În urmă cu doi ani județul Sibiu a înregistrat o creștere a numărului de turiști de aproximativ 24 la sută, iar în ultimul an creșterea a fost de 11 procente. 2017 se anunță de asemenea unul foarte bun, însă pentru a putea ține ritmul avem nevoie de îmbunătățiri importante.
La jumătatea săptămânii trecute Consiliul Județean a fost gazda celei de-a V-a ediţie a Forumului profesioniștilor din turismul sibian, eveniment la care au participat autorități publice, operatori privați, instituții de cultură cu impact în turism, reprezentanţii ai autorității naționale pentru turism și ONG-uri cu impact în dezvoltarea turismului.
O primă concluzie a forumului a fost aceea că anul care stă se încheie a fost unul foarte bun și premisele pentru 2017 sunt cât se poate de optimiste. ”Anul 2016 a fost unul foarte bun, creșterea față de anul precedent fiind de 11 la sută. Se speră ca în anul viitor să continue trenul ascendent pentru că este un an aniversar din foarte multe puncte de vedere pentru Sibiu.
În 2017 se vor împlini zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, zece ani de la programul Sibiu Capitală Culturală Europeană, 200 de ani de la inaugurarea Muzeului Brukenthal, 50 de ani de la inaugurarea Muzeului Astra, sunt foarte multe evenimente. Mai sărbătorim 750 de ani de la atestarea documentară a municipiului Mediaș, la care se adaugă evenimentul din august – Întâlnirea sașilor din Transilvania, unde sunt așteptate 8000 de persoane, pe lângă evenimente obișnuite pe care Sibiul le organizează”, a declarat pentru Turnul Sfatului Alin Chipăilă, președinte al Asociației Județene de Turism Sibiu și organizator al forumului.
În Sibiu nu curge însă numai lapte și miere. Există numeroase probleme semnalate de turiști și angajați în sistem care au fost centralizate cu ocazia întâlnirii de săptămâna trecută.
”Au fost evidențiate și o serie de deficiențe care ar trebui remediate. Într-o ordine aleatorie aș numi aici absența unor toalete publice în oraș, în special lângă parcarea autocarelor, dar și în județ lângă monumentele și obiectivele turistice. Gândiți-vă că ajunge un autocar după o călătorie de câteva ore și turiștii se așteaptă să găsească o toaletă. Mai sunt probleme legate de gestionarea traficului în zone foarte frecventate din punct de vedere turistic, cum ar fi zona Bâlea Lac și prezența unor tarabe improvizate și inestetice, alături de lipsa coșurilor de gunoi, ceea ce creează o imagine de foarte mare dezordine și multă mizerie. O altă problemă semnalată a fost aceea a uzurii infrastructurii hoteliere, fiind folosită într-un regim destul de puternic în ultimii ani. Din ce în ce mai mulți turiști reclamă învechirea ei. Nu în ultimul rând, ne confruntăm cu o lipsă a personalului calificat, în special personalul care intră în legătură directă cu turiștii, precum chelneri sau recepționeri, dar și bucătari sau ajutori de bucătari. Acestea sunt lucrurile pe care le-am cules de turiști și participanți și pe care le vom integra în planul de lucru pentru 2017”, a mai declarat Alin Chipăilă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Muzeului Astra , Asociației Județene , Muzeului Brukenthal , Uniunea Europeană Guvernului P , În Sibiu , Consiliul Județean , Alin Chipăilă , Turism Sibiu , Bâlea Lac , Turnul Sfatului Alin Chipăilă
Vizualizari: 4683
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Amn114
Acum 1 oră
Lutte
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
X-ulescu