Miercuri,
12.05.2021
Cer Senin
Acum
23°C

Politica din deszăpezire

În momentul în care primarul Sibiului – oricare ar fi el – semnează caietul de sarcini pentru licitația de încredințare a contractului de deszăpezire a străzilor orașului ia o decizie politică: autospeciale multe pentru o deszăpezire rapidă și costisitoare sau autospeciale mai puține și – prin urmare – mai puțin costisitoare, dar care produc o deszăpezire mai lentă.

Decizia politică aici e: arunc cu banii pentru a rezerva timp de trei luni 30 de autospeciale care să țină ”asfaltul negru” în cele patru – cinci zile cu ninsoare abundentă sau cheltui moderat pentru a menține circulația deschisă, dar în condiții de iarnă?

La Sibiu, actualul contract de deszăpezire este semnat de pe vremea lui Klaus Iohannis. Care a luat decizia ca în caietul de sarcini al contractului, numărul utilajelor rezervate pentru deszăpezire să fie nouă. Primarul Klaus Iohannis și-a asumat - la fel ca și în anii trecuți - politica unor cheltuieli moderate în ceea ce privește activitățile de deszăpezire. Căci oricât de abundentă ar fi o ninsoare, la un moment dat aceasta tot se oprește, în următoarele două-trei zile deszăpezirea acoperă tot orașul, iar oamenii se întorc la celelalte preocupări cotidiene.

Este o decizie cu care oamenii pot sau nu să fie de acord. Având în vedere că – la mai toate alegerile la care a participat – Iohannis a fost ales cu scoruri care nu lăsau loc de interpretări, majoritatea celor interesați de soarta acestui oraș se presupune că au acceptat această politică a deszăpezirii cu costuri moderate. Sau, dacă nu au fost de acord cu aceasta, oricum au considerat-o prea puțin relevantă în comparație cu celelalte argumente ”pro”.

Acum par mulți – cel puțin în mediul on-line – sibienii care fac spume că, după 12 ore de ninsoare neîntreruptă, drumurile nu sunt negre. Că între blocuri e dezastru, că abia arterele principale au fost cât de cât tranzitate de cei cu lama, că… ”ninge, domnule, ninge și ăștia nu fac nimic”. Nu contează că cei atât de vocali au avut sau nu timp/dispoziție să își măture trotuarul azi-dimineață, înainte de a merge la serviciu. Contează faptul că vocalii ăștia fie nu s-au prezentat la vot pentru a-l alege pe acela care promite ”deszăpezirea instant”, fie sunt în minoritate. Iar în democrație, încă, majoritatea activă este cea care decide.

Off-topic, până una-alta, majoritatea activă a ales PSD-ul (e adevărat, mai puțin în Sibiu).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Astrid

Acum 4 ani

Am ales sa fim altfel decat altii. Se pare ca suntem intr-o pozitie care nu reprezinta interesele sibienilor. Ne-am intoarce la cele cotidiene, dar cum? Oameni care sa curete trotuarul vedem de azi dimineata. Daca nu sunt curatate trotoarele primim amenzi, dar soselele sa arate in asemenea hal nu am vazut demult. Si nu e vorba de cele din cartiere ci cele principale, Priviti Vasile Milea, Bulevardul Coposu, Bulevardul Victoriei, Bulevardul Mihai Vuteazu. Interesant este ca cei de la Selimbar fac treaba. Poate vom fi candva o anexa a Selimbarului. E bataie de joc doamna primar si viceprimari.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Joseph

Acum 4 ani

Cu tot respectul pentru votanti, domnule Deleanu. Ma intreb oare pozele nu apartin realitatii? Cele care sunt puse pe acest ziar online. Daca acel contract este semnat prost, nu se poate face o anexa la el? Si daca vrem sa fim cumpatati cu banii nu trebuia sa fim cumpatati si cu cei alocati pentru Revelion, Teatru s.a.m.d.?
Raspunde

sibian100%

Acum 4 ani

Cel mai bine ar fi daca deszapezirea s-ar face cat mai repede,Sibiul traieste pentru ca activitatea economica este una intensa,ori daca drumurile sunt blocate aceasta activitate de asemenea se blocheaza cu consecinte mai paguboase decat costurile deszapezirii.Plus ca nu cred ca exista vreo firma sau persoana care sa accepte sa fie chemat sa lucreze doar cand ninge.Cand nu ninge ce face,globuri?
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

Bun articolul si buna si solutia adoptata de Primarie ! Mai cititi inca odata articolul si poate veti intelege mai bine. Se circula in conditii de iarna si nu sunt drumuri blocate in Oras, astfel ca sa fie toate strazile negre ar fi o cheltuiala total nejustificata !
Raspunde

Astrid

Acum 4 ani

DE acord cu tine. Dar de a face soselelel negre si a nu face nimic tot pe bani, e diferenta mare. Sau mai mult vedem utilajul in Targul de la Obor. Asa ca putem citi articolul de zeci de ori dar tot nu o sa intelegem.
Raspunde

zapada

Acum 4 ani

Am dat si eu cu lopata in curte, am terminat si iar trebuia sa o iau de la capat! Ninge!O sa astept, ca omul citav la cap, cand se va opri ninsoarea, o sa ies iar la dezapezire. Pana atunci fac doar asa o" intretinere" a drumului. Cred ca e corect sa se procedeze asa si la nivel de oras, nu vad rostul dezapezirii cat timp ninge abundent, practic sunt bani arsi aiurea...
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Bun articol. "Vocalii" de pe aici nu prea conteaza, cu ei s-au obisnuit de mult cititorii. Ei nu scriu opinii, ci doar injura primaria cu orice ocazie, nu conteaza subiectul articolului. Adevarat ca mai exista si exceptii.
Raspunde

Klein

Acum 4 ani

Injura primaria pe buna dreptate,pt ca e incompetenta si plina de sifonari ai banului public,punct.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 4 ani

Nu inteleg legătură dintre deszapaezire si PSD. Care e legătură?Primaria e liberală si fdgr iar astazi nu si-au facut treaba cum trebuie. Hai sa nu le.mai tot găsim scuze si sa ii criticăm cand e cazul. Nu inseamna ca daca Ioahnnis a facut un contract ala e sfânt. Asta e o.prostie. Iar oamenii trebuie sa isi faca curat o trotuar, dar au si dreptul de a beficia de niste servicii care azi au lipsit cu desăvârsire
Raspunde

X

Acum 4 ani

Absolut pertinent articolul. De acord.
Raspunde

adri

Acum 4 ani

cred ca toata lumea observa ca si pe acest site, ca pe multe altele, s-a umplut de postaci (in mare parte psd). iar scopul lor e sa creeze o atmosfera negativa sau de nemultumire la adresa anumitor persoane/institutii...
Raspunde

(-)

Acum 4 ani

Baietica, cei ce critica aici sunt niste prosti, iar prostii nu au culoare politica!
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

zapada e 1 metru dar vreti sosele curate si uscate. asteptati sa se opreasca ninsoare si abia atunci incepe "dezapezirea"
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 4 ani

Zapada are chiar si 2 metri pe alocuri,dar la Balea Lac,iar dezapezire nu o sa vedem din parte autoritatilor,doar de la seful ala de sus(nu Hanns! ).
Raspunde

userangy

Acum 4 ani

Iasasi aceeasi tampenie cu cei care nu curata trotuarul si vocifereaza la starea drumului!!! Ce naiba are .... cu prefectura! Si iarasi o mare prostie, si din partea celui care scrie acest articol, cu drumuri negre!!! La ce s-a intamplat we asta in SB e o jignire adusa oamenilor normali sa afirmi asa ceva, cand zeci de strazi nu au vazut utilaj de deszapezire! Da, norocul fostului si actualului primar e ca alegerile sunt vara, si ca oamenii au memoria scurta, prea scurta!
Raspunde

cetatean

Acum 4 ani

Dezapezirea se face pe strazile principale, locatarii de pe strazile laterale (mai ales cei care stau pe strazi in panta - cum ar fi str. Malinului, nu platesc impozite? De ce aceasta discriminare?
Raspunde

sholdovean

Acum 4 ani

Eu am deszapezit trotuarul din fata scarii/blocului. Dar strada (Aleea Biruintei) a ramas plina de zapada. Nu a intrat niciun utilaj pe aici. DELOC. E o tampenie sa crezi ca oamenii se mobilizeaza sa deszapezeasca un drum pubplic. Trotuarul l-am deszapezit, dar si drumul? De ce naiba se fac atunci contracte de milioane de lei pentru deszapezirea numai soselelor principale? Totusi, Sibiu are doar 2, 3 bulevarde.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus