Sâmbătă,
20.07.2024
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
26°C

Schimbarea la față a parcului Sub Arini: iluminat eco, poduri ”albastre”, HotSpot-uri Wifi

Schimbarea la față a parcului Sub Arini: iluminat eco, poduri ”albastre”, HotSpot-uri Wifi

2,56 milioane de lei, fără TVA, este valoarea estimată a contractului care are rolul de a schimba total iluminatul parcului Sub Arini din Sibiu.

Unul din cele mai vechi parcuri ale României – a fost înființat în 1856 – va trece în vara acestui an prin modificări ample, din perspectiva iluminatului, care a fost introdus acum 113 ani. În acest moment, în Parcul Sub Arini există 149 de sisteme de iluminat, cu un consum anual estimat la aproape 50.000 de kWh.

© Silvana Armat

”Majoritatea echipamentelor de iluminat prezintă un grad înaintat de uzură, ceea ce conduce la activități și cheltuieli de întreținere mari”, se arată în memoriul realizat de Electric Serv SRL, din Sibiu. Spre comparație, viitorul sistem de iluminat public va cuprinde 285 de sisteme diferite de iluminat de tip eco, alături de care vor fi amplasate trei puncte de tip HotSpot WiFi și opt camere de supraveghere video. Iar dacă actualele sisteme de iluminat au o perioadă de funcționare estimată la 20.000 de ore, pentru cele care urmează a fi montate este solicitată o perioadă de funcționare de până la 100.000 de ore, în care ”fluxul luminos să nu se deprecieze cu mai mult de 30%”.

Toate aceste date fac parte din caietul de sarcini al contractului pe care Primăria Sibiu tocmai l-a scos la licitație.

Intensitate diferită înainte și după miezul nopții

Proiectul are în vedere reabilitarea întregului iluminat din parc, care să poată fi și monitorizat prin soluții tehnice moderne. ”Sistemul de telegestiune a iluminatului public are rolul de a monitoriza, comanda și controla de la distanță aparatele de iluminat, într-un mod facil, pentru a permite efectuarea de intervenții prompte în caz de defect, dar și pentru reducerea costurilor aferente consumului de energie”.

© Silvana Armat

Aceste reduceri vor fi realizate nu doar prin faptul că sistemele cerute trebuie să fie din generația celor cu un consum redus, dar și prin modificarea intensității luminoase în funcție de diferite setări. Printre cele enumerate este și cel legat de orele de funcționare: de la pornire și până la miezul nopții, iluminatul în Parcul Sub Arini ar urma să funcționeze la 100% din capacitate, urmând ca după miezul nopții intensitatea luminii să fie redusă la 50%.

Totodată, sistemul de telegestiune va permite mai multe scenarii de funcționare (zile lucrătoare/zile nelucrătoare, dar și în funcție de sărbătorile de peste an – Paști, Crăciun etc.)

Locuri de joacă cu senzori de mișcare

Zonele de iluminat sunt tratate diferit, în funcție de utilizările căilor de circulație din parc sau a diferitelor puncte de interes. Astfel, proiectul a fost împărțit pe mai multe zone: pista de bicicliști, aleile pietonale, zona bustului lui Mihai Eminescu, zona monumentului Szweteney Weg (lipsită de iluminat public în prezent), pavilionul de muzică – inclusiv zona vasului de piatră și a fântânii arteziene -, locul de joacă, podurile peste pârâul Trinkbach și, respectiv, podurile de intrare în parc.

parc sub arini (34)

În ceea ce privește proiectul pe tema pistei de biciclete, acesta include și iluminat dedicat celor două zone de parcare create de-a lungul pistei (zona stadionului și a localului Bolta Rece). Bustul lui Mihai Eminescu va fi pus în valoare prin coloane multifuncționale, iar în ceea ce privește pavilionul de muzică, acesta va beneficia și de iluminat din interior, montat în partea de sus a cupolei. În cele două locuri de joacă din parc vor fi montate și sisteme de iluminat cu senzori de mișcare.

loc de joaca copii parc sub arini_foto Silvana Armat (17)

Podurile parcului – iluminate în albastru

În afara iluminării clasice a podului cel mare peste pârâul Trinkbach, prin montarea de sisteme amplasate pe stâlpi înalți de patru metri, ”pe interior, de-a lungul acestuia, se va ilumina cu ajutorul unor sisteme alcătuite dintr-un modul bandă LED de culoare albastră. Picioarele curbate ale podului vor fi iluminate cu ajutorul unor proiectoare de iluminat LED pentru iluminatul arhitectural”, se arată în memoriul scris al lucrării. Tot benzi cu LED-uri albastre va fi completat și iluminatul celorlalte trei poduri peste pârâul care traversează parcul, iar la fel se va proceda și în cazul celor șase poduri de intrare în parc.

pod sub arini

Termen de execuție – patru luni

Pentru aparatele de iluminat, garanția solicitată este de cinci ani, iar pentru accesoriile electrice, de trei ani. Camerele video, modulele HotSpot WiFi, stâlpii și componentele sistemului de control au o garanție solicitată de minim doi ani. Termenul de depunere a ofertelor de către firmele interesate a fost fixat pentru ziua de 9 februarie. Documentația procedurii de atribuire estimează că procedura de evaluare a ofertelor va dura 60 de zile, iar lucrările prevăzute în caietul de sarcini ar urma executate în termen de patru luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

© Silvana Armat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

27 comentarii

mihai

Acum 7 ani

LED-uri albastre? Dar de ce nu galbene sau rosii? Sau poate intermitente... Iar vre-o aberatie a uni arhitect peisagist amator sau si mai bine vre-o idee a unui consilier fan DISCO ?
Raspunde

Diablo, regele infernului

Acum 7 ani

Chiar ai rămas fără idei și ai nevoie să comentezi aiurea?
Raspunde

MMM

Acum 7 ani

Este plin parcul de excremente de câini.
Raspunde

@

Acum 7 ani

O minunatie! Iubesc albastrul cerului! Hai ma Mihai fi mai romantic! :))))))))
Raspunde

Astrid

Acum 7 ani

Poate montați leduri si în ,,jungla'' de la Bolta Rece....Rușine !!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mărgărit Sibiu

Acum 7 ani

Frumos
Raspunde

daniel

Acum 7 ani

Maxim
Raspunde

O clujeanca

Acum 7 ani

Oameni buni, dacă se face, nu e bine...dacă nu se face, iar nu e bine...dă-o-ncolo de treabă!!! O sa plângeți după oamenii ce lucrează tot pt voi, veşnicii nemulțumiți! Habar nu aveti ce potential are Sibiul sa se dezvolte in următorii ani...o bijuterie trebuie şlefuită "pas cu pas"!
Raspunde

RE ardelean 100%

Acum 7 ani

La bolta rece va ramane un fel de palat de boschetari care isi fac veacul in el Fereasca dumnezeu ce se intampla in el trec in aproape fiecare seara pe la ora 02-03 pm si ce sunete se aud din iterior te ia groaza
Raspunde

Ovidiu

Acum 7 ani

Daca faceti un calcul simplu 2.56 mil impartit la 285 puncte de iluminat - rezulta cca 9000 de lei pentru un rahat de stalp cu 3 leduri. Aia se caca pe ei cu mitinguri anti-gratiere in timp ce baietii destepti fac bani grei pe spinarea cetateanului. Tara de cacat. Oameni de cacat.
Raspunde

Alexandru M.

Acum 7 ani

Ok... iluminatul parcului... Dar cred că e ceva mai urgent, de exemplu: 1. Caca de la animale... ( Poliția Comunitară nu face nimic în privința celor care își plimbă câinii și nu curăță după ei ) 2. TOALETE!!! Ne lăudăm că suntem un oraș european, dar toalete publice din "părți" Nu mai zic de toalete publice automate... măcar ecotoilet să fie :(
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

n-ai mai fost de mult prin parc...dar scrii comentarii...in Sub Arini exista 3 "ecotoilet"...
Raspunde

Ana

Acum 7 ani

Raman fidela ideii ca un parc trebuie sa fie cat mai aproape de simplitate, natural, curat, fara brizbrizuri si becuri colorate fel de fel. Intr-o lume in care ne lasam zilnic prinsi de internet, televizor, chiar ma ingrijoreaza faptul ca va fi wifi in parc. De ce ati reusit sa ajungeti pana acolo cu tehnologia asta care chiar daca nu vrem sa constientizam sau sa recunoastem ne ucide putin cate putin. Pe langa faptul ca nu vor respecta natura,banii orbesc si dezumanizeaza, sa aduci artificialul si sa realizezi cat de rescolit va fi parcul nostru drag.. Te intrebi daca chiar e cea mai buna deciie. Energie verde, da interesele-s altele decat protejarea naturii. Parerile mereu vor fi impartite, striga in noi dorinta de a alinia ultimelor tendinte in materie de inovatii tehnologice, dar realizam ca suntem din ce in ce mai aproape de lucruri frumoase, dar nesanatoase. Slava Domnului ca avem inca poteci de munte unde n-a intervenit mana omului,aerul Paltinisului si minuatiile Transapinei, farmecul Marginimii si ce reuseste sa ne bucure cu adevarat sufletul: simplitatea. Un film de vazut pe nerasuflate: Frumoasa verde, apoi ne mai citim. Almatheea
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 7 ani

Darorita naturii o ajuns ursu pana in centru. Daca arata mai civilizat poate nu se aventura mos martin asa de adanc in "natura". Zic si eu, protejarea naturii nu este tot timpu evidenta de la distanta.
Raspunde

Sibiu

Acum 7 ani

Stati linistiti ca se stie castigatorul licitatiei doar caietul de sarcini a fost facut cu dedicatie pentru SC ELECTROCON SRL societatea de casa a forumului german.Oare pana cand cei de la DNA mai permit licitatile cu dedicatie a acestei primarite numite Astrid Cora Fodor care se da Alba ca Zapada dar controleaza cu mana de fier toate licitatile manjite din primarie.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 7 ani

Vor strica parcul cu ideile babei cloanta. Si mai ales cu executia tipic saseasca,mai ceva ca in Germania! Se obserca calitatea asta in tot orasul! Sibiul seamana pe zi ce trece cu un oras german in privinta calitatii! (Un oras german dupa un bombardament din anul 1944)
Raspunde

Lupu

Acum 7 ani

Mergeti in Cluj sa vedeti cum trebuie sa arate un parc adevarat ! Sibiul a ramas la nivelul 2007 ! :-(
Raspunde

Săndel

Acum 7 ani

Dacă te referi la Parcul Central din Cluj, Doamne Ferește să ajungă sub Arini așa! Parcul nostru din Sibiu e mult mai natural, mai romantic. În Cluj e mult prea antropizat.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

pun pariu ca o sa instaleze corpuri de iluminat diferite de cele instalate de firma Monolit Junior!!! dar asta doar o sa continue "stilul oltenesc" in care se construieste de multi ani in Sibiu!!!
Raspunde

...

Acum 7 ani

... din descriere am impresia ca rezultatul va fi ceva cam kitsch, executat de o firma favorizata pe baza unor necesitati alese cu dedicatie. Nimeni nu remarca abundenta ciorilor in acest parc si nici mirosul pestilential de pe aleile "colonizate" de zburatoare. In aceste zone degeaba puneti banci noi, si corpuri noi de iluminat pentru ca vor fi mereu pline de excremente si mirosul va fi suficient de respingator pentru orice iubitor al naturii. Investitii sunt necesare insa cred ca prioritatile ar fi altele.
Raspunde

wwww

Acum 7 ani

Asta-i sifonare de bani clara din partea gastii de hoti ordinari din primarie condusa de baba incompetenta astrid....DNA...Ai interdictie de la mutul klaus si codruta sa le demantelezi gasca?????
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, "sifoanele" sunt "decat" in capu' tau...
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, daca ca facem cu excrementele de caini? E o poza in articol cu o tantzica sprijinita de un trunchi de copac. Oare chiar ai curaj sa faci asa ceva in Sub Arini? :)))))))
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Jeg....bozgoresc!
Raspunde

XCX

Acum 7 ani

Citind comentariile imi dau seama ca orice s-ar face in acest oras, ar fii degeaba!!!! Nu meritam nimic, Noi vrem ca la Cluj, Brasov, Bucuresti, nu credeti ca suntem cam de nemultumit!? Ne intereseaza ce firme monteaza becurile.....de parca ar conta.....Azi maine apar mamicile cu vesnicul covor de CAUCIUC, care vara se incinge ca si asfaltul, dar nu conteaza, voi vreu ca asa este la vecini....
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

sa faca ceva corent si nu zice nimeni nimic!!! aici firma Electro Con face o expertiza ca sa primeasca tot ei contractul...sa-l dea la Monolit Junior (aia cu stadionul)...macar o sa fie aceleasi corpuri de iluminat in tot parcul!!!
Raspunde

Florir

Acum 7 ani

Sper sa monteze și câteva limitatoare de viteza pentru autoturisme pe aleea care duce dinspre Școală de Înot către parcarea de la stadion,deoarece se circula în viteza și sunt mulți copii în zona aceasta fiind și foarte ingusta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus