Luni,
16.06.2025
Cer Senin
Acum
14°C

Garda de Mediu Sibiu, după ce a mers în control la stâna de la Turnu Spart: Posibila poluare din zona monumentului nu se confirmă

Garda de Mediu Sibiu, după ce a mers în control la stâna de la Turnu Spart: Posibila poluare din zona monumentului nu se confirmă

Inspectorii Gărzii de Mediu Sibiu au efectuat un control la stâna înființată ad-hoc în preajma Turnului Spart de pe Valea Oltului și au ajuns la concluzia că situația semnalată în presă, privind o posibilă poluare de mediu, nu se confirmă.

Oficialii Gărzii de Mediu Sibiu a explicat pentru Turnul Sfatului că s-au autosesizat imediat ce au văzut în presa locală imaginile cu apariția unei stâni în preajma monumentului. Iar un control în teren a fost făcut în aceeași zi.

”Informația publică indică faptul că în zona monumentului istoric, zona DN7, Turnu Spart, sunt deversate pe cursul râului Olt cantități importante de lână provenite de la tunsul oilor, aparținând unui crescător local de ovine.

La data inspecției s-a constatat că terenul era împrejmuit cu gard din plasă de sârmă susținută la sol cu pari din lemn. La fața locului nu a fost identificată nicio persoană responsabilă de o posibilă poluare, au fost constatate urme de activitate zootehnică recentă (dejecții animaliere) și sporadic urme de plastic parțial topit și resturi de materiale textile, însă nu au fost identificate animale.

Tot în teren a fost identificată o autoutilitară în imediata vecinătate a albiei minore a râului Olt, cu risc de inundare și antrenare a acesteia la o creștere a debitului de apă. Precizăm că nu au fost identificate scurgeri de carburant/ulei care ar putea genera o poluare a solului și apei”, au explicat oficialii Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

În urma constatărilor descrise mai sus, comisarii Gărzii de Mediu au obligat primăria Boița să curețe terenul și să monitorizeze păstrarea curățeniei.

În final, deși au găsit o mașină în apă, plastic ars, textile și dejecții animaliere, în imediata vecinătate a unui monument istoric vechi de 500 de ani, specialiștii Gărzii de Mediu Sibiu au concluzionat că nu putem vorbi, totuși, de o poluare de mediu, ci mai degrabă de una vizuală.

”În concluzie, din punct de vedere a protecției mediului, situația descrisă în mass-media cu privire la o posibilă poluare în zona monumentului istoric zona DN7, Turnul Spart, nu s-a confirmat în teren la data realizării inspecției (4 iunie), nefiind identificate elemente specifice care să indice o poluare a factorilor de mediu însă activitatea zootehnică desfășurată în zonă a generat un impact vizual/peisagistic, remediat la data prezentei”, a încheiat oficialii Gărzii de Mediu Sibiu.

Context

La începutul săptămânii trecute, în imediata vecinătate a Turnului Spart de la Boița a fost filmat un cioban care a înconjurat monumentul cu țarcuri, în care își aducea peste noapte oile. Conform legislației, fiind monument istoric de importanță națională, Turnul Spart are o zonă de protecție de 500 de metri.

Situația era cunoscută și la primăria Boița. Primarul Nicolae Cocoș spune că situația este una care se repetă. „Au venit în control și cei de la Garda de Mediu, Apele Române și Garda Forestieră. Acolo este o situație care se repetă și, din păcate, pârghiile de care dispun instituțiile statului sunt limitate. Monumentul este în proprietatea statului român, am încercat să îl preluăm noi, dar din păcate nu se poate”, arată Nicolae Cocoș, primarul comunei Boița.

El spune că a atenționat de mai multe ori proprietarul oilor asupra faptului că încalcă legislația, dar că atenționările nu au funcționat. Ciobanul alege să își lase oile peste noapte în jurul monumentului istoric deoarece nu plătește nimănui chirie pentru terenul respectiv.

Citește și Defrișările de pe Valea Oltului au scos la iveală resturile zidului Turnului Spart de la Boița. „Deși pare la îndemână de vizitat, înainte era destul de greu”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

John Doe

Acum 6 zile

Am eu o propunere de agenție care poate fi închisă pentru a economisi niște bani la buget.
Raspunde

Medievalu'siderat

Acum 6 zile

Va dati seama ca ex-granita ipotetica,mult cantata si adorata de cca 100 de revizionisti perimati a fost maculata de oi????De anchetat imediat!
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 6 zile

Fake news dovedit
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus