Cel puțin o dată pe săptămână, Ciprian Ștefan - directorul Complexului național muzeal Astra din Sibiu – leapădă haina de orășean pentru a se dedica unei activități care consideră că trebuie cultivată și în rândul copiilor. Aceea de a lucra pământul asemenea străbunilor lor.
Dacă pe Ciprian Ștefan îl puteți întâlni adesea fie la birourile CNM Astra din Piața Mică, fie prin cel mai mare muzeu în aer liber al României, cel din Dumbrava Sibiului, apropiații îl mai pot întâlni pe acesta și la lucrul pământului. Acolo unde, de câte ori are timp și vremea e bună, își duce inclusiv copiii. Ciprian Ștefan amintește că și în vremea facultății, când a plecat din locurile natale ale Apusenilor, fiecare vacanță de vară avea programul stabilit din timp. „Vacanțele de vară erau pentru a munci pe câmp. Avem boi, vaci, multe animale și munceam pentru ca toamna să putem vinde un vițel-doi pentru a ne putea întreține la facultate. Era greu pentru părinți să ne întrețină pe toți trei, în condițiile în care ceilalți doi frați ai mei sunt gemeni, cu un an mai mici decât mine“, amintește Ciprian Ștefan.
De câte ori are ocazia, Ciprian Ștefan lasă orașul pentru a lucra pământul
Grădina din Șeica Mică
După ce a ajuns departe de locurile natale, Ștefan Ciprian și-a mutat și pasiunea de a munci pământul. Acum, el lucrează grădina socrului său, aflată în Șeica Mică, sat situat la aproape o oră de mers cu mașina de Sibiu. „Mi-e mult mai ușor să ajung acolo la sfârșit de săptămână decât să merg în zona Apusenilor. Cel puțin o dată pe săptămână merg la grădină. Și nu doar în week-end, ci mai plec și după serviciu că până seara acum mai sunt patru – cinci ore de lumină în care poți lucra“, spune directorul general al CNM Astra. De lucru găsește întotdeauna: fie că e vorba de arat, de discuit, de semănat, de tuns pomii sau de săpat legumele.
„Decât să stau într-un week-end la Sibiu, când nu sunt activități ale muzeului, bineînțeles că fug la țară deoarece e o relaxare pentru mine. Și o deconectare de la tot stresul de peste săptămână“, Ciprian Ștefan„Bălegar din grajd, arat cu calul…“
Ciprian Ștefan spune că ceea ce lucrează el nu poate fi numită o agricultură de performanță, dar crede că modul său de lucru poate asigura un viitor sustenabil. „Agricultura aceasta, ecologică să îi zic, a strămoșilor noștri, cred că va reprezenta viitorul cât de curând. Noi folosim în ziua de azi tot felul de concepte și de cuvinte cheie precum «eco» sau «bio», când de fapt nu facem decât să punem în valoare cunoștințele moștenite de la bunici și străbunici: bălegar din grajd, arat cu calul, săpat cu sapa, discuit cu calul și așa mai departe“, arată Ștefan.
La munca pământului nu merge singur, ci este însoțit de fiecare dată de cele două fete ale sale. Cea mare, în vârstă de șapte ani, lucrează deja alături de tatăl său, atât cât o țin puterile. „Fetele mele trebuie să crească precum și eu am crescut: să știe ce înseamnă munca la pământ și să aibă dragoste de zona de proveniență. Căci noi de la țară ne tragem și ele trebuie să cunoască acest lucru“, mai arată Ciprian Ștefan.
Educație pentru copii
Ieșirea în natură, mișcarea fizică și aerul curat sunt printre avantajele conexe ale celor care lucrează pământul, arată directorul de complex muzeal. Pe lângă faptul că, prin pasiunea sa, Ciprian Ștefan își obține singur mare parte din hrana necesară familiei. ”Eu nu cumpăr mai nimic din magazine când vine vorba de zarzavaturi, carne de porc sau de pui. Mi se pare normal să fiu la țară să muncesc, că mănânci ceva lucrat de tine și știi că e sută la sută curat“, mai enumeră Ciprian Ștefan din avantaje.
Directorul CNM Astra, Ciprian Ștefan, vrea să transmită mai departe pasiunea de a munci pământul
În faptul că alături de soția sa își duce fetele să ajute la munca în grădină, directorul CNM Astra vede o metodă de educație, prin care este transmisă dragostea pentru pământ și importanța cultivării acestuia. „Suntem moștenitorii unei suprafețe agricole: dacă nu îți crești copilul cu dragoste față de moștenirea asta, mai apoi ce se întâmplă? Ei nu vor dea importanță acestui lucru, deși de acolo pornește identitatea noastră. Soția mea și cu mine plecăm de la țară. Copiii mei sunt crescuți la oraș, cu toate lucrurile bune și rele de aici, dar trebuie să-și cunoască identitatea: de ce pentru bunicii lor este important pământul, de ce era important să îl cultive și ce înseamnă, de fapt, mâncarea sănătoasă“, mai spune Ciprian Ștefan.
Planurile sale în domeniul agriculturii nu se opresc aici. Alături de frații săi intenționează să dezvolte o mică fermă de animale în zona natală a Apusenilor, unde există suprafețe mari de pășuni neutilizate.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Dumbrava Sibiului , Piața Mică , Biblioteca ASTRA , Şeica Mică , Ciprian Ştefan , Agricultură Sibiu , Adevaratul Jazz , lucrul pamantului , Pentru Sibiu , Ștefan Ciprian Anghel
Vizualizari: 7731
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Un cititor
Acum 3 ore
Adi Gliga
Acum 4 ore
Canaris
Acum 4 ore
Aci Duțu
Acum 4 ore
Nobody