Sâmbătă,
25.09.2021
Ploi Scurte
Acum
13°C

Dan Barna: ”Ce propune doamna Turcan e ca USR să aducă credibilitatea într-o structură osificată”

Dan Barna: ”Ce propune doamna Turcan e ca USR să aducă credibilitatea într-o structură osificată”

Deputatul USR de Sibiu, Dan Barna, închide orice discuție cu PNL în perspectiva unei fuziuni. Chiar și pe termen lung. În opinia deputatului, liberalii trebuie să-și reformeze mai întâi partidul, pentru a-și recăpăta credibilitatea în ochii propriilor simpatizanți. Dan Barna a spus într-o emisiune Turnul Sfatului TV că USR este un partid în care cel mai important atu este credibilitatea, iar până când PNL nu se va reforma, ”nu este un partener de alianță în nici un mecanism”.

”Față de PNL există o așteptare majoră în societate, că are nevoie de o reformă reală”

Dan Barna este de părere că PNL are o datorie față de propriul electorat în ceea ce privește reformarea, într-un răspuns privind declarația liderului interimar al liberalilor, Raluca Turcan, care spune că pe termen lung se poate vorbi de o fuziune între USR și PNL. ”Fuziunea este exclusă pe orice fel de termen, pentru că USR e o mișcare activă, care și-a dovedit viabilitatea prin modul în care a intrat în parlament. Deci de ce ar vrea să facă asta? Nu e un partid de genul UNPR, o remorcă care a fost luată de alt partid. Fuziunea este exclusă, oricum ne-am uita. Celălalt aspect, al unei alianțe despre care a spus doamna Turcan, nu este de nici un fel de actualitate și de fapt acesta a fost și răspunsul venit de la Sibiu și a fost și răspunsul venit și de la București. Nu este de actualitate în acest moment, pentru că PNL-ul are o datorie față de electoratul său și față de cetățenii români, care prin felul care s-au manifestat la ultimele alegeri, au avut solicitarea de a se reforma. Față de PNL există o așteptare majoră în societate, are nevoie de o reformă reală, are nevoie să înlocuiască o bună parte din membrii care au probleme penale, de moralitate, de traseism și așa mai departe. Până când PNL-ul nu va înțelege să-și facă această reformă nu este un partener de alianță în nici un mecanism”, a spus Dan Barna.

PNL, pe calea PNȚCD

Deputatul crede că liberalii pot avea soarta PNȚCD, în cazul în care nu se trezesc la timp. ”Sper din tot sufletul să poată să facă asta, pentru că dacă nu vor fi în stare să facă asta… Pentru România în ansamblu și pentru societatea românească, o scufundare sau o dispariție a PNL-ului cum s-a întâmplat din nefericire cu PNȚCD-ul, care a plecat din aceleași premise sau de credibilitate istorică după 90 și acum vedem că e un partid decorativ… Dacă se va întâmpla același lucru cu PNL-ul va fi o mare problemă pentru clasa politică românească”, a declarat Barna.

”Credibilitatea este valoare pe care USR nu o poate tranzacționa”

Deputatul susține că unul din avantajele pe care USR îl are în fața celorlalte partide parlamentare este că are credibilitate și că face membrii sunt curați din toate punctele de vedere. ”Ce propune doamna Turcan e ca USR să aducă credibilitatea într-o structură osificată. Ori tocmai credibilitatea este valoare pe care USR nu o poate tranzacționa sau să o propună într-o alianță. (…) Valoarea în jurul căreia e construit acum USR-ul este acest profesionism al resurselor umane. Dacă vom reuși să construim, să menținem acest plafon în jurul acestei valori: profesionalism, cinste și luptă împotriva corupției, vom reuși. Văd asta în parlament. Suntem 43 de parlamentari. Apar evident discuții. Dar ei sunt fundamental cinstiți, ca valoare socială. Și asta se vede. Știți unde se vede? La doamnele care ne servesc la restaurant sau la cantină. Care fac glume cu noi și ne spun că suntem diferiți. Element care ne arată că acum suntem unde trebuie să fim. Pe termen lung probabil va fi o dificultate de adaptare și e cu atât mai greu a ne lăsa fuzionați cu un partid care are toate tarele vechii clase politice, pentru că despre asta e vorba. Și nouă ni s-a oferit lucruri din acestea: ia-ți o chirie, nu sta în ea și recuperezi banii… E aberant, pentru că e un mod de a face lucrurile pe care noi îl refuzăm, dacă facem același lucru vom sfârși în același loc”, a spus Dan Barna.

”USR este vânat”

Deputatul de Sibiu spune că USR este vânat și că imaginile cu senatorul Mihai Goțiu nu pot spăla ”păcatele” PSD și PNL din parlament. ”USR este vânat, tocmai din această perspectivă pentru că așteptarea este de la USR de trei ori peste media umană. Goțiu și-a asumat greșeala și a și donat salariul pe o săptămână unei cauze sociale la modul real, nu numai declarativ, cu toți ceilalți somnoroși pe care-i avem în fotografiile din lunile și anii trecuți, ceea ce arată o altfel de asumare a propriilor dificultăți. Și am văzut acum în ultimul interviu pe care l-a dat că admite că are o anumită problemă de respirații și a fost de acord să meargă la analize medicale să-și rezolve problema. La PSD avem oameni cu probleme penale majore, la PNL la fel, la USR a adormit unul. Adică ce comparăm?”, a întrebat Barna.

”…un alt coleg ar fi avut o șansă mai mică de implicare”

Dan Barna a explicat și care a fost motivul pentru care nu a candidat pentru șefia organizației județene a partidului sau pentru un post de vicepreședinte. ”Nu am candidat pentru că am considerat că trebuie să fie implicați mai mulți în managementul filialei. Dacă eu aș fi candidat pentru o poziție de vicepreședinte, să spunem, era o șansă să fiu ales, dar un alt coleg ar fi avut o șansă mai mică de implicare, și atunci am candidat pentru o funcție de simplu membru al Biroului Local pentru a-mi putea ajuta colegii, dar consider că ei fac o treabă excelență aici”, a spus Dan Barna. Dar nu exclude o candidatură la alegerile naționale ale USR. ”În aprilie-mai va fi congresul USR pe România. E o decizie pe care urmează să o iau”. Legat de posibila intrare a lui Dacian Cioloș în USR, Dan Barna spune că există discuții, însă nimic concret în acest moment. ”În acest moment, domnul Dacian Cioloș evident că dorește să contribuie pe mai departe la calitatea vieții sociale și politice din România. Înțeleg că poartă discuții cu spectrul politic pe care îl consideră relevant și util. Nu avem discuții instituționale, e tot ce vă pot spune în acest moment. Orice resursă umană valoroasă care dorește apropierea de USR este bine venită”, a mai spus Barna. Emisiunea poate fi vizionată aici:

https://youtu.be/l923Q0PDhbc

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Teo

Acum 4 ani

Afirmatii de la reprezentantul unui partid aflat in hibernare desi vine primavara.Au vandut gogosi alegatorilor, promitand un altfel de politica,dar de unde nu e ,nici D-zeu nu cere.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 4 ani

Esti prost. Stai jos! 3! Alta intrebare?
Raspunde

Georg

Acum 4 ani

Vlad Alexandrescu (USR): În nici un caz nu am accepta o alianţă sau o fuziune cu PNL Autor: Cosmin Ruscior I 27 Februarie 2017 PNL seamănă foarte mult cu PSD, nu atât la centru, cât în teritoriu, declară la RFI senatorul USR Vlad Alexandrescu. El spune că Uniunea Salvaţi România nu ar accepta în nici un caz o alianţă sau o fuziune cu liberalii. __________________________ Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a vorbit recent la Adevărul Live despre posibilitatea unei alianţe sau chiar fuziuni a partidului său cu USR. În replică, senatorul USR Vlad Alexandrescu respinge aceste variante: “În nici un caz nu am accepta! Noi am spus încă din campania electorală şi suntem extrem de atenţi la ceea ce am spus şi am promis alegătorilor noştri că nu va exista nici un fel de alianţă sau de fuziune cu vreunul din partidele vechi”. “În opinia noastră, PNL-ul seamănă foarte mult cu PSD-ul, nu atât la centru, cât în teritoriu. De altfel, în momentul de faţă e foarte clar că PNL-ul are foarte mari probleme de gestiune internă a resurselor umane. Aşteptăm să vedem Congresul care a fost anunţat, să vedem cum se clarifică toate aceste probleme interne ale PNL-ului, cum acest partid va renaşte, sperăm că va renaşte într-un fel din starea în care se află acum. În nici un caz nu poate fi vorba de o alianţă sau de o fuziune în viitorul apropiat”, precizează Vlad Alexandrescu. LINK Vlad Alexandrescu (USR): În nici un caz nu am accepta o alianţă sau o fuziune cu PNL http://www.rfi.ro/politica-93373-vlad-alexandrescu-usr-alianta-fuziune-pnl
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nene Bârna, consecventa, una din trăsăturile de caracter ale politicianului onest si credibil, nu te caracterizează! Pai, ce făcuși bre, acum o dai la-ntors cu "iubi a noasta" dupa ce-o făcuși cool?.....Oricum, noi suntem mult mai interesați de idilele tale cu "fetili" de la bucătăria Parlamentului....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus