Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Noul președinte al Germaniei, cetățean de onoare al Sibiului. Astrid Fodor: ”sunt foarte bucuroasă”

Noul președinte al Germaniei, cetățean de onoare al Sibiului. Astrid Fodor: ”sunt foarte bucuroasă”

Noul președinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, este și Cetățean de onoare al Sibiului, titlu primit în martie 2015. Fost ministru de Externe al celei mai puternice țări din UE, Steinmeier este considerat un apropiat al Sibiului.

Frank-Walter Steinmeier îi urmează în funcția de președinte al Republicii Federale Germania lui Joachim Gauck (al cărui mandat a început în 2012), care, la rândul său, a vizitat Sibiul în cursul anului trecut. Steinmeier a fost ales președinte în cursul zilei de duminică, pentru un mandat de cinci ani. “Transmit public felicitările mele domnului Steinmeier pentru alegerea domniei sale în funcția de Președinte al Germaniei. Sunt foarte bucuroasă că un cetățean de onoare al Sibiului a fost ales într-o funcție publică atât de importantă. Sper ca foarte curând domnul Steinmeier să viziteze orașul nostru și în această nouă calitate,” declară Astrid Fodor, primarul Sibiului, într-un comunicat de presă remis redacției Turnul Sfatului.

În 9 martie 2015, Astrid Fodor este cea care – în calitate de primar interimar al orașului – i-a înmânat actualului președinte al Germaniei cheia simbolică a Sibiului și actul prin care i se oferă titlul de cetățean de onoare. ”Nu pot decât să vă mulțumesc călduros pentru această distincție care mă onorează. Mă bucur să mă aflu din nou, după opt ani, la Sibiu. Este ca și cum s-ar fi întâmplat ieri. Țin minte că am fost întâmpinat de Klaus Iohannis, pe atunci primar, chiar în această clădire. Atunci mi-a prezentat din planurile și ideile sale pentru viitor. Doamna Fodor, aveți datoria de a continua aceste eforturi”, declara, acum doi ani, Steinmeier la Sibiu. Era a doua vizită a sa în orașul de pe Cibin, după cea din 2007, când a asistat la deschiderea programului Sibiu – Capitală culturală europeană.

Un titlu amânat ”electoral”

Titlul de cetățean de onoare al Sibiului acordat ministrului de Externe al RFG din acea perioadă, , Frank-Walter Steinmeier, trebuia acordat, inițial, în toamna anului 2014, când șeful diplomației germane avea planificată o vizită în România. Vizita a fost amânată, relata atunci Turnul Sfatului, deoarece Guvernul Ponta nu a considerat oportună vizita ministrului German de externe în orașul al cărui primar intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Amânarea a avut loc în contextul în care Steinmeier, lider al socialiștilor germani, a avut o poziție extreme de dură față de Guvernul Ponta, în 2012 când s-a luat decizia restrângerilor atribuțiilor Curții Constituționale. "Este inacceptabil să restrângi în doar câteva zile atribuțiile Curtii Constituționale, să adaptezi procedurile parlamentare (scopului tău, n.r.) și să ocupi funcții importante peste noapte”, declara în 2012 liderul socialiștilor din Bundestag-ul german, Frank-Walter Steinmeier.

Foto: Primăria Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

oau

Acum 7 ani

Cred ca-i are de bine pe poanta si pe-ai lui....din ce zice in articol....
Raspunde

Ich

Acum 7 ani

Este o mare onoare pentru Sibiu ,iar dlui Președinte ales ii uram multa energie pozitivă în noul mandat în fruntea Germaniei.
Raspunde

Zexe

Acum 7 ani

A mai ramas vreun neamt din Germania care sa nu fie cetatean de onoare al Sibiului? Nu cred!
Raspunde

sibian100%

Acum 7 ani

Tot Ponta-i de vina,si Ceausescu .Venea el neamtul cand era Astrid tanara dar nu l-au lasat.
Raspunde

ger

Acum 7 ani

De mentionat ca ministrul federal Frank-Walter Steinmeier va sosi, in dupa-amiaza zilei de 31 decembrie 2006, la Sibiu, pentru ca in noaptea Anului Nou sa fie prezent la Bucuresti, unde va participa, alaturi de celelalte personalitati din strainatate invitate in Romania (printre care si presedintele Parlamentului European, Josep Borrell Fontelles), la manifestarile dedicate sarbatoririi aderarii. In prima dimineata a anului 2007, Frank Walter Steinmeier si Josep Borrell se vor deplasa in Bulgaria, pentru a lua parte si la festivitatile similare din tara de la sud de Dunare.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea va rog, toleranta maxima cu aceasta tanti, face si ea ce poate!....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus