Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Liviu, universitarul care și-a pierdut vederea. Și care ajută acum nevăzătorii să perceapă o imagine

Liviu, universitarul care și-a pierdut vederea. Și care ajută acum nevăzătorii să perceapă o imagine

Liviu Ittu a rămas la 34 de ani fără vedere. Viața fostului profesor universitar sibian s-a schimbat complet, dar a decis că trebuie să facă ceva să îi ajute pe ceilalți. Așa a luat naștere asociația “Vedem Împreună”. În 2014, Liviu a creat primul Abecedar cu litere cu caractere latine pentru nevăzători, iar acum copiii cu probleme de vedere vor putea percepe o fotografie, prin proiectul asociației numit “Cartea Magică”.

În 2005, Liviu Ittu se bucura de cariera lui în cadrul universității “Lucian Blaga” din Sibiu. Însă, totul s-a schimbat în momentul în care a observat că începe să aibă ceva probleme cu vederea și a mers la medic. Specialistul i-a spus că nu o să mai vadă, iar din acel moment viața lui a început să se schimbe complet. În 2011 a fost nevoit să se retragă, pentru că problemele îl împiedicau să mai predea. Însă copiii săi și dorința de a-i face mândri nu i-au permis să se lase bătut.

“Copiii mi-au dat încredere”

“Meseria mea este de inginer, mi-a plăcut mecanica. Iar când am aflat că o să îmi pierd vederea, totul s-a întors la 180 de grade, practic m-am trezit dintr-o dată că nu mai pot să fac ceea ce am făcut până acum. A trebuit să mă gândesc să fac ceva, am o familie, am doi copii. În primul rând m-am gând să nu le fie rușine copiilor mei că eu nu mai am vedere, că sunt orb. Pentru că cei din jur sunt răi și judecă. Când am avut primul proiect important cu asociația, atunci când am făcut abecedarul, fiica mea a fost chemată de profesorul de istorie, a fost ridicată în fața clasei și felicitată. Și a venit foarte mândră acasă. Atunci am simțit că am făcut într-adevăr ceva, ca și copiii mei să fie mândri de mine, chiar dacă eu nu văd. Ei mi-au dat încredere în mine”, spune Liviu Ittu, președintele asociației “Vedem Împreună”. La un an de la retragerea din mediul academic, Liviu Ittu a înființat, împreună cu ajutorul oamenilor din jurul său, Asociația “Vedem împreună”. Aceasta are ca obiectiv principal integrarea copiilor cu dizabilități de vedere în învățământul de masă, aducându-i cât mai aproape de societate. Începutul a fost greu, primul sediu al asociației a fost într-o uscătorie de bloc, dar lucrurile au început încet, încet să prindă contur. În 2014, președintele asociației a creat primul abecedar cu litere cu caractere latine, în relief, special creat pentru a putea fi citit și de către copiii cu deficiențe de vedere.

Cărți realizate special pentru nevăzători

“În 2012 am înființat asociația «Vedem împreună». Am început cu un radio online, făceam cursuri cu nevăzătorii, cursuri de calculatoare. Am integrat în învățământul de masă trei copii. Începutul cu asociația a fost greu, nu știam de unde să încep. Ideea abecedarului mi-a venit în momentul în care făceam ore cu un băiat nevăzător, Paul Bogorin, când îl învățam să utilizeze calculatorul. După ce mi-a venit ideea am început să mă documentez, să găsesc soluții, să văd unde găsesc materiale. Și am mers pe ideea de 2D, unde foilea apar în relief”, povestește Liviu.

După realizarea Abecedarului, care a ajutat mai mulți copilași să citească, a urmat în 2015 un proiect în urma căruia a fost creat un manual de matematică cu cifrele arabe în relief, iar în 2016 a fost tipărită culegerea de matematică tot cu cifre și litere în relief. Anul acesta asociația vine cu un nou proiect „Cartea Magică”, prin care se va încerca prin artă și terapie emoțională să le fie dezvăluite tainele fotografiei acestor persoane care nu au avut posibilitatea să înțeleagă acest fenomen al transpunerii unui obiect real într-o fotografie. De acest proiect vor beneficia 10 copilași de la Școala Incluzivă Nr.2 din Sibiu.

O „carte magică”

“La Cartea Magică m-am gândit iarăși să fac ceva ce nu a mai făcut nimeni pentru nevăzători. Am fost la o conferință în Timișoara și acolo s-a vorbit și despre fotografie și nevăzători. Cineva din sală spunea că de ce să le faci poze la nevăzători, că oricum ei nu pot vedea fotografia respectivă. Și acolo mi s-a aprins beculețul. Și am zis să încerc o metodă să înțeleagă și cei care nu văd cum apare transformarea asta și să înțeleagă și ei ce înseamnă o cană, o mașină. Și apoi să poată fotografia și ei și apoi să își dea seama cum apare obiectul fotografiat pe hârtie. Am zis că la sfârșitul proiectului strângem toate fotografiile copiilor, și fiecare va avea o carte a lui”, povestește președintele asociației. Pe viitor, asociația dorește să realizeze o bază sportivă pentru persoanele cu dizabilități, unde să vină să facă sport. În momentul de față a fost achiziționat spațiul în care urmează să se facă acest centru. “Este foarte mult de lucru, idei sunt, sper să găsim și oameni care să lucreze. De multe ori zic, dacă vedeam puteam să face eu asta și asta. Dar tot eu stau după aceea și îmi zic că dacă vedeam nu ajungeam aici. Nu mai făceam asta”, mărturisește Liviu Ittu.

În județul Sibiu, potrivit datelor furnizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, există cca. 1920 de persoane cu deficiențe de vedere, printre ele fiind 230 de copii. Doar cinci dintre acești copii sunt integrați în sistemul de învățământ special și trei în învățământul de masă.

Comentarii

6 comentarii

Magda

Acum 4 ani

Felicitari d-le Ittu !
Raspunde

no mercy

Acum 4 ani

Felicitari!
Raspunde

Andreea B.

Acum 4 ani

Avem nevoie de astfel de oameni! Avem nevoie de astfel de stiri! Felicitari, Liviu!
Raspunde

Unul

Acum 4 ani

Felicitari! Dar informati-va va rog mai bine. Eu nu cred ca avea titlu de profesor universitar. Faceti va rog diferenta intre profesor universitar si asistent sau altceva sub titlul de profesor universitar!
Raspunde

Celalalt

Acum 4 ani

Chiar conta ce făcea inainte ? Refuz sa inteleg astfel de comentarii. Stim bine ce papagali se lauda prin universitati si modul lor machiavelic de a evolua. Dar la final titlul conteaza, nu modul in care l-au obtinut.
Raspunde

Unul

Acum 4 ani

In comentariul meu faceam referire la folosirea titlului de profesor universitar in mod neadevarat. Adica autorul articolului nu a fost informat corect. Il stiu pe domnul Ittu Liviu, si mai stiu ca nu avea titlu de profesor universitar. Este penibil ca un jurnalist sa foloseasca atat de usor niste termeni. asta e problema, nu subiectul in sine al articolului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus