au fost puse doar cinci puncte publice de precolectare a deșeurilor.

În afară de ”vizibila” activitate de colectare și transport a deșeurilor, proiectul colectării selective demarat în Sibiu, Cisnădie, Ocna Sibiului și alte 19 de comune învecinate include și etapa de sortare a deșeurilor reciclabile și cea de ”producere” a compostului din deșeurile biodegradabile. Această ”etapă” se desfășoară în două locuri, la Cisnădie și Șura Mică. La Cisnădie există o stație de sortare pusă în funcțiune din primăvara lui 2009, în timp ce stația de sortare și cea de compost de la Șura Mică au intrat în funcțiune din toamna acestui an (fiind construite din fondurile europene care au pus bazele proiectului colectării selective în întreg județul).

Trei stații

Contractul pentru delegarea gestiunii stațiilor de sortare și compost a fost semnat de autoritățile județene de la ADI Eco Sibiu cu asocierea Brantner Environment SRL - Schuster & Co Ecologic SRL în primăvara acestui an, pentru o perioadă de zece ani. Prin contractul de asociere, cei de la Schuster gestionează stația de sortare de la Cisnădie, iar cei de la Brantner, cele două noi stații (una de sortare și una de compost) de la Șura Mică.

statie-de-sortare-deseuri-gunoi-colectare-selectiva-14

Acestea din urmă au intrat în funcțiune din luna noiembrie, odată cu demararea procesului de colectare selectivă. Procedeul este, în aparență, simplu: mașinile de la Soma descarcă deșeurile reciclabile precolectate de sibieni. Aceste deșeuri sunt apoi urcate pe linia de sortare, unde angajații Brantner împart deșeurile reciclabile pe categorii. Spre exemplu, plasticul este sortat în cinci fracții diferite: folii, plastic alb, albastru, verde și maro. După sortare, deșeurile reciclabile sunt balotate, depozitate și, ulterior, livrate către procesatorii de deșeuri reciclabile. Din banii obținuți în urma vânzării acestor deșeuri reciclabile trebuie acoperite cheltuielile de funcționare a stațiilor de sortare și compost. După prima lună de la demararea proiectului de colectare selectivă, însă, estimările arată că, deocamdată, deșeurile reciclabile colectate de sibieni nu sunt suficiente pentru a acoperi aceste costuri.

Reciclabilul de la sate a scăzut la jumătate

Înainte de 1 noiembrie 2016, data oficială a demarării proiectului de colectare selectivă în Zona 1 a județului Sibiu, compania Brantner avea în derulare mai multe contracte de colectare și transport de deșeuri, în diferite localități din județ. Localități de unde, în ultimii ani, cei de la Brantner au creat un sistem propriu de colectare a deșeurilor reciclabile.

statie-de-sortare-deseuri-gunoi-colectare-selectiva-2

După data de 1 noiembrie, însă, din aceste localități cantitatea de deșeuri reciclabile a scăzut considerabil. ”Și la sate considerăm că, în prezent, sunt mari probleme. Cantitățile de deșeuri reciclabile colectate de aici au scăzut foarte mult. Sunt la jumătate față de ceea ce colectam noi înainte. Fără a mai vorbi despre Sibiu unde cantitățile reciclate sunt nepermis de mici”, menționează reprezentanții Brantner, pentru Turnul Sfatului.

O posibilă explicație a acestei situații este în modul în care a fost gândită colectarea selectivă în mediul rural. Astfel, dacă înainte de 1 noiembrie, cei de la Brantner colectau deșeurile reciclabile ”din poartă în poartă”, după acea dată, noul sistem prevede faptul că oamenii de la sat trebuie să precolecteze deșeurile reciclabile în recipientele amplasate pe domeniul public. Iar cum în majoritatea satelor există câte un singur astfel de punct de precolectare amplasat pe domeniul public, mulți săteni preferă să arunce deșeurile reciclabile la un loc cu cele reziduale. Care le sunt ridicate de la poartă.

Mai bine de o treime din reciclabile sunt, de fapt, deșeuri

Peste 37% din cantitatea de deșeuri reciclabile care ajunge pe liniile de sortare de la Șura Mică este, de fapt, tot gunoi rezidual. ”Totul ține de implicarea individuală, a fiecăruia dintre noi. Evident că se poate și mai bine. De aici pleacă totul: de la precolectarea selectivă pe care o realizează populația. Apar și aspectele instruirii angajaților firmei de colectare, în a face o inspecție vizuală în pubele. Și mai mult decât atât, în a nu amesteca deșeurile în mașinile de colectare. Totul este ca un lanț, în care dacă se rupe o verigă, suferă întreg sistemul. Ori, este păcat să fie așa ținând cont de eforturile depuse de toți cei implicați în funcționarea unui sistem ce ar trebui să creeze confort și nu disconfort”, apreciază reprezentanții Brantner.

statie-de-sortare-deseuri-gunoi-colectare-selectiva-4

Faptul că, totuși, mai bine de o treime din deșeurile reciclabile trebuie aruncate este pus și pe seama faptului că mare parte din operatorii de la Soma nu cunosc clar care deșeuri pot fi reciclate și care nu (spre exemplu, cartonul din cofrajele de ouă nu mai poate fi reciclat, la fel nici PVC-ul sau plasticul din categoria PS – din care sunt fabricate caserolele). Aceste lipsuri afectează sistemul de colectare selectivă mai ales în relația cu operatorii economici, de la care ridică cei de la Soma astfel de deșeuri. În fine, după prima lună, nici deșeurile biodegradabile colectate nu sunt atent sortate, astfel încât să asigure producția unui compost de calitate.

Sibiu: platformele publice vor fi gata abia la vară

În municipiul Sibiu, una din problemele nerezolvate până la demararea proiectului de colectare selectivă a fost cea a lipsei platformelor pentru amplasarea recipientelor pentru deșeuri. 743 de astfel de platforme de diferite dimensiuni ar fi trebuit amenajate în cadrul unui contract semnat la finele lunii mai, cu SC Prodial SRL, din Cisnădie. Contractul prevedea execuția acestor platforme în termen de patru luni, după alte două alocate obținerii avizelor și autorizațiilor necesare. Însă, derularea contractului a întâmpinat numeroase probleme, mai ales din partea sibienilor care – trezindu-se cu lucrări de amplasare de astfel de platforme în zone noi – au protestat împotriva locurilor alese. Este de așteptat ca astfel de proteste să mai apară, deoarece nici în acest moment Primăria Sibiu nu are o listă clară a locurilor în care aceste platforme urmează să fie amenajate.

platforme-gunoi

Prin urmare, cu câteva zile înainte de 5 decembrie – data la care platformele ar fi trebuit recepționate – Primăria Sibiu a decis să prelungească acest contract. ”Acesta a fost prelungit pentru o perioadă de șase luni. Până în prezent au fost realizate 199 de platforme pentru iglu și 197 de platforme pentru containerele de deșeuri biodegradabile și reziduale”, se arată într-un răspuns al Primăriei Sibiu, transmis săptămâna trecută.

Lista locurilor în care au fost amenajate aceste platforme poate fi consultată AICI

Numărul total al platformelor pentru containerele de gunoi (pentru deșeuri reziduale și biodegradabile) care trebuie amenajate în tot orașul este de 306. Iar pentru recipientele de tip iglu, contractul semnat cu firma din Cisnădie prevede amenajarea de 437 de platforme. Primăria Sibiu mai informează că, din cele peste 3,5 milioane de lei, cu tot cu TVA - cât reprezintă valoarea contractului de realizare a acestor platforme – a fost plătită către Prodial suma de 516.000 de lei (inclusiv TVA).

Cinci camere video

Înaintea demarării proiectului de amenajare a acestor platforme, conducerea Primăriei Sibiu anunța că toate cele 306 platforme pentru containere vor fi pregătite pentru a putea fi supravegheate și video. ”În această primă fază au fost instalate doar cinci camere de luat vederi, în locațiile în care s-au raportat probleme în depozitarea corectă a deșeurilor. În proiectul de buget pentru anul 2017 sunt prevăzute sume pentru achiziția de noi camere astfel că, în funcție de necesități și dacă apar alte zone problematice, Primăria va instala astfel de dispozitive”, mai arată reprezentanții Primăriei Sibiu, într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului.

Cele cinci sisteme au fost amplasate pentru a supraveghea platformele de pe strada Fabricii, strada Profesor Aurel Popa și strada Hațegului. Imaginile preluate de aceste camere video sunt monitorizate de reprezentanții Poliției locale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

K.Samuel

Acum 7 ani

Locuiesc in Selimbar si cum suntem la "sat" am primit doar o pubela, iar deseurile reciclabile ar trebui sa le duc la o distanta considerabila de locuinta. Imi place foarte mult ideea de colectare selectiva, dar n-o sa fac niciodata drumul ala ca sa-mi arunc gunoiul. In plus, nu vad care este diferenta intre o zona de case din Sibiu si zona de case din Selimbar. Ba mai mult, la noi pe strada se afla si cateva blocuri, care tot la "sat" sunt incadrate. Ciudata impartire...
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Cand platesti impozit " pentru sat " nu te plangi ca-i mai mic decat la oras.
Raspunde

catalin

Acum 7 ani

Daca masinile de la Soma incarca containarele de plastic/metal impreuna cu cele de hartie...ce mai vreti?(cel putin asa fac in Sura Mare)...Dau vina pe oameni.In Broscarie sunt 3 recipiente pt. hartie si 3 pt. plastic.La cateva mii de oameni...sa fim seriosi.
Raspunde

marian

Acum 7 ani

Din cate vad doar pet-urile se recileaza. Pungile si restul nu ii intereseaza. Mai bine ne anunta si pe noi sa nu ne mai chinuim cu toate ambalajele sa le reciclam.
Raspunde

cetatean

Acum 7 ani

Iar containerele de tip iglu au fantele prea inguste. Chiar nu s-a gandit nimeni ?
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Platforma total inutila pe Iorga, nu pot intra masinile pana la ea. Ingraditura a fost de la inceput inchisa si pubelele pe trotuar.
Raspunde

nelu

Acum 7 ani

În Ocna au luat peturile de plastica si metalul ce a mai fost acolo deodată cu gunoiul menajer...si eu mă stresez să-l colectez separat...
Raspunde

.....

Acum 7 ani

1. la casa, in Sibiu, nu am primit inca pubele ... inca astept decizia de impunere :) 2. fantele igluurilor hartie / carton sunt impracticabile - EXCLUS sa ma apuc sa fac eu bucatele, bucatele cartoanele mari si groase sau sa ma chinui sa imping clapeta de cauciuc pentru ca, cei care au gandit sistemul, nu au avut minte sau au fost complet dezinteresati. 3. cu sticla, la fel - daca ai un burcan mare nu incape. 4. plasticul ... ce sa mai zic, in mintea celor "cu containelele", dimensiunea maxima a unei bucati de plastic este pet-ul de 2l. etc, etc, etc ....
Raspunde

Un sibian

Acum 7 ani

Toate nemultumirile si comentariile noastre oare le citeste cine trebuie ?????
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

vina apartine tuturor inclusiv noua a cetatenilor. In primult rand Primaria este de vina ca nu a terminat la timp platformele pentru pubelele de gunoi colective si unele dintre ele au fost amplasate fara a fi intrebata firma de colectare Soma daca au acces la ele sa le ridice sau nu. Apoi vina este si a firmei de salubritate ca nu a tiparit pliante mai multe care sa fie puse in posta prin care sa informeze clar cetatenii ce si cum se sorteaza si mai ales sa aiba un program clar si simplu de colectare in care lumea sa stie cand si ce pubela sa puna la poarta in fiecare zi a saptamanii (ma refer aici la cei care stau la case unde nu stii in care saptamana ridica plastic si in care doar celelalte doua pubele de biodegradabil si pubelea neagra) Apoi este vina oamenilor ca nu au deloc simt civic si mai ales bun simt de a selecta corect deseurile menajere si se planga ca au gurile mici iglurile dar nu inteleg ca daca pui o cutie intreaga in orice container ai avea ocupa foarte mult loc incat din 3 cutii aduse poate si de o singura persoana se umple tot spatiul si tot la aceasi problema ajungem a aspectului si a faptului ca nu este randuiala in zona gunoaielor... Asa ca dragi concetateni nu va mai plangeti atata si fiti lenesi si rupeti cartoanele cand le bagati in iglu nu le mai lasati langa... Firma Soma ar trebui sa refuze sa mai ridice gunoaiele acolo unde nu sunt corect sortate si atunci poate ne invatam minte asa cum s-a intamplat si in Germania cand a fost inceputa aceasta colectare selectiva cu multi ani in urma. Luati exemplul Japoniei unde exista civilizatie si au nu mai putin de 43 de categorii de sortare a gunoiului cu tot atatea recipiente in care sunt colectate...
Raspunde

.....

Acum 7 ani

NIMENI nu a spus/scris ca arunca o cutie intreaga, nepliata. O cutie se pliaza si apoi se arunca, iar in acest mod o sa incapa suficiente cutii. Problema este ca, nici macar pliate nu incap prin fantele respective. Iar, daca ai niste hartii moi (cateva ziare de ex) trebuie sa impingi cu mana clapeta de cauciuc care, mai ales pe timp de iarna, este rigida, lucru total nerecomandat intrucat, este evident ca pubelele nu sunt cele mai igienice obiecte. Ce parere ai de aceste aspecte dl. A? Zilele trecute am aruncat o piesa mai mare din plastic, 100% reciclabila. Ce ar fi trtebuit sa fac? Sa o sparg cu ciocanul inainte ca sa incapa in containere? Sa fim seriosi, ceea ce se intampla, consider ca este lipsa de respect la adresa cetatenilor. Tot procesul de colectare ar trebui sa fie realizat in asa maniera incat sa nu trebuiasca beneficiarii sa fata jumatate din treaba gunoierilor !!! Iar justificarea ca tiganii rascolesc gunoaiele, motiv pentru care sunt gurile de acces asa mici, iarasi NU ma intereseaza. Sa isi faca "politia" locala treaba !!!
Raspunde

zzz

Acum 7 ani

un asemenea proces ia ani pana functioneaza aproape de optim. aici, dupa 3 luni toata lumea sare si injura. doar rabdarea si bunul simt pot "colecta selectiv" toate problemele care sa fie indreptate ulterior, fie punctual fie sistemic, cu sau fara presiune civica.
Raspunde

.....

Acum 7 ani

Cum corectezi problema containerelor prost gandite? Le inlocuiesti? Pe cheltuiala cui? In Bucuresti, de ex, am vazut igluuri cu gurile de acces suficient de mari, astfel incat, in marea majoritate a cazurilor sa nu te chinui ca in Sibiu. Deci se poate, doar sa fie putina vointa si judecata ...
Raspunde

cineva

Acum 7 ani

dar bietii oameni care stau pe banda la sortat nu ar merita macar niste masti? ITM-ul ce face? Face aceleasi vesnice controale la agentii economici unde nu sunt probleme, ca au putin de verificat, stau in birouri sa scrie procesele verbale, zero munca de teren, timpul trece-leafa merge. De ce sa isi bata capul?
Raspunde

bogdan

Acum 7 ani

Aveti dreptate dragilor. Daca aveti ambalaje mari adunate, puteti chema "schustereii" sa le ridice. Nu cred ca se vor supara.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus