Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Interviu cu prof. dr. Adriana Stănilă, oftalmolog: „Copiii pot deveni miopi pentru că stau cu orele pe telefon”

Interviu cu prof. dr. Adriana Stănilă, oftalmolog: „Copiii pot deveni miopi pentru că stau cu orele pe telefon”

Primul control oftalmologic ar trebui făcut până la grădiniță. Asta în cazul în care nu se observă vreo anomalie mai devreme. Utilizat pe termen lung, telefonul, atât de prezent în viața copiilor, poate duce la o falsă miopie. Despre toate acestea am stat de vorbă cu prof. dr. Adriana Stănilă, medic oftalmolog cu o experiență de peste 30 de ani în cadrul Spitalului Județean Sibiu, precum și în cadrul cabinetelor private.

Reporter: La ce vârstă ar trebui să se facă primul control oftalmologic?

Adriana Stănilă: Controlul oftalmologic se face atunci când se observă ceva deosebit, patologic la ochii copilului, chiar de la naștere. Dacă se observă ceva cum ar fi deviația strabică unilaterală permanentă, o pleoapă mai căzută, un ochi mai mic, un ochi mai mare, pupila albă sau orice asimetrie sau anomalie ar trebui consultat urgent de un specialist oftalmolog. În caz contrar, consultul oftalmologic ar trebui să se facă până la grădiniță, când copilul devine cooperant și poți să te înțelegi cu el. Atunci este cel mai indicat moment pentru a testa vederea copilului.

Rep: Ce teste ar trebui să cuprindă un control oftalmologic complet în cazul unui copil?

A.S.: Prima dată încercăm să-i testăm acuitatea vizuală, monocular, pe un ochi și apoi pe celălalt. Apoi, se testează vederea binoculară, de unde aflăm dacă vede cu amândoi ochii și dacă vede stereoscopic.  Măsurăm, apoi,  viciul de refracție, adică defectul de vedere, pentru a vedea și defectul latent, nu doar cel manifest, prin ciclopegie. Cicloplegia este obligatorie la copii pentru a determina corect defectul de vedere. Pe urmă, se corectează în funcție de problema depistată. Mai departe se examinează fundul de ochi. Pe cei foarte mici, trebuie să-i anesteziem pentru a le face o examinare corectă.  Dacă găsim vreo patologie deosebită, continuăm examinările.

Rep: Pot cauza probleme de vedere televizorul, calculatorul, tableta sau telefonul? 

A.S.: Da. Foarte mulți copii devin miopi, adică cu vedere scurtă din cauza statului foarte aproape la telefon sau laptop deoarece își blochează ochii în vederea de aproape. Aici avem de-a face cu falsa miopie sau miopia de școală. Acum, însă, am putea să-i zicem miopie de telefon. Pe lângă asta, dau uscăciune ochiului. Cum stau foarte atenți, uită să clipească. Uscăciunea ochiului a devenit o patologie a epocii moderne la copii și tineri

Rep: Cum pot fi reduse efectele pe care le au aceste dispozitive asupra vederii?

A.S.: În ceea ce priveste uscăciunea oculară, să clipim mai des și să bem apă mai multă. Pe lângă asta, să avem și un regim alimentar sănătos, bogat în fructe și legume. Patologiile legate de vedere sunt de obicei înnăscute. Statul la televizor, laptop sau telefon poate amplifica un defect deja existent.

Rep: Cât ar fi indicat să stea un copil în fața unui dispozitiv electronic astfel încât acesta să nu-i afecteze vederea?

A.S.: Indicat nu este. Poate doar cât să-și culeagă niște informați care îi sunt necesare pentru școală. Dar, aceste dispozitive sunt necesare, sunt viitorul și nu putem opri copiii din a le folosi. Nu putem să le spunem părinților să nu-și mai lase deloc copiii la televizor, calculator, telefon, că doar și noi adulții le folosim, altfel ramânem în urmă. Copiii pot deveni miopi pentru să stau cu orele pe telefon sau în fața oricărui alt dispozitiv electronic, foarte aproape de ecran.

Rep: Care sunt cele mai dese afecțiuni ale ochiului la copii? 

A.S.: Viciile de refracție și afecțiunile conjunctivei.

Rep: Durerea de cap și oboseala pot indica o problemă oftalmologică?

A.S.:Da, pot fi secundare unei probleme oftalmologice, cum ar fi migrena oftalmică sau vicii de refracție necorectate sau prost corectate.

Rep: Cât de des trebuie dus un copil la oftalmolog?

A.S.: Ritmicitatea este în funcție de patologia existentă. Un copil „sănătos ocular” nu trebuie  dus la oftalmolog. Purtătorii de ochelari, în funcție de gravitatea defectului, ar trebui să meargă la control o dată la șase luni sau un an. În cazul în care ochelarii se deteriorează, aceștia nu trebui făcuți după rețeta veche, ci e nevoie de un nou control.

Rep: Ce sfaturi aveți pentru părinți în ceea ce privește sănătatea ochilor copiilor lor?

A.S.: Înainte de toate, ar trebui să dispară mitul vechi că nu au ce căuta cu copilul la oftalmologie până la trei ani. Nu contează dacă cel mic are trei zile sau șase luni. Dacă au văzut că din când în când îi deviază un ochișor sau orice altceva ce atrage atenția trebuie să meargă la un consult. După vârsta de șapte ani, problemele se remediază foarte greu. În cazul strabismului de exemplu, până la trei ani recuperăm foarte repede vederea, între trei și cinci ani greu, iar după șapte ani aproape nu mai avem ce face. Tratamentul în patologia oftalmologică ca de altfel în toată patologia medicală, trebuie aplicat cât mai precoce pentru a obține rezultate bune.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

....duduitz da' oar orghietzalor di mierg sai votiaza cu ochii-nchias' pi tuotz bilitai din Parlamient, di la sie li "vini"?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus