Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Palatul Justiției din Sibiu a reintrat în lucrări. Pe modul „silențios“ | Video

Palatul Justiției din Sibiu a reintrat în lucrări. Pe modul „silențios“ | Video

Începute de acum cinci ani, lucrările de reabilitare ale Palatului Justiției din Sibiu au fost întrerupte din 2015, când Ministerul Justiției a pregătit o nouă licitație pentru un nou contract de finalizare a lucrărilor. În valoare de 28,7 milioane de lei, acest nou contract a fost semnat în decembrie 2016, iar lucrările au reînceput din ianuarie 2017, susțin reprezentanții Ministerului Justiției. Săptămâna trecută nu era nimeni pe șantierul de reabilitare a Palatului Justiției.

Lucrările de reabilitare a Palatului Justiției, unde ar urma să funcționeze din nou Tribunalul și Judecătoria Sibiu, au fost întrerupte în 2015 deoarece proiectul a avut nevoie de modificări. Cel inițial nu a prevăzut viciile ascunse ale clădirii, astfel încât contractul semnat în 2011 s-a transformat dintr-unul de reabilitare a clădirii într-unul de consolidare a structurilor. Lucrările din acea primă fază au fost executate firma SC Inspet SA, din Prahova, valoarea urcând de la cele 15,9 milioane de lei prevăzute inițial la 23 de milioane de lei.

„Am auzit o bormașină. Oare de acolo venea?“

Procedura de achiziție publică pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a sediului Tribunalului și Judecătoriei Sibiu a fost lansată în februarie 2016, dar atribuirea contractului s-a făcut abia la finele anului trecut. Câștigătoare a fost desemnată o asociere formată din SC Inspet SA (firma care a lucrat și în prima fază) și Athenaeum Construct SA, valoarea prevăzută în contract fiind de 28,7 milioane de lei. „Contractul de lucrări pentru «Reabilitare, amenajare și extindere sediul Tribunalului Sibiu – Faza a II-a» a fost semnat de toate părțile în data de 22 decembrie 2016. Ordinul de continuare a lucrărilor a fost emis în 29 decembrie 2016, iar lucrările au început în luna ianuarie și s-au derulat cu intermitențe din cauza condițiilor meteorologice. Începând cu luna martie, lucrările se derulează în ritm normal“, se arată într-un răspuns transmis de Ministerul Justiției la solicitarea Turnul Sfatului.

În realitate, însă, pe șantierul în discuție lucrările nu par să se desfășoare deloc în ritm normal. Săptămâna trecută, în afară de doi câini firoși nu se vedea niciun muncitor pe șantierul îngrădit și nici zgomote specifice nu se auzeau. Sibienii care lucrează în imediata apropiere spun că, totuși, ceva „mișcare a mai fost“. „Am văzut în câteva seri niște mașini mari care cărau ceva în curte“, afirmă angajatul unei firme aflată la câțiva metri de gardul șantierului. Peste drum de șantier funcționează și o cafenea. „Nu am prea văzut muncitori, sincer să vă spun. Am auzit, însă, ieri un sunet produs ca de o bormașină. Oare de acolo venea“, spune una din angajatele cafenelei.

„Nu pot să vă dau nici un răspuns“

Turnul Sfatului a transmis la începutul acestei luni o solicitare scrisă pe adresa celor de la Inspet SA, pentru a afla de ce lucrările de reabilitare a Palatului Justiției nu au început. Sau, dacă au început, de ce ritmul este atât de „silențios“. Până la publicarea acestui material, cei de la Inspet nu au transmis nicio reacție. „Am văzut solicitarea, am primit, mulțumim. Eu, în momentul de față, nu pot să vă dau nici un răspuns. Pentru că nu eu decid în firmă“, a declarat, telefonic, o angajată a SC Inspet SA.

Termen de 18 luni și finanțare schimbată

Actualul contract aflat în derulare prevede că lucrările trebuie finalizate în termen de 18 luni, adică până la finele lui iunie 2017. Inițial, reabilitarea Palatului Justiției a fost finanțată dintr-un împrumut accesat de Ministerul Justiției de la Banca mondială. Acest acord de împrumut s-a încheiat, însă, luna trecută, așa că de acum încolo eventualele facturi întocmite de către constructori vor fi achitate din bugetul de stat, după cum au arătat reprezentanții Ministerului Justiției, pentru Turnul Sfatului.

Un dezastru de proiect

Procesul de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu este imaginea fidelă a unui crunt amatorism din partea autorităților centrale: pe baza unei expertize tehnice realizată în 2002 și a unui studiu de fezabilitate din 2007, lucrarea a fost licitată în 2011. La aproximativ un an de la demararea lucrărilor, acestea au fost oprite fiind descoperite o serie de vicii: clădirea avea nevoie de consolidări mai ample, lucrări care nu au fost evidențiate în expertiza realizată cu zece ani în urmă. Iar cum – între timp – clădirea a fost clasată drept monument istoric, a mai trecut alți doi ani pentru a fi efectuat un nou studiu asupra clădirii Palatului Justiției, iar Guvernul să aprobe noii indicatori tehnico-economici ai investiției de la Sibiu. După toate aceste proceduri, contractul inițial a fost modificat: s-a ajuns la suma totală de 23 de milioane de lei, iar obiectul contractului s-a limitat la lucrările de consolidare. Până la finalizarea lucrărilor, Ministerul Justiției a negociat cu cel al Apărării pentru cedarea administrării spațiului de pe Calea Dumbrăvii, nr. 30, unde acum funcționează atât Tribunalul, cât și Judecătoria.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Un Sibian

Acum 7 ani

Silentios pe mama naibi, toata ziua fac o galagie infernala si in permanenta dau foc la ceva. Au un stil de lucru hoatic si ciobanesc, iar disconfortul creat celor din apropierea cladirii este foarte mare.
Raspunde

cetăţean al...cetăţiii

Acum 7 ani

Incredibil . O fi "centrul " vinovat dar " localul " de ce tace ? Dle R.Pop ,ce faceţi cu Palatul Mitropolitan ,aşteptăm prăbuşirea ? Construrea unei noi reşedinţe a mers rapid ! Salvarea uneia din cele patru clădiri publice construite de români în Sibiul dublei monarhii nu înseamnă nimic pentru "istoric " ?
Raspunde

Săndel

Acum 7 ani

Ce treabă are R.Pop cu mafioții BOR? La ăia li se fâlfâie de monumente, ei vor să bage la burdihan.
Raspunde

Baba

Acum 7 ani

„Am văzut în câteva seri niște mașini mari care cărau ceva în curte“, afirmă angajatul unei firme....Dobitocule,ala nu cara ''in'' ci ''din''. Probabil caramizi,tigle,tocuri de usi,usi,mobilier... Acum doua saptamini,in Turnisor era o carosata plina cu rafturi de biblioteca si un pian.Nu glumesc:UN PIAN NEGRU-MAHON!
Raspunde

Baba

Acum 7 ani

E posibil ca rafturile si pianul sa intre sub incidenta HCL92/2017.Ce ziceti dl.Deleanu:investigam si noi ceva?Coordonatele GPS ale depozitului de lemne de foc(rafturi si pian) v-ar ajuta?Dati-mi de stire si vi le ofer.
Raspunde

dancp2

Acum 7 ani

la citi bani so bagat in tribunal mai bine faceau unu nou! cu HELIPORT pentru tante kodruta inclusiv
Raspunde

Pastorel Abagiu

Acum 7 ani

Bine este sa cunosti, Ca sunt grade si la prosti Tipuri, trei de tontalai: Prosti, prostuti si natarai...
Raspunde

m

Acum 7 ani

Asta face administratia centrala: Treaba de mantuiala. Iar apropo de alta cladire din zona, cei din mitropolia care a construit palatul mitropoliei s-ar rasuci in mormant daca ar vedea ce face BOR in prezent. Bine ca sunt bani pentru aberatia de catedrala a mantuirii neamului, dar pentru monumente istorice zero.
Raspunde

Cititescu

Acum 7 ani

Cei care au efectuat expertiza superficiala din 2002 ar trebui sa restituie o parte din banii incasati proportional cu paguba creata. Acest lucru ar putea fi un exemplu pentru alti amatori de bani multi de la stat si ingaduinta multa primita tot de la stat. Justitiarii nostri au vreo idee in acest sens? Mai ales ca e sediul lor iar cu balanta aia cu care se lauda ca cantaresc dreptatea altora, ar putea sa cantareasca si banii cheltuiti pentru propriul sediu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus