Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
21°C

Actorul Ion Besoiu a încetat din viață | Video

Actorul Ion Besoiu a încetat din viață | Video

Internat de mai multe zile la Institutul de boli cardiovasculare ”Prof. CC Iliescu”, din Capitală, actorul Ion Besoiu (85 de ani) a încetat din viață în jurul orei 11:00 a zilei de miercuri.

”Inima lui nu a mai avut putere. A beneficiat de cea mai bună asistență medicală posibilă, dar inima lui nu a mai avut putere. Contractilitatea era aproape zero, în dimineața aceasta a mai făcut un infarct, iar inima lui a încetat să mai bată. A fost un mare om de cultură”, povestesc apropiații lui Ion Besoiu. Înhumarea va avea loc în Capitală. Fiica marelui actor nu a stabilit, deocamdată, ziua.

Sibiu, dragostea mea!

La finalul anului cultural 2007, Ion Besoiu a fost personajul principal al documentarului ”Sibiu, dragostea mea”, film care evocă istoria orașului natal al lui Ion Besoiu. Doi ani mai târziu, Ion Besoiu a publicat și în Turnul Sfatului o scurtă serie de articole dedicate orașului pentru care și-a declarat dragostea.

Articolele semnate de Ion Besoiu sub același titlu, Sibiu, dragostea mea, pot fi citite aici: articol 1, articol 2, articol 3, articol 4, articol 5, articol 6.

Peste 80 de filme

Actorul Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu. A absolvit Academia de Teatru şi Muzică din oraşul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în Bucureşti, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului 'Lucia Sturdza Bulandra' pe scena căruia joacă din 1967. Ulterior, a fost timp de 12 ani, director al acestui teatru.

În cariera sa teatrală a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei româneşti. Printre numeroasele piese în care a fost distribuit, se numără: 'Livada de vişini' de A. P. Cehov (1967), 'Puricele' de Georges Feydeau (1969), 'Aceşti nebuni făţarnici' de Teodor Mazilu (1970), 'Pescăruşul' de A. P. Cehov (1977), 'Rezervaţia de pelicani' de D.R. Popescu (1983), 'Unchiul Vanea' de A. P. Cehov (1985), 'Hamlet' de William Shakespeare (1985), 'Visul unei nopţi de vară' de William Shakespeare (1991), 'Trei surori' de A. P. Cehov (1995), 'Şase personaje în căutarea unui autor' de Luigi Pirandello (1995), 'Caligula' de Albert Camus (1996), 'Mutter Courage' de Bertolt Brecht (1999), 'Există nervi' de Marin Sorescu (2001), 'Oblomov' după I. A. Goncearov (2003).

De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme, dintre care amintim: 'Ultimul cartuş', Actorul şi sălbaticii', Nemuritorii', 'Un comisar acuză', 'Toate pânzele sus', 'Revanşa', 'Drumul oaselor', 'Ultima noapte de dragoste', 'Capcana mercenarilor', 'Furtuna', 'Cartierul Veseliei', 'Castelul condamnaţilor', 'Mihai Viteazul', 'Ion, blestemul pamântului, blestemul iubirii', 'Horea', 'Colierul de turcoaze', 'Mircea', 'Kilometrul 36', 'Polul Sud', 'Această lehamite', 'Tancul', 'Lombarzilor 8' (serial TV). În 2008, a făcut parte şi din distribuţia filmului 'Cenuşă şi sânge', coproducţie Franţa-România-Portugalia, în regia lui Fanny Ardant. În 2009, Ion Besoiu a filmat pentru două episoade din telenovela 'Regina', difuzată de postul Acasă TV. A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Drăgan, Mircea Mureşan ş.a.

Cetățean de onoare

A fost preşedintele executiv al 'Fundaţiei Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt', asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

În 2001 a fost declarat cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu. A fost distins cu premiul de excelenţă al Cinematografiei Române (2002). În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanităţii 2009, devenind ambasador al umanităţii. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei şapte actori aniversaţi sub egida 'Seniori ai teatrului şi filmului românesc', alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu şi Radu Gheorghe, primind diploma 'In honoris' din partea Primăriei Generale a Capitalei şi a Teatrului Metropolis.

În cadrul celei de-a cincea ediţii a Galei Premiilor Gopo, desfăşurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră.

În august 2015 a primit și titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu.

Verdictul CNSAS anulat de instanța supremă

În aprilie 2011, Consiliul național pentru studierea arhivelor securității l-a catalogat pe Ion Besoiu drept colaborator al fostei Securități. În vara lui 2014, Înalta curte de casație și jutiție a României, prin decizia 3043, a stabilit definitiv și irevocabil că maestrul Ion Besoiu nu a fost colaborator al Securității, iar probele aduse de CNSAS nu sunt concludente și nu reflectă corect adevărul.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Sibian

Acum 7 ani

Păcat ca marii actori ai României se duc aproape toți. Adică sau dus aproape toți,singurul mare actor in viața a mai rămas Piersic . Păcat .... a fost un om deosebit, un om simplu si un mare actor de teatru si film. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe Maestrul Ion Besoiu.
Raspunde

tudor

Acum 7 ani

In 2010 a fost desemnat (in urma a peste 27.000 de voturi) cel mai mare sibian al tuturor timpurilor, dintre peste 200 de nume: www.marisibieni.ro
Raspunde

Eugen

Acum 7 ani

Un clasament al celor mai mari turnatori din randurile artistilor nu s-a intocmit. Si dupa moarte le cantati osanale turnatorilor? Cat a cotribuit activitatea de turnator la sustinerea carierei artistice? Parerea mea, mult sau f. mult!
Raspunde

cetățean neturmentat

Acum 7 ani

Despre morți, numai de bine, Eugene! Apropo... este un film românesc făcut acum vreo 12 ani care se numește chiar așa.
Raspunde

Marius

Acum 7 ani

Un mare si talentat actor! Cu disponibilitate atat pentru roluri pozitive cat si negative. O mandrie pentru urbea noastra! Dumnezeu sa-l odihneasca si arta dansului sa ne inspire pe noi, mai departe... alti trecatori prin timp...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus