Marţi,
27.09.2022
Parțial Noros
Acum
18°C

Sibiul are buget adoptat pentru 2017. Adoptat în osanalele liberalilor

Sibiul are buget adoptat pentru 2017. Adoptat în osanalele liberalilor

Laude necontenite au curs în ședința Consiliului local Sibiu din partea liberalilor la adresa primarului Astrid Fodor. Motivul acestor laude a fost proiectul de buget al orașului pe anul în curs, proiect adoptat în unanimitate.

Un buget record de peste 158 de milioane de euro (712,2 milioane de lei) au avut de aprobat consilierii locali ai Sibiului în ședința extraordinară ce a avut loc luni după-amiază. Înaintea votului, proiectul a avut parte de o scurtă prezentare din partea primarului Astrid Fodor. Care a pus accentul pe faptul că adoptarea acestui buget se face târziu (anul trecut a fost adoptat în 28 ianuarie) din cauza întârzierilor înregistrate în adoptarea bugetului de stat al României pe anul în curs. Faptul că Sibiul are un buget adoptat abia în martie va îngreuna modul de cheltuire a banilor, mai apreciază Astrid Fodor. „Execuția bugetului va fi și mai dificilă deoarece perioada de implementare a proiectelor s-a scurtat cu trei luni“, a anunțat Astrid Fodor, justificând de pe acum faptul că nu toate marile proiecte propuse vor putea fi și implementate în cursul acestui an.

Creștere de 12%

Dacă ignorăm excedentul bugetar-record pe care Sibiul l-a înregistrat anul trecut (peste 271 de milioane de lei), veniturile proprii estimate a fi realizate în cursul acestui an sunt mai mari cu 12% decât cele de anul trecut. Primarul Astrid Fodor a anunțat că această creștere se bazează exclusiv pe dezvoltarea economiei locale și a pieței imobiliare, fapt care generează mai multe taxe și impozite locale, dar și cote defalcate din impozitul pe venit mai mari. „Am prevăzut cheltuieli pentru buna funcționare a orașului, pentru iluminat, curățenie, transport în comun, întreținerea străzilor și așa mai departe. La capitolul Investiții sunt și sume alocate pentru continuarea lucrărilor începute anul trecut, dar și sume pentru lucrări noi, în special în zonele rezidențiale. Lucrări la rețelele de apă și canal, la infrastructura rutieră. O altă investiție importantă pe care o vom începe anul acesta o reprezintă cele patru blocuri de locuințe sociale cu 88 de apartamente”, a mai anunțat Astrid Fodor.

Primarul Sibiului a vorbit consilierilor locali și despre alocările bugetare mai mari decât anii trecuți prevăzute pentru serviciile din subordinea executivului local. Cea mai mare creștere în alocarea de resurse financiare o are Serviciul școli și grădinițe, cel mai mare proiect din zona Învățământului fiind cel de construire a unei noi clădiri în care să funcționeze Liceul de Artă. „Sume mari au fost prevăzute și pentru documentațiile tehnice necesare acelor proiecte pentru care vrem să atragem fonduri europene, dar și pentru proiecte care vor fi finanțate din veniturile proprii sau din împrumuturi de la BERD“, a mai completat Astrid Fodor. Primarul a amintit și de cele zece milioane de lei alocate achiziției a zece noi autobuze. „Este un început de înnoire a flotei“, a explicat primarul.

Liberalii: „sunteți un bun primar, doamna Fodor“

În afara primarului Astrid Fodor, înaintea supunerii la vot a proiectului bugetului Sibiului pe anul în curs a mai luat cuvântul doar consilierul local Mariana Brunchea (PNL). Aceasta a lansat o amplă pledoarie în favoarea actualului executiv local, gratulat în mai multe rânduri pentru modul în care este administrat orașul. „Din punctul meu de vedere, un bun primar trebuie să fie un bun administrator. Iar un bun administrator este o persoană care identifică în mod corect toate resursele bugetare și, alături de aparatul Primăriei, asigură funcționarea tuturor serviciilor prin alocări la toate capitolele. De acest lucru pot să vă asigur, că sunteți un bun primar, doamna Fodor. Aveți tot suportul nostru, al consilierilor liberali“, și-a început alocuțiunea fosta candidată la fotoliul de primar.

Mariana Brunchea a adus laude și șefilor Direcțiilor Investiții și Tehnică și Serviciului școli pentru modul în care au condus investițiile din oraș în cursul anului trecut. „Primele două pentru că au reușit să se încadreze în termenele de dare în folosință a unor străzi, astfel încât iarna aceasta nu ne-a prin cu șantiere desfundate. Iar Serviciul Școli pentru modul exemplar în care a finalizat investițiile înainte de începerea anului școlar“, și-a justificat Brunchea laudele.

„Avem un procent de reabilitare a străzilor foarte mare. Din acest an, foarte multe școli vor primi un aspect nou“, Mariana Brunchea, consilier local din partea PNL
Reprezentata liberalilor a comentat scurt și situația excedentului bugetar, la care Primăria a ajuns – conform spusele primarului Astrid Fodor – din cauza procedurilor de achiziție publică, proceduri caracterizate drept extrem de greoaie în urma modificării legislației în domeniu. „Dacă unii dintre noi spun că acesta nu este un lucru bun, părerea mea este că e un lucru de bun augur faptul că prezenta administrație are resursele necesare de a aborda proiectele mari fără alte finanțări“, a comentat Mariana Brunchea. Ea a ținut să puncteze și alocarea a 200.000 de lei din bugetul pe anul în curs pentru achiziția de consultanță în domeniul achizițiilor publice. „Susțin cu tărie propunerea doamnei primar Fodor în ceea ce privește consultanța în licitații, care va acoperi lipsa personalului care lucrează la Achiziții“, a apreciat Brunchea. La final, proiectul de buget a fost adoptat în forma prezentată cu unanimitate de voturi.

Citește și

Primăria își propune să dubleze, în acest an, lucrările noi din oraș. Lista din buget

Cine și cum își ia partea leului din bugetul Sibiului pe 2017?

Sibiul are un buget record în 2017: 713 milioane de lei. Cum s-au împărțit banii

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

George

Acum 5 ani

Să mori de ras nu alta. Să lauzi un primar care are excedent bugetar de peste 200 de milioane de lei. Oare cine este idiot? Klaus Verner Iohannis care îi reprosa lui Ponta exact faptul că a avut excedent bugetar sau această doamna consilier de meserie numită Brunchea. Oricât nu îl simpatizez pe Iohannis nu poate fi comparat cu această toapa a politicii sibiene. Si nu cred că această primarita are nevoie de pupaturile în dos ale acestei liberale că doar de la lipsa de caracter a unor asemenea specimene sa dus în cap partidul național liberal.
Raspunde

George

Acum 5 ani

Si apropo cine vrea să parieze că în 2017 excedentul bugetar va fi de peste 300 de milioane asta pentru a se demonstra ce valoroasă este primarita numită Astrid Cora Fodor?
Raspunde

Baba

Acum 5 ani

„Susțin cu tărie propunerea doamnei primar Fodor în ceea ce privește consultanța în licitații, care va acoperi lipsa personalului care lucrează la Achiziții“.N-ar fi liberala daca ar avea alta opinie fosta membra PDLNu s-ar putea si o alocare miculuta,intre 500000 si 1000000 pentru consultanta in privinta montarii capacelor de canal?Daca suma-i mica,macar pentru o tema de proiectare?E chiar pacat sa ne zgircim la citiva leuti.
Raspunde

Vica

Acum 5 ani

Alo, doamna Brunchea, de proiectul pt construirea unui spital în parteneriat cu Consiliul Județean nu se mai vorbește nimic, oare acesta nu este un proiect mare care cu siguranță este o prioritate, dar asta doar în campania electorală, altfel avem alte priorități .....
Raspunde

Valentina M.

Acum 5 ani

Copilul meu are 2 ani. L-am pus pe "lista de asteptare" pentru 2018, la gradinita. E normal doamna Fodor? De ce am facut asta? simplu, gradinita e langa serviciul meu, sunt divortata si mai trebuie sa merg la munca, nu-mi permit una privata.
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, despre care liberali vorbiti? Ah, imi cer scuze, uitai ca cei "adevarati" ai de la ALDE, fura "uitati" pe dinafara...
Raspunde

strategie

Acum 5 ani

cand vom vedea si altceva inafara de asfaltari si reasfaltari atunci mai vorbim de strategie la nivel inalt..pana atunci suntem departe...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus