Sâmbătă,
27.11.2021
Cer Senin
Acum
12°C

Un bun samaritean dotează Ambulanța Sibiu cu primul aparat de resuscitare din județ

Un bun samaritean dotează Ambulanța Sibiu cu primul aparat de resuscitare din județ

O donație în valoare de 15.000 de euro a făcut posibilă achiziționarea mai multor aparate de către membrii Asociației „De la noi pentru noi” Ambulanța Sibiu. Astfel, începând din această săptămână vor putea fi folosite un manechin, un aparat de masaj cardiac precum și trei transluminatoare pentru vene. De departe, cel mai costisitor a fost aparatul de resuscitare , costând 10.000 de euro.

La sfârșitul anului 2016, o persoană care nu vrea să-și dezvăluie identitatea, a donat suma de 15.000 de euro, bani care au fost investiți în achiziționarea unor aparte medicale. Alături de un manechin nou, care permite membrilor asociației să facă mai multe cursuri de prim ajutor în mai multe locuri, a fost achiziționat primul aparat de masaj cardiac din județ. Acesta execută ca la carte procedurile pe care ar trebui să le execute o persoană calificată, având avantajul că acesta nu se oprește, cum se întâmplă în cazul în care apăre oboseala persoanei care execută manevrele de resuscitare.

„Demersurile noastre pentru Ministerul Sănătății nu au avut rezultatul favorabil pe care l-am fi așteptat pentru că se folosește pe o tranșă îngustă și anume la bolnavii hipotermici. Ținând cont că noi avem multe echipaje unde există personal feminin, o resuscitare este epuizantă, cu atât mai mult dacă pacientul este hipotermic. Acest aparat este folositor pentru că nu mai este un om din echipaj care să facă mereu acest masaj. Acesta se face complet și la parametrii care trebuie pentru că este un dispozitiv mecanic și nu mai apare oboseala umană și acel om care era antrena să facă asta, poate să facă altceva”, spune dr. Ovidiu Rafa, președintele asociației.

aparat masaj cardio respirator

Chiar dacă mai exista un manechin, achiziționarea celui de-al doilea este justificabilă, spun reprezentanții asociației. „În cadrul asociației avem 28 de formatori care livrează cursuri de prim ajutor în instituții, firme, și era nevoie pentru că mai era un manechin, dar era insuficient”, specifică Liliana Blaga, coordonatoarea asociației.

Tot mai multe firme și instituții apelează la cursuri de prim ajutor, iar fiindcă cererile au crescut, formatorii nu puteau să fie în două locuri în același timp pentru că nu aveau acest manechin. „Avem niște parteneriate, chiar și cu Poliția Română în care se țin cursuri deoarece la cele mai multe accidente rutiere ajung înaintea noastră și se pot ghida să recunoască dacă este un om inconștient sau este în stop cardiac și pot să înceapă manevrele de resuscitare”, explică dr. Ovidiu Rafa.

În filmulețul de mai jos se poate vedea cum funcționează aparatul de masaj cardiac.

Noile achiziții au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, la care a fost invitat și fostul deputat de Sibiu Ioan Tămâian. El spune că în timpul mandatului său a colaborat cu serviciul de ambulanță și a trimis pe nenumărate rânduri informări Ministerului Sănătății vizavi de nevoile acestui serviciu.

„O perioadă de doi ani și mai bine, am colaborat în sensul că în calitatea mea de deputat am susținut anumite demersuri ale serviciului de ambulanță, nu numai din Sibiu, ci și din țara. În perioada respectivă am făcut nenumărate întrebări și interpelări la Ministerul Sănătății și sigur că și domnul Prim-ministru de la vremea aceea, Dacian Cioloș, cărora le-am cerut să rezolve într-un mod cât se poate de rapid și benefic aceste nevoi, dat fiind faptul că un aparat de masaj costă 10.000 de euro”, spune Ioan Tămâian.

Comentarii

5 comentarii

Baba

Acum 4 ani

''Bun samaritean'' e pleonasm exceptind cazul in care tipu' e virstnic in ultimul hal,daca ati prins subtilitatea!.
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

doar tu esti destul de subtil/a sa iti prinzi ideile adanc ingropate. "bunul samaritean" e o sintagma universal acceptata din...biblie
Raspunde

Baba

Acum 4 ani

Mea culpa ! As retracta da' rana din pulpa nu ma lasa.
Raspunde

Vecina

Acum 4 ani

Ce baba proasta
Raspunde

Baba

Acum 4 ani

''În perioada respectivă am făcut nenumărate întrebări și interpelări la Ministerul Sănătății și sigur că și domnul Prim-ministru de la vremea aceea, Dacian Cioloș, cărora le-am cerut să rezolve într-un mod cât se poate de rapid și benefic aceste nevoi, dat fiind faptul că un aparat de masaj costă 10.000 de euro''. Tradu-mi desteapto!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus